keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Kevätkylvön aika

Aamulla oli maa aivan valkeana! Onneksi lumi suli päivän paisteessa pois: henkilökohtaisesti en kaipaa lunta enää tässä vaiheessa vuotta. Nyt on kevät! Katupölylle tuo valkoinen vaippa teki kyllä hyvää ja ilma raikastui selvästi.

Muutama päivä sitten kylvettiin pääsiäisruohot. Isoveikka sirotteli mullan pinnalle perinteistä rairuohoa ja pikkuveikan kylvökseen tuli vankemman korren tekevää ohraa. Suuria ohranjyviä oli pienen helpompi käsitellä. Parasta tässä touhussa oli kuitenkin sumutinpullolla sumuttaminen: sehän on melkein kuin pyssy.

Näihin ruohoihin ei kuulemma mitään tipuja laiteta, vaan meidän pääsiäisruohot ovat bambutiheikkö pandakarhuille, joita löytyy muovieläinten laatikosta. Mikäs siinä.

Tänään pojat ovat silitelleet mukavasti kasvuun lähteneitä, hentoja korsia hellästi. On jännittävää seurata, miten bambutiheikkö päivä päivältä voimistuu. Jokohan huomenna voisi laittaa niitä eläimiä?

Sunnuntaina sitten virpomaan! Harrastetaanko teillä virpomista? Meillä pajunoksien koristelusta ja naapureiden virpomisesta on tullut jokavuotinen perinne. Viime päivinä on käyty isoveikan kanssa keskustelua siitä, miksei virpoja voi olla luurankopuvussa. Tai vampyyri.

Tänään hain hieman täydennystä virpomaoksien koristevalikoimaan ja pajunoksia pitää etsiskellä huomenna iltapäivällä. Täällä virpomisvitsojen katkominen pajukoista ei sentään vielä ole kiellettyä puuhaa, kuten Lappeenrannassa. Kaikkea sitä.

Pikkuveikka on tuonut päiväkodista kotiin hellyyttävän, itse askarrelun pääsiäisruohokorin (joka näyttäisi olevan vesiviljelyssä kastelun määrästä päätellen), vessapaperirullasta leikatun, suloisen  pupun ja maalatun munan. Jotenkin nuo lapsen kotiin tuomat askartelut koskettavat: on hienoa nähdä, mitä oma pieni jo osaa ja miten ylpeä hän on aikaansaannoksistaan.

Isoveikka, joka on eskarivuonna innostunut yhtäkkiä toden teolla piirtämisestä ja askartelusta, pyysi ostamaan maalattavia munia. Hommasin kirjakaupasta sellaisia muovisia munia, mutta vasta jälkeenpäin tajusin, että maalattavat munathan olisivat voineet olla suklaata sisältäviä Mignoneita! No, muovimunat ainakin säilyvät pidempään :)

Mitä teidän pääsiäisvalmisteluhin / -perinteisiin kuuluu? Vietättekö pääsiäistä? Maistuuko lammas?Isoveikan paita Villervalla (testissä Skidin kautta viime syksynä), pikkuveikalla Papu. Pöydän vahakangas Finlayson Niittypolku.

Leppoisaa loppuviikkoa!

Vahteristonemäntä

6 kommenttia:

 1. Kosteus ja räntä tekivät kyllä hyvää katupölylle, joka jo ahdistikin aika tavalla. Mutta tuo kylmyys! Hyrr!

  Me kylvettiin kans rairuohot eilen, mutten ottanut kuvaa, kun kylvettiin ihan vaan maitopurkipohjiin. Tarkoitus oli maalata ja koristella purkit tytön kanssa kauniiksi, mutta neiti on ollut niin kiireinen poikakavereidensa kanssa, että ei tässä mitään koristuksia ole ehtinyt miettiä :D Oli muuten sellaisia ruohonsiemeniä, etten ole ikinä ennen nähnyt. Todella pientä piiperrystä. Saas nähdä, itääkö se ollenkaan.

  Teille tuleekin omalaatuinen ruoho eli bambutiheikkö :D Hihi! Mä luulen,e ttä meidän ruohikkoon muuttaa perinteisiä tipuja. Pääsiäinen ei meillä taida näkyä kuin rairuohona ja suklaamunien lisääntyneenä kulutuksena. Virpominenkaan ei taida enää olla tällä alueella muodissa, koska ei ole noitia näkynyt omalla ovella vuosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten kävi pikkusiemenisen ruohon, lähtikö kasvuun? Muistelen, että meilläkin on joskus ollut sellaista. En kyllä enää muista, miten kasvoi.

   Minä leikkasin meidän "bambutiheiköt" eilen, kun venähtivät jo melkoisiksi. Leikkaaminen teki ne kyllä vähän suttuisiksi, eikä esteettistä elämystä ainakaan parantanut se, kun pojat mättivät ne täyteen muovielämiä, mutta tänä vuonna näin :D

   Harmi, jos virpomisperinne katoaa :( Toisaalta kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että alueen lapset ovat kasvaneet ulos virpomisiästä.

   Poista
 2. Meillä jää tänä vuonna virpomishommat väliin, kun ollaan risteilyllä. Poika kyllä halusi tehdä virpomisoksia ja mikäs siinä. Minusta ne on kivat pääsiäiskoristeet maljakossa. Ja lohdutukseksi menetetyistä virpomispalkoista hän varmaan kyllä saa suklaamunia ihan runsaasti.

  Me kylvetään ruoho vasta tänään. AARRRGGHH. Ollaankohan myöhässä. Jotenkin ihan pääsi unohtumaan. No, onneksi myös eskarista on tulossa ruohoa.

  Ja niitä ihania askarteluja on tehty eskarissa ja innokas askartelija väkertää kotonakin kaikenlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis kommentti oli lukijaltasi, joka anonyymisti on
   -T-

   Poista
  2. Eiköhän risteily korvannut virpomisen :) Ja ovathan ne oksat tosiaan kauniita kotonakin.

   Varmaan teidänkin pääsiäisruoho ehtii ajallaan. Minä jo leikkasin nuo meidän viidakot, eikä se leikattu ruoho ole koskaan yhtä nätti kuin vapaasti kasvanut.

   Harmi, ettei ole enää kania, jolle syöttää tuota ruohoa. Meinasin viedä ruohosilput yllätykseksi jäniksille tuonne metsän reunaan :)

   Poista
  3. ...ja kyllä, tunnistin sinut onneksi ilman "T"-kirjaintakin. Kiva, kun kommentoit aktiivisesti :)

   Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)