tiistai 28. lokakuuta 2014

Talvisukat?


Talvisukat. Tietysti? Vai mitkä ihmeen talvisukat? Onko teillä lapsille eri sukat kesäksi ja talveksi? Tai ulkoiluun ylipäätään?

Meillä on. Sekä lapsilla että aikuisilla. Hikijalat eivät viihdy puuvillasukissa varsinkaan ilmojen viilennyttyä, vaan tilalle on saatava tekniset (villa)sekoitesukat. Itselläni on ollut talvisin villapohjaisia urheilusukkia niin kauan kuin muistan ja siistimpään menoonkin pyrin valitsemaan ohutta villasekoitetta puuvillan sijaan.

Aika pian isoveikan kömmittyä vaunukopasta ja noustua kahdelle jalalle kävi ilmeiseksi, että pienet hikijalat olivat talvisen ulkoilun jälkeen kylmännihkeät. Myös pikkuveikalla oli samassa iässä varpaat suorastaan jääkylmät yhdistelmällä puuvillasukka+villasukka+Vikingin gorekenkä. Olin ihmeissäni, missä vika?

Ohuen puuvillasukan ja perinteisen, itse neulotun villasukan yhdistelmä ei toimi, jos jalat hikoilevat reilummin. Sama homma kuin puuvillavuorisen villapipon kanssa lenkillä: aika pian on otsa kostea. Puuvilla ei päästä kosteutta seuraaviin kerroksiin ja jää märäksi ihoa vasten. Ei tunnu kivalta.

Joitakin vuosia sitten löysin muistaakseni Tampereen Sukkatehtaan (?)* valmistamat villasekoitteiset ja paksupohjaiset lasten ulkoilusukat, joita sai myös pienissä kokoluokissa. Ne olivat löytö, kestivät pesua ja niitä hankittiin sitten myöhemmin lisää isommassa koossa. Noita luottosukkia riitti vielä viime talveksi (luojan kiitos sukat menevät hyvinkin pari vuotta), mutta nyt ovat poikien jalat kasvaneet niin, että on etsittävä uusia varpaanlämmittimiä tuleville pakkasille.

(*Tarkistin asian 29.10. ja sukkien valmistaja on Sukkamestarit. Sukkia on myynnissä edelleen ja hinta Citymarketissa on 4,95€)


Keltaiset, harmaat ja raidalliset sukat ovat Reiman kevätmalliston Coolmax-sukkia, joiden materiaalista noin kolmannes on puuvillaa ja loput keinokuituja. Sukissa on paksu froteepohja ja niiden pehmeys sai pisteitä isoveikalta heti kättelyssä. Hengittävyys on huippuluokkaa Coolmax-materialin ansiosta.

Nämä sukat toimivat erinomaisesti esimerkiksi näin syksyllä ja varmasti myös pikkupakkasilla. Hankin sukat tälle syksylle ja pojat ovat käyttäneet näitä mielellään. Sukan joustava rakenne helpottaa sukkalukkojen laittoa (sukan varsi sisähousun lahkeen päälle ulos lähdettäessä, ettei lahkeet nouse ikävästi) ja pikkuveikan itsenäistä sukkien pukemista.

Mutta näiden Coolmax-sukkien pesunkestävyydeltä odotin kyllä enemmän. Pesuohjeen mukaan sukat pitää pestä nurin käännettynä ja niin olen sitkeästi tällä kertaa tehnyt, mutta silti sukat menivät varsin nopeasti nyppyisiksi ja vähän nuhraantuneen näköisiksi (sen sijaan ohuet, rinkulakuvioiset kevät/kesämalliston sukat ovat säilyttäneet laatunsa oikeinpäin tapahtuneesta pesusta huolimatta).

Viime talvena tärväsin parit Reiman villasekoite-talvisukat pesemällä ne oikeinpäin. Menivät ihan lankaisiksi pohjista. Eihän se varmasti toiminnallisuuteen vaikuta, mutta olivatpa aika ikävän näköiset.

