lauantai 29. marraskuuta 2014

6 vuotias

Synttärilahja perheeltä.

Pikkuveikka maistoi sukulaissynttärien kahvipöydästä vähän etukäteen...

Juhla-asuna oli Kappahlin ruutupaita ja H&M mustat, kapeat perusfarkut.

Legot olivat mieluisimpia lahjoja.

Kuusi vuotta sitten aamuyöllä syntyi esikoiseni. Hän huusi pontevasti heti, kun vasta pelkkä pää oli ulkona. Raskausviikolla 38 syntynyt alle kolmikiloinen rääpäle söi tiheästi ja kasvoi vauhdilla. Parin ensimmäisen kuukauden vatsavaivojen jälkeen hän oli helppo ja pulleroinen vauva, joka söi hyvin, nukkui täysiä öitä ja hymyili valloittavasti. Ihan oikeasti.

Isoveikka paistatteli äidin puolen isovanhempien ensimmäisenä lastenlapsena ja leikki isänpuolelta olevan samanikäisen serkkutytön kanssa. Kaikki neljä isovanhempaa olivat jo eläkkeellä ja aktiivisesti läsnä isoveikan elämässä ja tukiverkkonamme.

Olin kotona pojan kanssa ja elämä soljui omaan rauhalliseen tahtiinsa. Lapsen nukkuessa 2-4 tunnin päiväunia ehdin tehdä itse soseet ja jopa silittää vauvanvaatteet. Kävimme vauvauinnissa ja myöhemmin perhekerhossa ja muskarissa. Vauvana varsin rauhallinen isoveikka jaksoi kuunnella satuja jo puolivuotiaana. Puhelias poika alkoi puhua lausein jo reilun vuoden iässä ja kommentoi kovaäänisesti ympäristöään aiheuttaen monia hauskoja tilanteita.

Pikkuveikka syntyi isoveikan ollessa 2 v 8 kk ja muutti luonnollisesti isoveikan elämää melkoisesti, kuten kaikki pikkusisarukset tekevät. Koliikki-itkuinen, tiheästi sairasteleva ja vain vartin pätkissä päiväunia nukkuva pikkuveli oli aluksi kaikkea muuta kuin odotettu leikkikaveri ja vei luonnollisesti vanhempien ajan ja voimat. Tuon ajan valokuvissa isoveikallakin on väsynyt katse, posket kuopalla ja tukka leikkaamatta. Se oli rankkaa aikaa koko perheelle.

Mutta äkkiä pikkuveljestä kuitenkin kasvoi myös se odotettu leikkikaveri. Veljekset painivat keskenään jo ennen, kuin pikkuveikka osasi kävellä. Ja pian majakka ja perävaunu juoksivat yhdessä vaahteroiden alla. Isoveikasta puolestaan kasvoi kuin itsestään vastuullinen huolehtija ja opettaja pienemmälle veljelle, joka halusi tehdä kaiken samoin kuin idolinsa isoveikka. Toki parivaljakko myös otti yhteen ja haki asemia. Ja tekee sitä edelleen, joka ikinen päivä. "Kuin leijonanpennut", sanoo kaupan kassakin.

Nelivuotisneuvolassa otin puheeksi itseäni jo pidempään vaivanneen isoveikan erityisyyden joissakin asioissa. Erityisesti mietitytti tuolloin aggressiivisesti käyttäytyvä ja ilmeisen turhautunut lapsi, joka ei kestänyt kovia ääniä tai kuumia ruokia. Toimintaterapeutin arviossa paljastui aistiyliherkkyyttä ja lievää motorista viivästymää, joten aloitimme toimintaterapian sekä myöhemmin myös motorisesti ja sosiaalisesti kuntouttavan päivähoidon. Nousi huoli siitä, voiko isoveikka aloittaa koulun yhtä aikaa ikätovereidensa kanssa ja tarvitaanko tukitoimia.

