tiistai 10. maaliskuuta 2015

Kaappikuivaus sallittu?



Tiedätkö, mitkä ulkovaatteet kestävät huristelua kuivauskaapin lämmössä? Tämä aihe tulee taas entistä ajankohtaisemmaksi, kun välikausi (josta käytän miellelläni nimeä kurakausi) tekee tuloaan ja pilttien ulkotamineita täytyy huuhdella ja pestä useammin kuin talvikeleillä.

Ai ettei aihe kosketa teitä? Yllättävän monen lapsen haalarit, takit ja housut kuivuvat lämpimässä ilmavirrassa nimenomaan päivähoidossa. Jopa päivittäin. Tiesitkö tämän? Kestävätkö teidän lastenne kaikki ulkovaatteet kaappikuivausta? Tiedätkö, mihin lämpötilaan päivähoitopaikan kuivauskaapin kytkin on säädetty?

Aihe alkoi kiinnostaa itseäni, kun kaivoin tässä taannoin isoveikan Reimatec-rukkaset eskarin eteisen kuivauskaapista. Kaapin oven avaaminen pölläytti kasvoille sellaisen lämmöntuulahduksen, että koneen lämpötila oli taatusti enemmän kuin teknisille vaatteille suositeltu 40 astetta. Kytkimistä ei selvinnyt asteita, joten otin korrektisti sähköpostitse yhteyttä henkilökunnan edustajaan kuivauskaappikäytännöistä kysyäkseni. Myönnetään, että häpesin jo etukäteen puuttumistani pikkuasiaan. Onhan heillä parempaakin tekemistä.

Sainkin pian vastauksen, että lupaavat käsitellä aihetta palaverissaan samana päivänä. Seuraavana aamuna päiväkodin ovissa oli lappu, jossa pyydettiin kertomaan, mikäli oman lapsen vaatteita ei saa laittaa kuivauskaappiin. Kysymykseeni en saanut vastausta, enkä siis edelleenkään tiedä, kuinka kuumassa poikien asusteet hurisevat kuiviksi. Täytynee siis jatkaa kyselyä, että tiedän, kuinka monet varavaatteet rahtaan pojille jatkossa päiväkotiin. Ei tunnu sekään mukavalta, jos kalliit, toiminnalliset varusteet paistetaan pilalle tietämättömyyden takia.

Tästä aiheesta on kuulemma ollut viime aikoina keskustelua siellä täällä, joten varmaan joku teistä lukijoistakin on aiheeseen törmännyt. Itse en ole vielä aiheeseen liittyvää nettikeskustelua kahlannut läpi. Täytyypä etsiä se käsiini.

Totuus kuitenkin on, että liian kuuma lämpötila kuivauskaapissa vahingoittaa teknisen vaatteen kosteussuojakalvoa sekä saumateippejä. Vahingoittuneet teipit puolestaan tekevät reikiä kankaaseen. Kaappikuivaus saattaa vaurioittaa myös tuotteen pintakäsittelyä. Näitä faktoja olen lukenut Reiman ja Remun sivuilta.

Surffailin netissä tunnettujen lasten ulkovaatemerkkien hoito-ohjeita ja yritin selvittää kaappikuivauksen mahdollisuutta.

Kaappikuivausta max 40 asteessa kestävät ainakin:
  • Reimatec (myös rumpukuivaus)
  • Reima
  • Remu ja SuperRemu (Travalle)

Reiman, Travallen ja Racoonin sivuilta löytyi helposti tietoa tuotteiden pesusta ja kuivaamisesta, siitä iso plussa.

Lisäksi otin yhteyttä Reiman asiakaspalveluun, jossa kerrottiin, että heidän red-tason ulkoilutuotteitaan (edellä mainittujen lisäksi myös Kiddo) voi kuivata kuivauskaapissa ja enintään 40 asteen lämmöllä. Vaate on kuitenkin poistettava kuivauskaapista heti kuivuttuaan, ettei se ylikuumene. Yleisesti Reimalta ei suositella kuivauskaapin käyttöä ekologisista syistä ja neuvotaan käyttämään kuivauskaappia vain tilanteissa, joissa vaate on saatava kuivaksi nopeasti. Tuotteet kun kuivuvat yön aikana huoneenlämmössäkin.

Oman kokemukseni mukaan Reimatec-talvirukkaset vaativat kuivauskaapin apua kuivuakseen täysin kuiviksi seuraavaksi päiväksi. Muuten olen käyttänyt meidän vanhaa, kuvassa näkyvää kuivauskaappia lähinnä kuivaustelineenä ilman puhallusta. Kaapin oven taakse orsille on helppo piilottaa poikien märät ja kuraiset ulkovaatteet ilmavasti riippumaan.

