maanantai 25. syyskuuta 2017

Koulurauhaa kuulosuojaimilla?


"Äiti, mulle tuli tänään matikasta tosi paljon läksyä. En pystynyt tekemään laskuja tunnilla, kun mulle ei riittänyt kuulosuojaimia..." Voitte uskoa, etten ollut uskoa korviani.

Tiedän kyllä, että koulussa käytetään nykyisin kuulosuojaimia, jotta erilaiset oppijat pystyvät keskittymään koulutehtäviin isossa ryhmässä. Oma aistiherkkä lapsenikin häiriintyy helposti isossa ryhmässä ja hälinässä, eikä pysty keskittymään omiin tehtäviinsä. Mietin kuulosuojaimia jo ekaluokalle (ja harkitsimme tuolloin omien peltorien viemistä kouluun), jolloin niitä ei vielä ollut vapaassa käytössä. Kun otin asian puheeksi,  poika sijoitettiin istumaan mahdollisimman rauhalliseen paikkaan luokassa ja kehotettiin kerta toisensa jälkeen keskittymään omaan tekemiseensä ja unohtamaan hälinä ympärillä.

Mutta nyt kuulostaa siltä, että peltorit päässä istuu yksi jos toinenkin luokkatoveri, jos niitä ei kerran riitä enää kaikille halukkaille. Jos pian 9-vuotias esimurkkuileva ja kotona vanhempien auktoriteettia haastava poika toivoo kouluun kovempaa kuria, millainen mahtaa olla koulurauha? Onko sitä ollenkaan? Väkisinkin tulee mieleen, että ovatko kuulosuojaimet seurausta kaikkien oppilaiden (joista osa olisi ennen sijoitettu erityisluokalle) integroimisesta samaan luokkaan? Olen kuullut lapseltani tilanteista - jotka onneksi taitavat olla poikkeuksia - että yksi opettaja luotsaa kahta 25 oppilaan ryhmää kahdessa eri luokkatilassa. Siinä ei riitä enää metsurikypäräkään takaamaan työrauhaa.

Tänä syksynä kuulosuojaimet ovat ilmestyneet myös eskariin, jossa pikkuveikka oli viime vuoden päivähoidossa ja nyt siis eskariopetuksessa. Jos haen pikkuveikan eskarista ennen iltapäivän ulkoilua, pääsen näkemään, millaista ns. vapaa leikki sisätiloissa nykyään on. Meteli on korvia huumaava ja vanhemman on vaikea keskustella hoitajan kanssa lapsen päivästä. Ne lapset, jotka haluavat tehdä tehtäviä pöydän ääressä tai lukea kirjoja, istuvat kuulosuojaimet päässä. Kuinkahan usein hoitajat lainaavat suojaimia itselleen? Minä ainakin lainaisin. Edellisessä päiväkodissa ei ollut tuollainen meno, vaikka toiminta tapahtui huomattavasti ahtaammissa tiloissa.

Ehkä olen vanhanaikainen, mutta jokin tässä mättää, jos työrauhaa pitää hakea kuulosuojaimilla. Onko tämä nyt sitä, että ammattikasvattajilta on viety kaikki oikeudet kurinpitoon? Mielenkiinnolla odotan kolmasluokkalaisen tulevaa vanhempainiltaa, jossa on kuulemma tarkoitus keskustella myös oppituntien työrauhasta. Rehtorilta tuli äskettäin viesti, jossa kerrottiin oppilailla ilmenevän paljon huonoa käytöstä ja tuntien häirintää. Niinkö? Ehkä tarttis tehdä jotain???

Mitäs mieltä te lukijat olette? Miten teidän eskarissa tai koulussa toimitaan?

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! - bloggari

(kuva xxl.fi)

10 kommenttia:

  1. No ihan järkyttävältä kuulostaa!!! Mä kyllä olen vahvasti vanhanaikaisen mallin kannattaja, eli erityisluokat kunniaan. Ja kovempi kuri niin kodeissa, eskareissa kuin kouluissakin. Nykyään kun on "lasten osallisuus" -lässytystä niin, että vanhemmat kyselee ja neuvottelee kaikesta ja sen seuraukset sitten saa nähdä päiväkodeissa ja kouluissa.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! En edes uskalla ajatella, mitä tapahtuu kun nykyiset lapset tulevat murrosikään ja aikuistuvat. On siinä yhteiskunnalla tehtävää :(

      Poista
  2. Kuulostaa todella oudolta, suorastaan järkyttävältä. Itselläni on saman ikäiset pojat, eikä heillä ole tällaista sen enempää koulussa kun eskarissakaan. Lisäksi suosittelisin vahvasti hankkimaan lapsille omat peltorit, koska täit tarttuvat varmasti noidenkin kautta, jos sattuu huono tuuri olemaan.

    -Tarzan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö kuulostakin?!? Pyysin opettajalta kovempaa kurinpitoa, kun ekaluokka alkoi. Silloin hän halusi "ottaa ainakin aluksi pehmeämmin". Nyt ollaan sitten tässä tilanteessa.

      Hyvä pointti tuo täiden tarttuminen kuulosuojaimien välityksellä. Kiitos vinkistä. Samaisessa talossa on muuten eskarissa yhteiset pyöräilykypärät.