Ensimmäisen, pojan kehitystä huimasti eteenpäin vieneen päiväkotivuoden jälkeen palasin itse työelämään ja pikkuveikkakin lähti samaan päiväkotiin isoveikan siirtyessä eskariryhmään ennestään tutussa päiväkodissa. Eskarisyksy on tuonut pojan eteen pitkien hoitopäivien lisäksi tasotestejä, tehtäviä ja uusia kavereita. Taidot ovat karttuneet harppauksittain ja kynä ei vie enää isoveikkaa, vaan isoveikka vie kynää. Poika rakentelee näppärästi pikkulegoja ohjeiden mukaan, lukee helppoja sanoja ja avaruus kiinnostaa kovasti.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että toimintaterapiaa ei enää tarvita ja ensi syksynä koulun aloittaa kaikin puolin ikätasoisesti kehittynyt poika, joka on päiväkodin arviointien mukaan sekä kielellisesti että matemaattisesti lahjakas. Loppuvuotiset pojat kypsyvät omassa tahdissaan.

Hyvää syntymäpäivää minun ensimmäinen vauvani, joka olet jo iso poika!

Vahteristonemäntä

16 kommenttia:

  1. Aivan ihana kuvaus isoveikasta! :) Onnea 6-vuotiaalle! Ja vau, mikä Chima -paketti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Poikien lelujen kanssa menee vähän niin, että isi hankkii mielellään kaikkia hienouksia, mitä ei omassa lapsuudessa vielä ollut olemassakaan. Tuokin Chima on tarkoitettu vasta 9 vuotiaille, joten isihän sen lopulta kasasi ;)

      Poista
    2. Vahan samaa ollut havaittavissa täällä noitten Lego-settien kanssa. Kokoamisohjeet ovat kyllä Legoissa ihanan selkeät, että aika hyvin meillä neiti osaa koota vaikeampiakin juttuja... tosin kovin pitkää tovia kerrallaan ei jaksa koota ja siinä sitten isukki "auttaessaan" ehtii koota melkein kaikki valmiiksi asti :D

      Poista
    3. Joo, isit "auttaa" mielellään ;) On se huvittavaa, kun miesväki yhdessä seisoo silmät loistaen kaupan legohyllyn edessä ja huokailee :D

      Poista
  2. Oli tosi mukava postaus :) paljon onnea pojalle! Ja itse olen ihan loppuvuoden lapsi niin mun aikaan jopa ehdotettiin joillekin jos menisi vuotta myöhemmin kouluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. Mun piti kertoa meidän juhlista, mutta ulos tuli tämä teksti :)

      Sama homma se on tavallaan nykyäänkin: mielummin tuplataan eskari kuin ekaluokka. Mutta tänä päivänä ei loppuvuotisen syntymäajan perusteella (tietääkseni) suoraan ehdoteta myöhempää koulun aloitusta, vaan eskarien koulukypsyys arvioidaan testein. Ja vastaavasti alkuvuotista, jo lukemaan oppinutta tyttöä ei laiteta oletuksena vuotta aikaisemmin kouluun, sillä koulukypsyys on ihan muuta kuin lukutaito. Vaikka onhan se varmasti ihan tosiasia edelleen, että saman koululuokan alkuvuotinen tyttö on ihan eri vaiheessa kuin loppuvuotinen poika. Keskimäärin tietysti.

      Poista
  3. Isot onnittelut 6-vuotiaalle! :) Meillä on kans Legot niin in, erityisesti kaikki poliisi-setit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoveikka kiittää :) Meillä ollaan mielummin niitä pahiksia ;) Tästä pienemmästä taitaa kasvaa enemmän poliisi-tyyppi.

      Poista
  4. Tosi kauniisti kirjoitettu kuusivuotiaasta!

    Meillä asustaa loppuvuoden (keskosena syntynyt) lapsi, jonka kohdalla näyttää tällä hetkellä siltä, että eskari tuplataan. Äitinä koen että se on helpotus ja hyvä juttu, turha sinne kouluun on mennä jos saappaat ovat kerta kaikkiaan vielä liian suuret. Mutta hienoa kuulla että teidän poika on kirinyt noin hienosti ikätasolleen kaikissa taidoissa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Hienoa, että teidän pojan tilanne on tiedossa jo tässä vaiheessa (vuotta ennen eskaria): siinä ehtii hyvin varautua ja valmistautua. Ja kuten tuolla aiemmin kirjoittelin, lapset kehittyvät harppauksittain ja kaikki omaan tahtiinsa :)

      Saanko kysyä, millä perusteella teillä tiedetään jo nyt, että eskarivuosi olisi hyvä käydä kahteen kertaan? Ei ole pakko vastata.

