keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Maailman paras pannukakku





Pannukakku on meidän poikien pakkaspäivän iltapalaherkku numero yksi. Ja maistuuhan tuo taivaalliselta tuoksuva ja itsekseen paistuva pannari toki aikuisillekin. Letut ovat vielä parempia, mutta varsin työläitä paistettavia, joten jäävät meillä harvinaiseksi herkuksi.

Ja ennen pannukakkua syödään kyllä ensin iltapuurot.

Viime aikoina on tullut tehtyä pannaria useamman kerran ja uutena lisukkeena ollaan ihastuttu sokeroituihin pakastemansikoihin hillon sijaan. Marjavastainen pikkuveikka tosin nauttii pannukakkunsa yksinkertaisesti, pelkän sokerin kera. Kieltämättä hyvää se on niinkin ja tuo ehkä parhaiten pannarin oman maun esiin. Isoveikan lemppari pannukakun kanssa on ehdottomasti mummon itse keittämä mansikkahillo.

Oma vaniljantuoksuinen pannariohjeeni on löytynyt joskus 15 vuotta sitten netistä ohjeella "Babylon 5 pannukakku" ja olen sitä hieman muokannut. Alkuperäisessä ohjeessa oli litra maitoa, enemmän voita ja suola puuttui. Tuo taikinamäärä kupli herkästi yli pellin kapoisessa 50 cm uunissani, joten pienensin ainesosien määriä.

Pannari

8 dl punaista luomumaitoa
4 munaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1,5 tl tl vaniljasokeria
0,5-1 tl suolaa
75 g voita sulatettuna

Vatkaa munat ja maito sekaisin. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne vähitellen maito-munaseokseen koko ajan vatkaten. Vatkaa tasaiseksi ja lisää sulatettu voi. Taikina saa turvota rauhassa, mutta olen paistanut sen toisinaan samantien. Paista 200 asteessa noin 35 min ja anna vetäytyä ennen leikkaamista.

Millainen on oma pannariohjeesi? Harrastatteko pannukakkuja? Entä suolaisia (ruokaisia) versioita?

Entä mitä meille kuuluu? Isoveikan EEG on todettu täysin normaaliksi, mikä oli tietysti ihan mahtava uutinen. Iso helpotus. Oireet liittyvät siis korviin ja meillä onkin maanantaina taas soittoaika, jonka perusteella päätetään jatkosta. Taidamme kyllä käyttää pojan lääkärissä jo sitä ennen, sillä hänen kuulonsa on huonontunut selvästi, eikä näytä itsekseen palautuvan.

Minä olen viime päivinä opetellut käyttämään uutta kodinkonetta. Se on lumilinko ja tuli vähintäänkin tarpeeseen, kun meillä on piha-alueiden lisäksi portilta talolle itse kolattava 50 metrin autotie ja lunta on viime aikoina tupruttanut jopa parikymmentä senttiä kerralla. Tällä tontilla on sinnitelty pelkän kolan kanssa jo 5 talvea, mutta nyt saimme hankittua lingon edullisesti sukulaisilta. Ihan mahtava kone! Käsivoimia se kysyy ja kehittää itsevetäväksi laitteeksi yllättävän paljon, mutta säästää aikaa, selkää ja puhaltaa lumen vaivattomasti sopivan kauas kulkuväylien reunoilta. Tykkään!

Tämä viikko on ihan normaali arkiviikko ilman työmatkoja ja sairaalareissuja (koputtaa puuta). Eilen oli poikien liikkarit ja tänään siivousrinkipäivä. Pikkuveikka on hiihtänyt päiväkodissa tällä viikolla ja isoveikalla on pitkästä aikaa täysi eskariviikko. Perjantaina iltapäivällä menemme tapaamaan äiti-/lapsikavereita. Viikonloppuna juhlimme kummitätini pyöreitä ja vaarillakin on synttärit samaan aikaan. Juhlahumua siis tiedossa viikon päätteeksi!

Kepeää keskiviikonjatkoa!

Vahteristonemäntä


3 kommenttia:

  1. Mulla tulee kausittain kaikki leipomiset ja muut. Pannariakin tekee mieli silloin tällöin.

    Hyvä, kun isoveikan terveys on kunnossa (ainakin melkein, kunhan kuulokin normalisoituisi).

    Ja minä hitaana aleshoppailun aloittajana tein tänään ostoksia Reima outletissa, livesellaisessa, ja se pakettikin on tosiaan pian täällä. Mä aina lämpenen näköjään hitaasti aleihin, mutta saankin sitten sitäkin halvemmalla.

    Pannaria voisikin tehdä taas mieli pitkästä aikaa, kun on anopin omenahilloakin jäljellä.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä: leipomiset on olleet aika lailla tauolla töissä ollessa ja nyt, kun aikaa ainakin teoriassa on enemmän, tulee taas vietettyä enemmän aikaa keittiössä. Tänään alkoi tehdä mieli tiikerikakkua, jota en ole tehnyt varmaan vuoteen. Josko ystävänpäiväksi leipoisi.

      Hitaasta shoppailustahan on silkkaa hyötyä: prosentit senkun kasvaa. Tuskin vielä on varsinaista pulaa valikoimastakaan, jollei nyt jotain tiettyä halua koossa 110/116, jotka tuntuvat aina menevän ensiksi.

      Mitäs löysit live-outletista???

      Minäkin selailen vielä shoppia ja listailen mielessäni, mitä vielä pitäisi jemmata seuraavalle talvelle. Ainakin fleecet, sormikasmalliset hanskat ja niihin alushanskat. Lassien fleece-settiä oli sittarissa hintaan 15 eur, mutta niissäkin oli suorat lahkeet, jotka olen itse todennut käytössä hankalaksi sukkalukkoja käyttävillä lapsilla.

      Poista
    2. Fleecejä ja fleecesettejä ois ollu ihan hirmu hyvillä aleilla siellä. Ostin ensi talveksi Reimatec Suunta rukkaset (eli koululaismallia lyhyellä varrella) -40%, Pipon joka pääsi heti käyttöön (Solana) ja teknisen paidan kympillä (Rastaban). Taas huomaan, että siellä on joitain juttuja halvemmalla kuin verkkokaupassa.

      -T-

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)