Kovalle pakkaselle valitsisin Reiman mallistosta villasekoitesukat, joita löytyy nyt niin pirteissä väreissä, kuviollisina, mutta myös mustana.

Reiman tällä hetkellä myynnissä olevan malliston sukkien hinta on noin 10-15 euroa/pari, mikä kieltämättä tuntuu varsin korkealle. Toisaalta sukissa on hienoja ominaisuuksia, kuten ohuempi nilkkaosa ja laskettelukengän painetta pehmentävä collegeneulos jalkapöydän päällä. Tekisi kyllä mieli kokeilla näitä (kuva alla), joten alea odotellen.

Reiman Orbit villasekotesukka (kuva reimashop)



Uusi tuttavuus teknisten sukkien saralla on Teseman "liikuntasukat", villasekoitesukkat, joita minulle suositeltiin Sokoksen lastenvaateosastolta. Kotimaisen, 60 % merinovillaa (20 % polyamidi, 15 % polypropyleeni 5 % lycra) sisältävän sukan hinta on yllättävän huokea: sukkaparin saa alle kuudella eurolla.

Pikkuveikka on käyttänyt omia sukkiaan kerran ja ne on pesty kerran. Hieman karhean oloiset sukat palasivat pesusta hyvässä kunnossa, eivätkä kutittaneet pikkuveikan ihoa, mitä etukäteen pelkäsin. Katsotaan, miten laatu kestää tulevia pesuja.

Isoveikka tyrmäsi nämä sukat jo pukiessa ja raaputteli nilkkojaan vielä tovin pikaisen sovituksen jälkeenkin. Mutta hän ei siis voi käyttää itseneulottuja villasukkiakaan paljaalla iholla kutisematta. Teseman villasekoitesukkia ei siis voi suositella herkkäihoisille.


Urheilukaupasta nyt ainakin luulisi löytyvän kunnon ulkoilusukkia myös lapsille. Ja niin löytyikin. Ehkä. Näiden Top Sportista hankittujen Woods trekkingsukkien hinta (14,90) tuntui ensin huimalta, kunnes tajusin, että paketissa on kahdet 30 % villaa sisältävät sekoitesukat (+ polyamidi, akryyli, elastaani).

Ihanan pehmoisen oloiset sukat ovat vielä testaamatta jalassa, mutta lupaavalta vaikuttavat, jos vaan kestävät pesua. Se jää nähtäväksi. Pikkuveikalle näistä ei valitettavasti ole, sillä pienin koko on 31-34.

Hitsi, kun en kuollaksenikaan muista, mistä aikanaan löysin noita alussa muistelemiani Tampereen Sukkatehtaan (?) villasekoitesukkia. Mustissa sukissa on harmaat raidat nilkassa ja pohjassa harmaalla melko suuri kokonumero. Jotenkin mieleen tulee Citymarket, mutta en ole varma. Ehkä Prisma. Täytyypä käydä katsastamassa. Muistaako joku näitä?

Käytättekö lapsilla teknisiä sukkia? Entä ovatko sukkalukot ehdoton juttu?

Kepeää viikon keskikohtaa toivotellen,

Vahteristonemäntä

9 kommenttia:

  1. Mä käytän ite villasukkia kesälläkin öisin, muina aikoina ympäri vuorokauden. Lapsukaisille en ole ryhtynyt sukkiin sen kummemmin investoimaan, koska he ei ole hikivarpaisia. Tarvittaessa ohut villasukka tavan sukan päälle. Meillä on pojilla aika paljon sellaisia housuja joissa napakat pitkät resorit, joten sukkalukot ei monesti ole tarpeen. Joskus laitetaan, mut aika mytyltä se tuntuu jos on yhtään kapeampi kengänvarsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnellinen kuivajalkaisten äiti! :) Sukkalukot on meillä isoveikalla suorastaan pakkomielle ja pienemmällä ei ole niin justiinsa.