      Poista
  3. Kuulostaa kyllä aika kauhealta tästä opettajasta. Kuulosuojaimet sinänsä ymmärrän sillä osa häiriintyy pienestäkin häiriöstä, mutta että meteli on niin kova ettei hommia voi tehdä eikä suojaimia riitä. Toki meidänkin luokassa on välillä hälinää mutta lähinnä pistetyöskentely-tunneilla tai taito- ja taideaineissa, mutta ei meillä ole kukaan vielä valittanut että meteli olisi liian kova vaikkei kuulosuojaimia olekaan käytössä eikä pieni tekemiseen liittyvä hälinä itseänikään häiritse.

    VastaaPoista
  4. Poikamme on kuulo- ja tuntoaistin osalta aistiherkkä, joten osaltaan melusta kärsiminen ja kuulosuojainten tarve voidaan laittaa sen piikkiin. Olen kuitenkin ollut seuraamassa opetusta koulun avoimien ovien päivänä, jolloin opettaja kiitteli luokkaa harvinaisen hyvästä käytöksestä samaan aikaan, kun itse pyörittelin silmiäni oppilaiden käytökselle luokassa. Jos hyväksytään yleinen metelöinti, vieruskaverin kanssa höpöttely, toisen päälle puhuminen, tuolilla edestakaisin ajelu ja omien juttujen puuhailu opetuksen aikana jne - käy se lopulta todella raskaaksi opettajalle. Peli olisi pitänyt viheltää poikki heti ekaluokalla - nytkin se vielä on mahdollista, mutta sen eteen joutuu tekemään paljon enemmän töitä ja käyttämään kovempia rangaistuksia. Kyllä harmittaa, että koulu on noin kädetön! Onneksi teidän kommentoijien lasten luokissa on vielä jonkinlainen kuri ja järjestys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kolmasluokkalaisen ope sanoi ekan luokan alussa vanhemmille, että hän pitää "vähän liiankin tiukkaa kuria" aluksi. Siitä on sitten helppo höllätä kun asiat ja säännöt on saatu rullaamaan. Ja kurista huolimatta hän on oikein ihana ja lempeä ope. Iloksemme on jo kolmatta vuotta saman porukan opena. Eli tuo kuullostaa oikeasti ihan hirveältä ja että opettaja on tietoisesti pitänyt aluksi vähän lempeämpää/löysempää linjaa. Vaikea sitä auktoriteettiasemaa on enää saada. Ja mielestäni autktoriteettiasema voi ja pitää olla, vaikka ope olisi mukava ja lempeäkin. ne eivät sulje toisiaan pois.
      -T-

      Poista
  5. Tänä päivänä monet vanhemmat ovat niin hankalia, että koulu on heidän lastensa takia aika kädetön työrauhan(kin) suhteen. Hankalilla vanhemmilla tarkoitan esimerkiksi niitä, jotka eivät aseta lapsilleen minkäänlaisia rajoja, ja odottavat että koulu hoitaa kasvatuksen. Jos lasta opettaja, valmentaja tai naapurin täti komentaa niin takuulla soittaa äiti tai isä tuohduksissaan, kun joku on lapsen mielen pahoittanut. Aikaa ei ole lapsille lainkaan tai sitten se aika menee kuskatessa lapsia suorituksesta toiseen.
    Itse olen ison perheen kotiäiti ja näen paljon lapsia kun koululaisten kavereita tulee koulun jälkeen kylään. Paljon on lapsia, jotka kaipaavat aikuisen aikaa ja jämptejä rajoja. Käyttäytyminen kyläpaikassa on aika kaukana niistä oman lapsuuden tavoista, kaikki lapset eivät tervehdi, sano kiitos jne. Monet ovat tottuneet saamaan tahtonsa läpi "tinkaamalla" ja tekevät sitä myös kylässä. En ole kateellinen tämän päivän opettajille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti totta. Mitä siinä koulu enää voi, jos kotikasvatus on ihan olematonta ja sitten vanhemmat vielä kaikin keinoin vaikeuttavat koulun hentoja yrityksiä korjata kieroon mennyttä kasvatusta.

      Ihan samaan olen itsekin törmännyt, että joiltakin lapsilta ovat käytöstavat aivan hukassa ja kyläpaikassakin hölmöillään ja riehutaan. Ja moni tosiaan nauttii, kun heiltä kyselee asioita ja juttelee eli antaa aikuisen aikaa.

      Nostan hattua opettajille ja päivähoidon henkilökunnalle, että jaksavat tehdä työtään. Itse en jaksaisi siellä varmasti päivääkään. Paljon näyttää kyllä pyörivän sijaisia, joten varmasti on henkilökunnalla uupumusta.

      Tähän aiheeseen täytyy vielä mainita, että koulu on hieman kiristänyt ohjaksia tänä syksynä - ilmeisesti ainakin osin antamamme palautteen perusteella - ja oppilailla on nyt käytössään mm. hyvän käytöksen passit, johon sekä lapsi, opettaja että kotiväki kirjaavat, miten on mennyt. Plussaa siitä! :)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)