maanantai 19. syyskuuta 2016

Kun takki takkuaaMittarissa on kolme astetta lämmintä. Pikkuveikka pukee päiväkotiin mukisematta kevyttoppatakin ja vuorilliset välikausihousut.  Entä koululainen? Hän nostaa kauhean metelin, kun ei saa lähteä kouluun hupparissa! Nyt meillä nimittäin viimein alkaa takin käyttö ja piste.

Viime päivinä aamut ovat muuttunut selvästi syksyisiksi ja iltapäivälläkin on varjossa varsin viileää. Viikonloppuna kotona voi vielä pukeutua eri lailla aamupäivän ja iltapäivän ulkoiluun, mutta koululaiselle on mahdotonta pakata mukaan suurta vaihtovaatesäkkiä. Ja meidän tapauksessa se olisi myös aivan turhaa: jos mukana on se huppari, se on päällä joka säällä. Melkein tekisi mieli kokeilla, pärjäisikö tuo sälli talvenkin collegetakilla!

Eilen aamulla isoveikka istui uhmakkaasti terassilla silmät leimuten pelkkä t-paita päällä, kun halusi näyttää tyhmälle äidille, kuinka lämmin ulkona on. Mutta eihän tyhmä äiti tietenkään ymmärtänyt. Tänä aamuna hän yritti huijata ehdottamalla, että voisiko laittaa hupparin takin alle, kun siellä on niin kylmä. Juuri herännyt äiti skarppasi ja luki rivien välistä: "että voisin survoa takin reppuun heti pihasta päästyä ja viilettää pelkässä hupparissa muutamassa lämpöasteessa". Juu ei.

Myönnän, että lapset ovat erilaisia lämmöntarpeensa suhteen (kuten iso- ja pikkuveikkakin), eikä liikkuvaa lasta kannata pukea paljolti paikallaan seisoskelevan äidin vaatekerrosten mukaan, mutta joku raja nyt sentään tässäkin itsemääräämisoikeudessa. Kymmenessä asteessa lämminverinen poika voi vielä pinkaista kouluun hupparissa (tiedän, ettei monen vanhemman mielestä enää voisi), mutta elohopean tippuessa tuon alle, alkaa kesävaatetus kieliä piittaamattomista vanhemmista (lue: äidistä).

Ja voitte arvata, ettei kyse ole siitä, että lapsella olisi vain se yksi "tyhmä" takki (joka sekin olisi riittävästi). Isoveikalla on - jemmailun ja kasvun hidastumisen tuloksena- tällä hetkellä peräti viisi sopivan kokoista välikausitakkia, joista valita. Voihan tietysti olla, että ne kaikki ovat ihan yhtä tyhmiä. Mutta huvittavinta tässä tragi-komediassa on se, että viime vuonna vähiten suosiota saanut musta, fleecevuorinen softshelltakki on nyt ykkönen. Onneksi en ehtinyt kiikuttaa sitä kirpparille.

Mitenkäs teillä on sujunut siirtyminen kesävaatteista välikausitamineisiin? Missä lämpöasteissa otatte välikausivaatteet käyttöön? Miten puet koululaisen nyt?

Niin ja joo, olen minä täällä, vaikken ole ehtinyt hetkeen kirjoitella. Tiivistäkin tiiviimpi pitkäaikaissairaan hoito-kurssi lukuisine tehtävineen ja pitkine koulupäivineen sekä iltaluentoineen on vienyt kaiken ajan ja mehut, mutta perjantaina - jos tentti menee läpi- pitäisi helpottaa. Harjoittelun jälkeinen loppusyksy näyttäisi onneksi rauhallisemmalta.

Vinkeää viikonalkua! :)

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista!


9 kommenttia:

 1. On ne hupparit näköjään rakkaita koululaisille. Meillä ekaluokkalainen sitä mieltä että hän on allerginen niille koska kun hän koskee niihin niin saa vilunväreitä, että näin.... Meillä meni viime viikolla vielä hupparissa kun tosiaan ei ole kovin palelevaa sorttia mutta nyt alkaa kyllä syksy tuntua ilmassa. Onko muuten mitään housu vinkkejä antaa? Nyt pärjää vielä farkuilla mutta kohta alkaa aamut olemaan niin viileitä että pitäis vähän paksumpaa olla mutta kuorihousuja ei viitsisi ihan vielä laittaa kun tietää että ne tosiaan on pelkästään koulumatkalla päällä. Näillä kun alkaa koulu kolmena aamuna 8.15 niin ensimmäinen välitunti jo 9.15 ja sillon on vielä suhteellisen viileä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi onkin jo astetta vakavampaa, jos on oikein "takkiallergia" ;) Mutta eikös nykyään suosita allergian hoidossa siedätystä...

