tiistai 14. kesäkuuta 2016

Jättiläisen kylpyammeen reunalla
Hiisien asuinsijoilla olemme vierailleet ennenkin (Hiidenvuori postaus viime kesältä), mutta tämä kirnukallio oli aiemmin koettu vain aikuisten kesken, joten päätimme viedä pojat tälle mielenkiintoiselle retkipaikalle, kun päiväretki ystäväperheen luo peruuntui sairastumisen vuoksi. Hiidenkirnu on siis viimeisimmän jääkauden loppupuolella sulamisveden, kivien ja soran kallioon muovaama lieriön muotoinen kuoppa.

Hiidenkirnut sijaitsevat Porvoon lähellä Askolassa, Porvoonjokeen viettävässä jyrkässä kalliorinteessä. Tässä Suomen suurimmassa hiidenkirnuesiintymässä on kaikkiaan 20 kirnua ja paikka on avattu yleisölle 60-luvun puolivälissä. Kirnualueelle vie parkkipaikalta metsän läpi 500 m polku ja reitti kirnujen luo on rakennettu jyrkkään rinteeseen portaiden ja puisten kävelysiltojen avulla. Suurin kirnuista, "jättiläisen kuhnepytty"(=kylpyamme) on 4 m leveä ja 10 m syvä ja siihen voi laskeutua tikkaita pitkin (2. ja 4. kuva).

Pojille tämä paikka oli retkikohteena erinomainen: jyrkkä kalliorinne, jossa sai kiipeillä ja samalla voi ihmetellä erikoisia kirnuja. Lisäksi kallion laella kulki 300 m pituinen maisemareitti, jossa sai spurttailla komeissa maisemissa. Kävimme myös kallion alla Porvoonjoen rannassa, jossa oli nuotiopaikka ja kanoottiranta kaunilla rantaniityllä, jossa oli tilaa juoksennella. Rannassa oli lähde juomakuppeineen ja tietysti maistoimme hiisien juomapaikan varsin metallin makuista vettä.

Hieno kokoperheen (pl. lastenvaunut ja pyörätuolit) retkikohde, suosittelen!

Oletteko käyneet katsomassa hiidenkirnuja Askolassa tai jossain muualla? Mikä on teidän suosikki luontoretkikohteenne?

Pojilla kuvissa Villervallan SS16 malliston collegetakit.

Aurinkoisia kesäpäiviä toivotellen,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! -bloggari


5 kommenttia:

 1. Ei ole muistaakseni tullut käytyä. Paitsi ihan sellainen tunne, kuin Iisalmessa olisi joskus kouluaikana jotain hiisi juttua katsottu, mutta se että mikä se oli on unohtunut... :D Sijoittuu siis ihan ala-aste ikään.

  Me on keskitytty nykään lähinnä järvenrantoihin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On noita hiidenkirnuja tosiaan muuallakin kun tuolla Askolassa (esim. Imatralla, Rovaniemellä ja Helsingissä), joten hyvinkin mahdollista, että olet sellaisessa paikassa lapsena käynyt.

   Rantaretket onkin parhaita näin kesäaikaan. Täytyy meidänkin mennä, kunhan saadaan tuo flunssainen isoveikka terveeksi. Eilen nousi kuume kovan yskän kaveriksi ja tänään on otettu normaalia rauhallisemmin.

   Poista
 2. Hiidenkirnuja on nähty eri paikoissa, enkä edes muista missä. Kotoa retkeillään Nuuksioon, Oittaalle ja merenrannoille Helsingissä sekä Porkkalanniemellä. Kaikista luontokohteista suosikkini löytyvät kauempaa; Koli, Ruunaa, Patvinsuo (harvinaista herkkua, ehkä 1 kohde/vuosi)
  T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita retkikohteita teillä. Mekin tykättiin kovasti Porkkalanniemestä, kun astuttiin aikanaan sillä suunnalla. Merenrannalla on muutenkin ihan oma tunnelmansa ja Porkkala on vielä ihan omaa luokkaansa.

   Nuuksio on edelleen käymättä, samoin nuo pohjoisen kohteet Saariselkää lukuunottamatta. Harvinaista herkkuahan nuo retkikohteet tosiaan ovat, mutta onneksi kivoja päiväretkipaikkoja löytyy läheltäkin. