keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Luolamiehiä ja mietteitä talvi-/välikausivarusteista


Sunnuntaina isäntä lähti poikien kanssa ulos kaivamaan luolia päivä päivältä madaltuviin kinoksiin. Ehtivät vielä luolaleikkiin ennenkuin kevät koittaa. Jos se nyt sitten koittaa aikataulusta edellä. Eilen ja tänään täällä on ainakin satanut lunta ja räntää, hiukan vettäkin siinä välissä.

Viikonloppuna ilma oli muutaman asteen plussan puolella ja päästin poikaset ensimmäistä kertaa ulos välikausivarusteissa. Tai ainakin melkein. Näissä Reiman juhlamalliston tuotteissahan on kyllä ohut tikkivuori, jonka saa irti säiden lämmetessä keväämmällä.

Isoveikalla (noin 130 cm) on yllään Taag takki ja Sege housut kokoa 128 cm, pikkuveikalla (noin 108 cm) Vacalis-haalari koossa 104 cm. Isoveikan varusteet ovat juuri sopivat ja mahtuvat mukavasti vielä tämän kevään. Nämä tuotteet ovat siis viime kevään mallistosta. Nämä meidän mallit ovat irtovuorisia, syksyksi näistä tuli myyntiin myös hieman tuhdimmat, kiinteävuoriset versiot.

Pikkuveikan haalaria käytetään tämä alkukevät ja sitten siirrytään suosiolla kokoon 110 cm, kuten sisävaatteiden osalta on jo tehtykin. Tämä haalari on vaan niin näppärä silloin, kun toppapuku on liikaa, eikä välikerroksia haluta pukea (meillä ei nykyisin nimittäin haluta), joten en ole raaskinut luopua vielä tästä haalarista, vaikka selkämitta alkaa pitkäselkäisellä lapsella hieman jo kinnata kyykistellessä, eivätkä nuo lahkeetkaan enää järin pitkät ole.

Olen tykännyt kovasti näistä juhlamalliston retrohenkisistä tuotteista, jotka pitävät vettä ja muuntuvat säiden mukaan. Minun piti jemmata pikkuveikalle tuo Vacalis haalari seuraavaa kokoa, mutta en ollut kyllin vikkelä: nyt ne ovat jo loppu reimashopista ja outletissakin näkyi jokin aika sitten enää vain niitä suurimpia kokoja.

Taag takkeja onneksi on edelleen saatavana (ja alessa...) ja luulen, että hankin pojille sellaiset seuraavaksi talveksi kauppatakeiksi ja kevään koittaessa takit siirtyvät sitten pihakäyttöön. Tänä talvena on nimittäin hikoiltu untuvatakeissa, jotka ovat aivan liian kuumat näille nassikoille kaupungille ja autoreissuille. Eikä tänä leutona talvena ole juuri muutenkaan untuvan lämpöä kaivattu. Ehkä tulevaisuudessa pärjätäänkin tuollaisella Taag:in ja Vacaliksen kaltaisella yleistakilla tai -haalarilla, joista Reima on julkaissut uudet, päivitetyt mallinsa tälle keväälle.

Reiman juhlamalliston tämän kevään retrotakki on nimeltään Toisto ja -haalari puolestaan Tovi. Mallia on muutettu hieman Taag:sta ja Vacaliksesta ja hihat ovat nyt perinteiset rypytetyt (ei enää vaaleaa resoria ranteessa suoran hihan sisällä) ja hupun reunaan on puolestaan lisätty vaalea resori. Uudessa juhlamalliston välikausitakissa ja -haalarissa vuori on tikattu on 100 g vanuvuori (irtovuorisissa oli 60 g) ja vuori on tosiaan nyt kiinteä. Tuotteisiin on nyt lisätty Play Layers-nepparit, joten Reiman välikerrosvaatteet (esim. fleecetakki) voi halutessaan kiinnittää niihin.

Ja katsokaas, miten herkullinen vihreä värivaihtoehto on liittynyt juhlamalliston joukkoon (kuva alla Toisto takki, reimashopista):Kuvissa näkyvät mustat Reiman Lumula-pipot ovat sekä äidin että poikien tämän talven suosikit. Suojaava muotoilu, villaa fleecevuorilla ja yksivärinen (helppo yhdistellä) - voiko sitä oikeastaan enempää toivoa. Meillä on näitä nyt kahdessa värissä ja harkitsen vielä tilaavani ainakin yhden lisää.