   Housuvinkkejä...hmm...Moni on kehunut Reiman softshell housuja hyviksi koululaisen yleishousuiksi, jotka käyvät niin sisällä kuin ulkonakin.

   Meillä isoveikka on kulkenut vielä kouluun pelkissä verkkareissa (meillä farkutkin ovat epäsuosiossa), kun lämpötila on aamuisin 5-10 astetta. Osalla näkyy kuorihousuja, mutta en sitten tiedä, ovatko ne jalassa myös oppitunneilla. Itse toivon, että säiden tästä vielä viiletessä isoveikalla olisi kuorihousut ja niiden alla colleget sisähousuiksi.

   Poista
 2. Meillä oli tänään eka kertaa aamulla vähän kylmempi. No, pojan lähtiessä kouluun jo ehkä +8. Hänellä oli farkut, pitkähihainen t-paita ja windfleece. Kun aurinko lämmittää aika nopeasti ja tänäänkin oli lopulta 15 astetta plussalla. En vielä ihan välikausivaatetusta ole ottanut kunnolla käyttöön. Ja pipo ja hanskatkin on vielä kaapissa. Täällä onkin ehkä vielä lämpimämpää kuin vaikka Päijät-Hämeessä, jossa ensi viikonlopun mökkeilysää näyttää vaativat jo ehkä pipoa ja vk-vaatteita.
  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se haaste onkin, kun aamun ja iltapäivän lämpötilaero voi näin syksyisin olla melkoinen, varsinkin tällaisena kuivana ja aurinkoisena syksynä kuin nyt. Täälläkin on sää vielä lämmennyt siitä, kun tuota postausta kirjoittelin ja olen nyt koululaisen kohdalla päätynyt siihen, että aamulla takki päälle ja huppari reppuun iltapäivää varten - vaikka luulen, että se takki päätyy reppuun jo koulun pihalla.

   Windfleece kuulostaa hyvältä idealta, voisi kokeilla joskus meilläkin :)

   Poista
  2. Joo. Tämmöisenä kuivana syksynä windfleece on ollut eniten käytetty takki. On melkein kuin huppari, mutta pitää tuulta ja on lämpimämpi. Meillä on Reiman windlfeece ja on kyllä huippu. Ja kyllä me pipo ja sormikkaat etsittiin jo, mutta taas lämpeni tosiaan. Aamuisin on pipoa käyttänyt, ohutta sellaista.
   -T-

   Poista
 3. Meillä on kans tokaluokkalainen protestoinut ulkovaatteita (ja erityisesti ulkohousuja) vastaan KUN EI KELLÄÄN MUULLAKAAN OLE, mutta ilmeisesti ilmojen viilentyminen on tehnyt tehtävänsä, kun vastarinta on laantunut. Paras kaveri kuulemma saa itse päättää mitä pukee päällensä - minusta on pikkasen liian pieni kaveri kyllä päättämään tuollaisesta...
  Mullakin tekee tiukkaa saada blogia päivitettyä sopparin mukaiset määrät, kun tuntuu niin täydeltä tämä arki, mutta yritän kyllä suoriutua kaikesta! Tsemppiä tenttiin!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla muuten (melkein) totta, että "kenelläkään muulla ei ole ulkohousuja". Tosi pienet saavat nykyään päättää pukeutumisestaan itse. Meidän entisessä päiväkodissa eskarilainen oli muka tarpeeksi vanha päättämään pukeutumisestaan - äitinä olin kyllä toista mieltä.

   Toivotaan, että viilenevä sää ajaa loputkin "porsaat" kotiin pukemaan lämpimämpää vaatetta päälle.

   Kiitos tsempeistä ja tsemppiä myös sun täyteen arkeen :)

   Poista
 4. Tuo pukeminen tällä säällä on niin haastavaa..aamulla on kylmä, ja päivällä voi nousta lämpötila hipomaan pariakymmentä astetta. No tosi on, että aina voi vähentää vaatetusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se: aamulla kaipaisi jo kevyttoppaa ja iltapäivällä se ohuinkin välikausitakki voi olla liikaa. Aina voi tosiaan vähentää kerroksia, mutta johonkin ne poistetut kerrokset pitäisi sitten muistaa jemmata. Nyt niitä näkyy roikkuvan esimerkiksi koulun pihalla jalkapallomaalin päällä...

   Tulevaisuudessa ehkä kehitellään jonkinlainen, ilmatäytteinen sään mukaan muuntuva takki, jonka täytteeseen voi lisätä tai vähentää eristävää ilmakerrosta päivän mittaan? Hei sellainen olisikin hieno!

   Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)