      Villasukat on kyllä ihanat. Itsekin käytän niitä paljon, pakkasilla myös öisin.

      Poista
  2. Ostin just pojalle Citymarketista ja Prismasta muistaakseni Sukkamestarit-merkkisiä villapohjasukkia ja villa+coolmax sekoitesukkia (5,95/pr). Meillä käytetään jonkin verran ns. talvisukkia koko perheellä tavallisten puuvillasukkien rinnalla. Etenkin luistellessa, hiihtäessä ja pidemmällä ulkoilulla. Gore tex-kenkien kanssa on myös hyviä.

    Sukkalukot pitää laittaa. Poika muistaa sen hyvin. Vaikka olisi miten kapeat lahkeet, hänen mielestään lahkeet pitää olla sukan varren alla. Minustakin hyvä niin.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Just noita sukkia ilmeisesti tarkoitin ja valmistaja on tosiaan mainitsemasi Sukkamestarit. Tänä vuonna poikien sukka on väriltään musta-turkoosi, kun ennen oli tosiaan musta-harmaa. Ja kokonumeron lisäksi pohjassa on nyt hapen kemiallinen merkki.

      Isoveikalla pitää olla myös sukkalukot, vaikka olisi minkälaiset lahkeet. Ja onhan se selkää: ei tarvi miettiä, milloin lukitaan ja milloin ei.

      Poista
  3. Meillä on lapsella Vossatassar-villasukkia ja Helly Hansensin-villasukkia (ostettu varmaan XXL:stä tai Sportamoresta), näistä pointsit Helly Hansenille, viime vuonna ostetut eivät ole pesua ja kulutusta pelänneet, Vossatassarit taas ovat nyppyyntyneet. Mietin (blogikampanjissa esiintynyttä) Pierre-Robertia, mutta en ole vielä raskinut (muita 100% merinovillaa sisältäviä vaatteita olen tilannut itselle ja lapselle ja ollut tosi tyytyväinen). Joo ja meillä tosiaan käytetään lapsella talvella villasukkia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä: Helly Hansen kuulostaa lupaavalle. Tekeekö Pierre Robert sukkiakin? Näin sitä oppii joka päivä uutta :)

      Lämpimiä varpaita talveen! :)

      Poista
  4. Mä kans huomasin joku talvi sitten, ettei neidillä toimi puuvillasukka+villasukka+gore -yhdistelmä, vaan jalat on aina ulkoilun jälkeen jääkylmät. Reiman coolmaxien jälkeen homma on toiminut paremmin, mutta toki niissäkin on ongelmansa. Menevät kyllä pesuissa huonon näköiseksi ja edellistalviset menivät ja kutistuivatkin aika reilusti, vaikka ohjeen mukaan pesin. Korkean hinnan takia oon yrittänyt hamstrata ko. sukkia aina alesta, mutta pakko varmaan etsiä joku vastaava vähän edullisempi merkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelinkin, että saan susta hengenheimolaisen tässä hikivarpaiden sukka-asiassa ;)

      Suosittelen kokeilmaan noita edellä mainittuja Sukkamestarin villasekoitesukkia. Tyttöjen versio on musta pinkeillä tehosteilla ja hinta tosiaan vain sen 4,95 (City-market). Meillä nuo Sukkamestarin sukat ovat kestäneet isoveikalta pikkuveikalle!

      Poista
  5. Sukkamestarit valmistaa edelleen noita kuvailemiani villapohjaisia sekoitesukkia ja niitä myydään mm. Citymarketissa hintaan 4,95 €. Väritys on hieman muuttunut, mutta materiaali on sama (hyllyssä oli vielä yhdet vanhantyyliset sukat uusien rinnalla, joten pystyin vertailemaan) Tänään ostin uusia sukkia pojille :)

    VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)