Suurimmasta osasta lasten ulkovaatemerkkejä en löytänyt kohtuullisella vaivalla tietoa kaappikuivauksen mahdollisuudesta.

Kaappikuivausta eivät ilmeisesti kestä:
  • Ticketin pesuohjeissa ei mainita kaappikuivauksen mahdollisuutta, puhutaan vain kuivumaan ripustamisesta
  • Molo Polaris haalarit: tasokuivaus, ei rumpukuivausta (joten ei kai kaappikuivaustakaan?)
  • Molo Polly haalarit: ?
  • Mini Rodini (tarkistin talvihaalarit ja -takin)
  • Racoon
  • Sadevaatteet yleensä

Toisaalta jäin miettimään, ovatko jotkin valmistajat jättäneet tiedon pois tai kieltäneet kaappikuivaamasta "varmuuden vuoksi" (vrt. nykyisin pesuohjeissa yleistä, että jopa puuvillavaatteet pestävä 40 - jopa 30 asteessa).

Seuraavilta merkeiltä en löytänyt verkkokaupasta tuotteiden pesuohjeista mitään tietoa kuivauksesta:
  • Kappahl (Kax Protec)
  • Lindex (Fix)

Onko teillä omakohtaista kokemusta kosteussuojakalvollisten ulkovaatteiden kaappikuivauksesta ja sen vaikutuksesta kestävyyteen? Kuivaatko ulkovaatteita kaapissa tai rummussa?

Onko muuten olemassa kaappikuivattavia kuravaatteita? Itse en ole vielä sellaisiin törmännyt.

Tunnelmallista tiistai-illan jatkoa! Täällä ainakin vinkuu tuuli nurkissa - taitaa olla kevätmyrsky!

Vahteristonemäntä


9 kommenttia:

  1. En tiedä miten kaappikuivaus eroaa rumpukuivauksesta, vai eroaako, mutta kaapissa meillä ei kuivata kun sellaista ei ole, eikä lapset ole hoidossa missä niin kävisi. Rumpukuivauksen miedolla lämmöllä lupaavat niin Ticketin haalari kuin Molon Hopper haalari, Molon parka sekä Molon hanskat, Ticketissä sitä vieläpä suositellaan, että puku kuivattaisiin heti pesun jälkeen rummussa kunnes täysin kuiva. Rodinin haalarissa sanotaan että kuivauskaappi yli 40 astetta voi vahingoittaa ominaisuuksia. Eli alle vissiin sallittaisiin? Rumpua ei luvannut pesuohje. Meillä olevat Reimat ei lupaa rumpukuivausta, H&M tekniset vaatteet taas saisi ohjeen mukaan kuivata kovemmallakin lämmöllä.

    Rummutan toisinaan ulkovaatteita (jotka antaa luvan), pesun jälkeen tai joskus jos on kovin sotkuiset vaatteet vaikkapa mummolassa leikkiessä, niin huuhtelen ja rummutan että päästään kotiin kuivilla vaatteilla. Mutta en mitenkään jatkuvasti, meillä on kuitenkin vaihtovaatetta juuri siksi olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos asiantuntijakommentista ja tarkennuksista :)

      Nähtävästi pesuohjelapuissa on joskus eri tieto kuin valmistajan sivuilla. Luottakaamme ennemmin pesulappuihin, kun niissä on kuitenkin se tuotekohtainen informaatio (tai näin ainakin pitäisi olla).

      Luulisi, että rumpukuivaus olisi rankempi tuotteelle (ainakin kulumista ajatellen) kuin kaappikuivaus eli jos kestää rummun, kestää kaapinkin? Vai onko kaapissa sitten suurempi ylikuumenemisen vaara...?

      Meillä ei ole kuivausrumpua, joten en osaa vertailla rummutusta "kaapitukseen" :)

      Poista
  2. Mä jo mietin, että oon friikki mut sä pelastit mun surkeen fiiliksen :D
    Mä heti kun pojat aloitti syksyllä hoidon niin olin jo melkeen liimaamassa lappua, että EI KUIVAUSKAAPPIA!!!! Jokaikiselle sitä toistelin varmaan viikon niin meni lopulta ymmärrykseen. Se oli täydellä teholla ja vanha... Hienoahienoa.. :D mutta meillä tosin olikin ihana ryhmä ja tädit tuumas et eihän teidän vaatteet sitä ees tartte kun ne hylkii vettä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sinäkin minun! Olen kieriskellyt tämän asian kanssa ja ollut satavarma, että olen ainoa "hankala asiakas".

      Hienoa, että teidän päiväkodissa on suhtauduttu noin mukavasti asiaan.

      Tuntuu myös hiukan erikoiselta, että näin täiaikana jopa lasten pipoja pöllytetään siellä kaapissa. Pikkuveikan ryhmässä oli vasta täitä.