Isoveikka on puhunut näköjään jalkaansa märässä lumessa läpi kastuvat, enemmän pakkaskengiksi sopivat Kuomat, mutta pikkuveikalla on fiksusti lämminvuoriset Reiman kumpparit, jotka ovatkin olleet viime päivinä parhaat ulkojalkineet. Toimivat loskassa, eivätkä ole liian liukkaat satunnaisilla jääpinnoillakaan. Äidin onneksi lenksut pysyvät paikoillaan saappaan fiksun pohjaprofiilin ansiosta.

Reimatec-kengät ovat tänä talvena jääneet yllättävän vähälle käytölle, sillä meille hankittu varsin matalavartinen malli (viime talven alesta) haukkaa herkästi lunta sisäänsä, kun pojat tykkäävät pohrata umpihangessa ja lumilukot/lenksut eivät aina pysy paikoillaan ja eskarilainen saattaa ne myös unohtaa laittaa.

Olenkin tänä talvena tullut siihen tulokseen, että leikkivän lapsen talvikengän tulee olla melko pitkävartinen. Toinen juttu, jonka olen tänä talvena oppinut on se, etten enää jemmaa pojille talvikenkiä. Pikkuveikan koon onnistuin vielä vuosi sitten tiiraamaan kristallipallostani, mutta isoveikka on lampsinut melkein pari numeroa liian suurissa kalosseissa tänä talvena. Onneksi kumisaappaat olivat oikean kokoiset ja Kuomatkin melkein.

Talvivaatekokemuksista ja välikausiajatuksista kirjoittelen varmaan vielä myöhemmin lisää, mutta tässä joitakin ajatuksia näin alkajaisiksi.

Oletteko te oppineet tänä talvena uutta lasten talvitamineista? Onko löytynyt uusia suosikkeja? Onko joku kääntänyt kelkkaansa? Miltä kuulostaa ajatus melkein ympärivuotisesta ulkovaatteesta?

Muistetaan varovaisuus lumiluolaleikeissä. Näitä leikkejä ei saa koskaan leikkiä yksin, eikä tunnelin päälle saa kiivetä toisen ollessa sisällä tunnelissa.

Vahteristonemäntä

15 kommenttia:

 1. Miten hyvin nuo asut pitää vettä? Minulla oli ko. takkia, housua ja haalaria jo käsissäni outletissa aiemmin keväällä. Ajattelin, että olisivat pätevät juurikin nyt keväällä ja sitten syksylläkin. Mutta vesipilari 5000 sai minut empimään. Ja sitten myöskin se, että ajattelin pärjättävän niin kuin ennenkin: kulahtaneessa The Rönttätoppahaalarissa siihen saakka, kunnes vaihdetaan välikausivaatteisiin ja tarvittaessa fleeceä alle. Ja näin nyt mennään. Sitä paitsi täällä on ollut vesi- ja kurakelejä niin paljon, että poika on joka tapauksessa ollut viime viikot joka päivä kurahousuissa päiväkodista haettaessa, että ihan sama mitä ulkovaatteena muuten on. Vapaa-ajalla sitten se rönttähaalari, joka on vedenpitävä ja menee koneeseen kuraannuttuaan.

  Ja karvavuorikumpparit oli sekä viime, että tänä talvena tosi kovalla käytöllä. Ihan ehdottomat, kun on niin helppo huuhtaistakin päivän päätteeksi.

  Mä olen ihan hysteerinen lumiluolaleikkien suhteen, kun on ollut niitä kuolemantapauksia. Itsekin niitä lapsena leikin ja on poikakin luolassa ja tunnelissa tänäkin talvena ryöminyt.

  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta. Minulla oli näiden kanssa sama epäilys, että voivatko olla tarpeeksi vedenpitäviä, kun olen tottunut Reimateciin, jossa on kuitenkin 15 000 vesipylväs.

   Pojat olivat märässä lumessa 2,5 h noissa varusteissa ja ihan kuivia kavereita sieltä haalarien ja housujen sisältä kuoriutui. Tarkistin myös polvet ja peput ja kuivaa oli, vaikka vaatteet ulkopuoleta olivat ihan märkiä.

   Eli kyllä tämä vesipilari 5000 mun mielestä riittää, jollei nyt ihan lätäkköön uimaan mennä. Täytyypä testata sekin, kun vesi alkaa virrata enemmän kevään koittaessa.

