maanantai 27. kesäkuuta 2016

Helppo marenkijälkiruokaVieraita tulossa ja pitäisi saada jotain nopeaa, näyttävää, mutta helppoa jälkkäriä tai kahvin kanssa tarjottavaa? Tässä on ratkaisu: marjoilla höystetty, sitruunainen marenkileivos.

Kuten tavallista, ohjeen alkuperästä ei ole taaskaan hajua, mutta tämäntapainen oli joskus jossain lehdessä isoon marenkipohjaan toteutettuna. Sellainen on kuitenkin vaikea leikata nätisti (ja saada ylipäätään ehjänä kotiin kaupasta), joten kun meidän kauppaan ilmestyi näitä pieniä annoskokoisia marenkipohjia, piti heti kokeilla. On tullut sitten ostettua näitä marenkipohjia toisenkin kerran: helppo herkku toimii ihan omankin porukan makeannälkään ilman sen kummempia juhlatilaisuuksia ;)

Marenkipohjia
Mascarponetuorejuustoa 250 g purkki
Kuohukermaa 2 dl
Vaniljasokeria ja tomusokeria maun mukaan (huomioi lemoncurdin ja marengin makeus!)
Lemoncurd-sitruunatahnaa (löytyy perusmarketin hillohyllystä)
Suomalaisia pakastevadelmia (tai vaikka näin kesällä tuoreita mansikoita)

Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto ja sokerit. Itse laitan noin 2 tl vaniljasokeria ja 1-2 rkl tomusokeria. Tämän vaahdon voi tehdä etukäteen, jolloin h-hetkellä vain kokoat "leivokset". Levitä pienen marenkipohjan päälle noin 2 tl lemoncurdia ja reilusti kerma-mascarponejuustovaahtoa. Asettele päälle vadelmia tai muita marjoja. Sitruunamelissan lehtiä voisi laittaa koristeeksi.

Ohjeen mukainen vaahtomäärä riittää ainakin 6:een annoskokoiseen marenkipohjaan, varmaankin jopa 12:sta riippuen siitä, miten muhkeita marenkileivoksia haluat tehdä. Itselläni jää tuosta vaahtomäärästä jonkin verran yli, kun teen tavallisesti tuon 6 leivosta. Ylimääräisen vaahdon voi herkutella vaikka tuoreiden mansikoiden kanssa.

Meillä on vaihteeksi sairasteltu perheen yhteisen loman alkamisen kunniaksi. Pikkuveikalle iski korvatulehdus juhannusaattoa edeltävänä päivänä ja pääsimme säkällä lääkäriin 10 minuuttia ennen terveysaseman sulkeutumista ja vältimme monen tunnin jonottamisen keskussairaalan yhteispäivystyksessä (lääkäriasemat tarjosivat tässä vaiheessa jo pelkkää ei-oota).

Kun pikkuveikka oli ehtinyt niellä lääkettään parin vuorokauden ajan, nousi hänelle juhannuksen jälkeen varhain sunnuntaiaamuna kuume, veto oli aivan pois ja vatsa kääntyi kahdesti nurin päivän aikana. En usko, että johtui lääkkeestä, sillä hän sai keväällä samaa lääkettä samaan vaivaan. En tiedä, oliko tuo liikkeellä ollutta vatsatautia vai ruuasta johtuvaa. Tänään olemme hiljalleen palailleet kuopuksen kohdalla normaaliin ruokavalioon ja sitä myötä pystyneet onneksi jatkamaan korvatulehdukseen saatua lääkekuuria. Itselläni on ollut pari päivää kaktus kurkussa ja niinikään veto poissa. Tänään meni myös vatsa sekaisin. Tässä nyt kuulostellaan, että ollaanko kunnossa vai ei ja sairastuuko muu perhe. On tämä varsinaista lomanviettoa.

Onneksi ehdimme juuri ja juuri viettää mukavan mökkijuhannuksen pikkuveikan korvatulehduksen ja oksentamisen välissä. Minäkin heitin viimein talviturkin! Kesälle ei ole sen suurempia suunnitelmia. Isäntä joutuu itseasiassa kahdelle työreissullekin kesken lomansa. Pari kivilavaa on tilattu nurmikon reunojen siistimiseksi, joten pelkästään lekottelemaan ei tietenkään päästä. Ensi viikolla vietetään jo pikkuveikan 5 v kaverisynttäreitä, jonka jälkeen lähden ystävän kanssa risteilemään.

Mitäs teille kuuluu näin juhannuksen jälkeen? Mikä on kesän paras leivonnainen?

Aurinkoisia kesäpäiviä toivotellen,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista!-bloggari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)