      Meillä tämä isoveikan motoriikkaongelma ja mahdollinen eskarin tuplaus tuli täytenä yllätyksenä. Aistiongelmaa olin osannut aavistella oireiden ja mun erityisopettaja-ystävän avulla jo ennen toimintaterapeutin arvioon pääsyä ja sen perusteella lähetettä neuvolasta pyysinkin.

      Mielenkiintoisinta on, että jos en itse olisi ollut skarppina ja tuntenut tätä asiasta tietävää ystävääni, isoveikka olisi mennyt päiväkotiin vasta eskarivuonna, emme olisi saaneet ajoissa toimintaterapiaa, eikä todennäköisesti olisi voinut aloittaa koulua vuoden päästä syksyllä. Neuvolassa eivät huomanneet pojassa mitään erityistä, sillä neuvolan tutkimus ja testit eivät sisällä näitä juttuja. Ja kuitenkin sensorisen integraation häiriö (aistien yhteen pelaaminen) on sellainen ongelma, joka monesti voidaan hoitaa kuntoon, jos toimintaterapia aloitetaan ajoissa, ennen eskarivuotta.

      Poista
    2. Kirjoitin sulle romaanin sähköpostiin! ;)

      Poista
  5. Niinhän se on, että nykyisin on periaatteena, että kaikki menevät kouluun syntymävuotensa mukaan. Koulussa sitten järjestetään tarvittavia tukitoimia, jos lapsella on jotain erityisiä tuen tarpeita. Hyvin harvoin koulun aloitusta lykätään. Joskus jotkut vanhemmat itse toivovat, että loppuvuoden lapsi menee seuraavan ikäryhmän kanssa kouluun. Mutta kyllä meiltä eskarista nykyään menee aika pahoistakin ongelmista kärsiviä kouluun ja ihan sinne normiluokkaan tuettuna. Kun ei niitä erityisluokkia oikein nykyisin suosita. Pienryhmäopetusta ja erityisopettajan tukea voi saada normiluokalla olija tuekseen. Välillä on ihan hirvittänyt lähettää jokin koulunaloittaja koulutielle. Teillä ei ole mitään huolta, kuulostaa olevan asiat reilassa.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, periaatteessa on kai hyvä, että kaikki opiskelevat samassa ryhmässä tasosta riippumatta. Ettei erotella liikaa.

      Mutta kyllä siinä jää miettimään väkisinkin sekä sitä, että saavatko tuen tarvitsijat riittävästi tukea ja riittääkö huomaamattomille perusoppilaille huomiota ollenkaan?

      Päiväkodin vasussa lto totesi, että jo heillä näkee sen, että "helpot peruslapset" menevät isossa ryhmässä "siinä sivussa", kun aika ja energia kuluu väkisinkin erityislapsiin. Henkilökuntaa on liian vähän ja ryhmät valtavia.

      Poista
  6. En enää muista minkä postauksen yhteydessä todettiin harkitsevamme samaista Reima Lumula pipoa mustana eskarilaiselle. Minä ajattelin odotella aleja, mutta nyt huolestuin, kun Tammiston myymälästä oli koko 56 loppu (pojan pää 55cm). Reimashopissa vielä 12kpl jäljellä, mutta kovat postikulut. Jesperjuniorissakaan ei ollut isoa kokoa. Sitten löysinkin babyshopista -30% alella ja vähän pienemmillä postikuluilla, kuin reimashopissa joten tilasin mustan lumulan meille. Mites teidän pipohankinta?

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä viitsi! Joko ne nyt on loppumassa?!?

      Minäkin kuvittelin odottavani alennusmyyntejä, mutta täytyy kai tässä miettiä asia ihan uudelleen. Se ruskea Reiman korvaläppäpipo keltaisella tupsulla (joka on Molon haalarin kanssa isoveikalla kuvissa ollut) on kyllä ollut isoveikan suosikki viime aikoina, joten eihän me periaatteessa edes välttämättä tarvittaisi sitä Lumulaa...sen kun näkis! ;)

      Kiitos vinkistä :)

      Poista
  7. No, onhan niitä reimashopissa vielä jäljellä. Babyshopista taisin saada viimeisen tai toiseksi viimeisen tuota kokoa. Nyt jännään, onko koko passeli. Joillakin valmistajilla koko 56 on ihan liian iso 55cm päähän, mutta Reiman viime talviset 54 pipot puristi jo ja myin pois. Saa nähdä, Lumula on jo matkalla.

    -T-

    VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)