   Päiväkodissa ei tosiaan teknisistä vaatteista paljon hyötyä ole, kun joka tenavalle tungetaan kuravaatetta päästä varpaisiin heti, jos on vähänkin kosteutta maassa. Mutta luulen, että tämä tulee ajan kanssa muuttumaan, kun vaatteiden huoltotilat (toivottavasti) paranevat ja tietämys lisääntyy. Ja onhan tässä talokohtaisia eroja kuulemma paljonkin. Mutta nautitaan me näistä toiminnallisista lastenvaatteista ainakin kotiloissa :)

   Kiva, että teilläkin on päästy lumitunneleihin. Media tuo kaikki ikävät uutiset ulottuvillemme usein vielä lisämausteiden kera ja herättää meissä pelkoja. Kohta kaikki alkaa tuntua vaaralliselta, jopa lumileikit. Toki on hyvä olla perusvarovainen, mutta välillä tuntuu, että enää ei ymmärretä, että elämä on riskejä täynnä ja sen on ihan normaalia.

   Rönttähaalari rules! ;) Just pesin tuon isoveikan viimetalvisen, polvista paikatun ja vielä syystalvella päälle mahtuneen rönttiksen odottamaan pikkuveikan kasvua. Vedenpitävällä rönttähaalarilla on oma tärkeä roolinsa :)

   Poista
  2. Tästä päiväkotien kurahousuasiasta on paljon puhuttu blogeissa ja muutenkin. Työntekijän näkökulmasta mielellään päästämme lapsia pihalle ilman kuriksia. Joidenkin kohdalla näin on vanhempien kanssa sovittu. Suurin osa vanhemmista toivoo kurakeleillä kuriksia käytettävän. Toisaalta ymmärrän. Ne on helppo riisua kotiin lähtiessä ja puhdas lapsi vaikka autoon. Toppavaatteet ei myöskään tykkää jatkuvasta pesusta. Jos et siis halua kuravaatteita lapsilla käytettävän, kysy olisko se ok päiväkodissa. Minä ilahdun äideistä jotka sanoo ettei kuriksia tarvitse.
   -T-

   Poista
  3. Valitettavasti meidän päiväkodissa ei toimita noin. Heti syksyllä tuli tiukka ohjeistus siitä, mitä lapsen kuravaatteet tarkoittavat (tekniset eivät käy) ja että ne on tuotava. En ole ruvennut aiheesta vielä suoranaisesti kättä vääntämään, että en sitten tiedä, mihin se johtaisi.

   Tänä aamuna, kun vein poikia päiväkotiin, näin taas kuinka pikkuveikan ryhmäläisille pujotettiin kurahousuja päälle. Kysyin varovasti, että pitää vissiin sitten meidänkin ne vielä pukea ja näin kuulemma on. Kun ne kuitenkin istuvat tuolla märässä lumessa.

   Totuus on se, että päiväkodissa ei ole tilaa kuivatella lasten talvihaalareita. Kuravaatteet kuivuvat pienemmässä tilassa ja nopeammin.

   Viime aikoina olen kummastellut, kun kuivauskaapista otetut pipot ja rukkaset ovat olleet kovin kuuman tuntuisia (osaan verrata lämpötilaa, sillä kuivaan kotona 40 asteessa tarvittaessa). Kysyin johtajalta sähköpostitse kuivauskaappien käytöstä ja kaappien lämpötilasta sekä mainitsin, että nykyiset toiminnalliset lasten ulkovaatteet kestävät enintään 40 asteen lämpöä. En kieltänyt laittamasta poikien vaatteita kuivauskaappiin, vaan halusin herättää keskustelua käytännöistä henkilökunnan keskuudessa. Seuraavana päivänä ovissa oli laput, että pitää kertoa, jos lapsen vaatteita ei saa laittaa kuivauskaappiin. Että heillä ei ole aikaa alkaa lukea vaatteiden pesulapuista hoito-ohjeita. Kysymykseeni en saanut vastausta.

   Yritän välttää tilannetta, että lapseni joutuvat kärsimään turhan aktiivisen ja puuttuvan äidin takia (jollaista kuulemma voi oikeasti tapahtua), joten taidan ainakin toistaiseksi jättää kuravaatteiden pakollisuudesta kyselyn tulevaisuuteen. Onneksi isoveikka on ensi syksynä jo koululainen.

   Tästä aiheesta minun piti tehdä ihan erillinen postaus. Katsotaan.

   Poista
  4. Ja tosiaan tilanne on meillä sikäli erilainen, että lapset ulkoilevat päiväkodissa vain kerran päivässä, koska ovat pääsääntöisesti "puokkareita", jolloin haalaria ei tarvitse "säästellä" edes iltapäivän ulkoilua varten.

   Tuntuu, että kyse on vain yksinkertaisuudesta: on selvempää, että kaikilla on kuravaatteet. Kuitenkin näyttäisi olevan aika suuria ryhmä-/hoitajakohtaisia eroja, milloin näitä kuriksia käytetään. Tänäänkin yksi ryhmä ulkoili ilman kuriksia.