      Täytyy ottaa kuivauskaapit uudelleen puheeksi, kun pääsen paikan päälle huomenna. Ja vien myös lisää vaihtovaatetta ja ennen kaikkea kerron niiden olemassaolosta. Repuista ne eivät ole löytäneet lasten päälle.

      Poista
  3. Itse en uskalla kotona edes rumpukuivata ulkovaatteita, vaikka niiden luvattaisiinkin se kestävän. Koulussa on kuivauskaappi, jota käytetään kuulemma vain ääritapauksissa. Kerran neidin pipo on siellä ollut kuivumassa, kun putosi välitunnilla lätäkköön...

    Päiväkodissa sen sijaan iltapäivällä sai monestikin vaatteita pelastaa kuivauskaapista. Ja kyllä siellä ihan kuriksiakin aina oli roikkumassa. En kiinnittänyt asiaan sen suuremmin huomiota, koska mielestäni kaapin lämpötila oli ihan kohtuullinen eli varmaan juuri sen 40 astetta. Lisäksi esim. kuivumassa olleet vk-rukkaset olivat kaapista otettaessa edelleen kosteat, joten en usko, että mitään damagea on ehtinyt syntyä. Muistaakseni talvihaalaria en ole koskaan kaapista löytänyt, koska uudehkot kosteussuojatut vaatteet eivät ole kertaakaan menneet päiväkotikäytössä vielä läpimäriksi. Kaappitilaa on rajallisesti -ja luulen, että sinne ovat päässeet kuivumaan muutenkin aina vain ne läpikastuneet vetimet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuulostaakin järkevältä, että kuivauskaappia käytetään vain läpimärkien vaatteiden nopeasti kuivaksi saamiseen, kuten tuo kuvailemasi tapaus koulussa. Itsestä tuntuu, että meidän päiväkodissa "lämmitetään" lasten pipoja ja rukkasia ihan tavan vuoksi kuivauskaapissa talvisaikaan. On jopa ääneen ihasteltu, että eikös ole nyt kiva pukea, kun on niin lämpimät hanskat. Ja meillä on kaapitettu kyllä vedenpitävää talvihaalariakin, joka on ollut sisäpuolelta aivan kuiva. Jäin miettimään, että onko pinnalta märkä vaate jotenkin paha asia, vaikka sisäpuolisi olisi kuiva? Kokeillaanko sitä sisäpuolta missään vaiheessa?

      Hyvä kuulla, että käytännöt vaihtelevat hoitopaikoittain ja varmasti jokaisella on vielä ne omat henkilökohtaiset tapansa toimia tässäkin asiassa.

      Poista
  4. No mä tänään töissä tutkin meidän kuivauskaappeja, jotka ovat vain noin 5 vuotta vanhat. Ei niistä selviä, missä lämpötilassa kuivataan. Sinne laitetaan läpimärät rukkaset merkistä riippumatta. Talvella ei tarvitse olla läpimärätkään, kun ei niitä voi lokeroonkaan laittaa. Kurikset ja haalarit roikkuvat kuraeteisen tangolla ja siellä on puhallin, siis semmoinen kuivaushuone ikään kuin. Seinästä väännän modernin systeemin päälle ja kaikki kengät yms. ovat varmasti kuivat iltapäiväksi. Kurarukkasetkin laitetaan kuivauskaappiin, eikä siitä ole kyllä mitään haittaa ollut. Oman lapsenikin kurarukkaset ja muut käsineet ovat kuivauskaapin kestäneet päiväkodissa.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapas näppärältä tuo kuivaushuone. Helpottaa melkoisesti henkilökunnan arkea päiväkodissa ja lapset saavat kuivaa vaatetta ylleen.

      Olen kuullut, että kuravaatteita on mennyt pilalle tai siis vettä vuotaviksi, koska niitä on kuivattu liian kuumassa. Tästä on ollut keskustelua netissä. Olennaista onkin, etteivät vaatteet ole liian kuumassa liian pitkää aikaa. Meillä on saatu vuotaviksi useammat kurahanskat (niin Reimaa kuin Ciraffiakin) tänä talvena ja mietin, onko tuo kuivauskaapissa kuivaaminen vaikuttanut asiaan.

      Teillä on käynyt tuuri! :) Mitä kurahanskoja muuten käytätte?

      Poista
    2. Kurarukkasina on ollut Rukkaa enimmäkseen. Myös Reimaa ollut. Eihän ne kovin pitkäikäisiä ole. Saatu puhki kulumaan ja saumoja ratkeamaan, mutta en usko kuivauskaapin olevan syyllinen. Ajattelen, että ne nyt vaan hajoavat kun niitä aikansa käyttää. Hintakin on varsin edullinen esim. Reimatec-hanskoihin verrattuna.

      -T-

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)