   Poista
  5. No näinhän se on. Joidenkin mielestä vaan PITÄÄ olla kurikset. Me ollaankin tiimissäni niin joustavia, keskustelevia ja itse ajattelevia, että saamme paljon positiivista palautetta vanhemmilta. Emmekä kuitenkaan noudata jokaisen toivetta joka asiassa, vaan tietyissä asioissa on oltava tietty linjaus. Meillä on myös hyvä kuraeteinen, mikä helpottaa elämää päiväkodissa.

   -T-

   Poista
 2. Moi! Juuri tuota samaa vedenkestävyyttä mietin täälläkin, kun kiinteävuorinen haalari odottaisi kaapissa sopivaa käyttöönottoajankohtaa ( joka mulla varmaan siis menee ohi ja tyrkytän haalari pojalle vasta, kun se on jo liian kuuma!) Vähän kulahtaneella Ticketin baggiellä ollaan nyt menty. Kiva blogi sulla, luen kyllä päivittäin, mutta ei vaan oo tullut otettua selvää miten liittyä lukijaksi! Ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ansku! Kiva, kun käyt lukemassa ja tykkäät! :) Ilman teitä lukijoita ei tätäkään blogia olisi, joten jokainen kommentti lämmittää kovasti mieltäni :)

   Jos haluat liittyä lukijaksi, klikkaa tuosta oikeasta laidasta kohdasta "Lukijat > Liity tähän sivustoon".

   Kannattaa kyllä ottaa jo Vacalis haalari esiin, ettei tosiaan käy niin, että sää lämpenee kunnolla, ennenkuin ehdit ottaa puvun käyttöön. Kiinteävuorisessa haalarissa se vanu vastaa kuitenkin kevyttoppapukua, joten eiköhän sen aika ole juuri nyt.

   Meilläkin ulkoiltiin eilen Ticketin Baggiella (pikkuveikka) ja hyvin toimi lätäkköhyppelyssä kera kumppareiden. Vähän oli tosin jo liian kuuma näille keleille meidän lämminverikölle. Lopuksi sitten suihkuteltiin koko poika haalareineen hanan alla ja puhdasta tuli. Punaiset oli posket, hymy huulilla ja kurapilkkuja otsalla :)

   Poista
 3. Vaikuttavat hyviltä nuo asut, harmi että tänä vuonna vuori on kiinteä.Tuon kuopuksen kanssa, joka ei ole kovin innokas vaatteiden pukija nin vaatteiden monimuotoisuus on kyllä päässyt arvoonsa. Itse arvostan myös juuri monikäyttöisyyttä. Usein talven jäljeltä vaatteet olisivat vielä sopivia, joskin seuraavana talvena tietty jo liian pieniä. Mikäs sen parempi mikäli niiden käyttöä saisi jatkettua esimerkiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monikäyttöisyys noissa juuri parasta onkin - aika mahtavaa, jos samalla vaatteella pärjää alkukeväästä pitkälle kesään tai jopa syksyyn :)

   Minäkin toivoisin irrotettavaa vuoria ja sellaista, joka yltäisi myös takissa hihoihin saakka. Haalarissahan näin on koko ajan ollutkin.

   Meillä isoveikka inhoaa fleecetakin pukemista väliin (aivan sama onko kiinni neppareissa vai irrallaan), joten nämä irtovuoriset ratkaisut ovat olleet meillä ihan pop. Lisäksi näissä juhlamalliston tuotteissa vuori on liukas, joten se on helpompi pukea kuin nahkea fleece.

   Poista
 4. Ostin kans tytölle alesta Taag -takin irrotettavalla vuorella. Yllätyin, kun vuori ei ylläkään hihoihin asti. Itse ainakin palelen aina ensimmäisenä käsivarsista, joten ainakaan vielä takki ei ole käyttöön päässyt. En tiedä, millainen vuori tämän kevään kiinteävuorisessa takissa on. Pinkki sävy on aika makea kyllä, mutta ehdottomasti haluan nähdä takin ja vuoren livenä ennen hankintapäätöstä, koska hihojen vuorettomuus on kyllä ongelma, jos muualla vuori on. Muuten kyllä pidän vuorellista, varsinkin irroitettavalla vuorella varustettua välikausitakkia oikein hyvänä ideana. Tosin Reiman Play player -systeemi ei ole mielestäni yhtä kätevä kuin Popin vastaava.

  Meillä neiti on kans talven yli suosinut asusteissa Reimaa. Korville yltänyt pipo on ollut ihan ehdoton. En tiedä, onko yhteyttä, mutta juuri pari viikkoa sitten kevennettiin pipo ohutvuoriseen neulepipoon ja heti tuli flunssa, silmätulehdus ja nyt korvatulehdus :D Sattui kyllä somasti, mutta tuskin siitä kuitenkaan on pipoa syyttäminen.

  Meillä taitaa Reiman lämminvuorikumpparit jäädä ihan kokonaan käyttämättä. Tyttö on valinnut jalkaansa mielummin Vikingin vastaavat. Reimat hankittiinkin vain varalle, kun oletin Viikkareiden jäävän pieniksi. Näköjään eivät vielä jääneetkään.

  Jännittävät lumiluolaleikit! Mutta todellakin varovaisuutta leikkeihin. Meidän pihassa ei ole niin paljon lunta ollutkaan, että luolia olisi voinut tehdä... paitsi kasoissa, joihin lumet aurataan ja nekin kasat ovat niin täynnä hiekoitushiekkaa, ettei houkuta edes peppumäkeä laskemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama yllätys odotti aikanaan minuakin. Pikkuveikalla oli ensin Vacalis haalari, jonka irtovuori ylettyy hihoihin ja lahkeisiin. Sitten isoveikka sai Taag takkinsa, jossa vuori onkin vain vartalossa, ei hihoissa. Olen laittanut Reimalle toiveen, että tekisivät vielä irtovuoritakkia kokovuorilla.

   Kiinteävuorisissa versioissa (myös niissä viime syksyisissä, jotka ovat nyt alessa) on vuori myös hihoissa. Tarkistin tämän vielä erikseen Reimalta, sillä harkitsen vakavasti noiden takkien hankintaa siistimmiksi takeiksi ensi talvelle autoiluun, kyläilyyn, kaupoille ym. sekä tietysti ulkoiluun sitten kevään koittaessa.

   Sinähän voit vielä vaihtaa takin kokovuorilliseen? Kokoja näyttäisi olevan.

   Teillä on ollut ikävää sairastelua. Pikaista paranemista tytölle! Meillä pikkuveikka on flunssassa ja kuumeessa, mutta tänään onneksi näyttää paremmalta kuin eilen.

   Poista
  2. En taida enää vaihtaa, kun kevättä kohtihan tässä ollaan menossa. Mutta tuntuu, että nyt pärjäisi jo hienosti ohutvuorisella takilla, jossa olisi koko vuori.

   Pikaista paranemista sinnekin! Meillä näyttää jo hyvältä. Antibioottikuuri on puolessa välissä ja korvaa ei enää särje! :)

   Poista
 5. Meillä asustaa kuumakalle" ja olenkin esittänyt toiveen että puetaan vaan kuravatteet erikseen siis takki ja housut ja alle välikerros.muutaman kerran tänä talvena lasta haettaessa on ollut toppahaalarin päällä kurahousut!llapsi joka hikoilee paljon ,koko ajan menossa ja lisäksi atooppinen iho,ei hyvä yhdistelmä.kotonakin on useasti lammikossa läträtessä vain kurahousut ja vk takki.hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta :) Meilläkin molemmat pojat lämminverisiä ja lisäksi tällä pienemmällä on tänä talvena puhjennut atooppinen ihottuma. Liian paksuissa ja hengittämättömissä vaatteissa hautominen on muutenkin tuskallista, saati sitten atooppiselle (tiedän, sillä olen itsekin atoopikko).

   Tuntuu vähän siltä, että lapsiryhmien pursuilleissa lain sallimilla äärirajoilla (ja joskus ylikin) ja henkilökunnan määrän ollessa minimissä kaikki yksilöllisyys on jäänyt päiväkotihoidosta pois. Tällaisessa tilanteessa kaikille puetaan samalla lailla lapsen tarpeista riippumatta. Ilmankos rinnalle nousee jatkuvasti yksityisiä päiväkoteja, joskaan ei valitettavasti meidän kuntaan.

   Jotenkin ihan hävettää pyytää minkäänlaista erityiskohtelua ja lapsen erityistarpeiden huomioimista, kun resurssit ovat niin heikot. Vaikka kyllähän sitä haluaisi parasta omalle lapselleen. Toisaalta en halua siirtää pikkuveikkaa perhepäivähoitoonkaan, sillä se homma on taas yhden ihmisen varassa, jolloin on turhan suuret mahdollisuudet siihen, ettei omalle kohdalle satu se kaikkein motivointunein ja mukavin hoitaja. Eikä noita pph paikkoja kyllä tänä päivänä juuri olekaan tarjolla.

   Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)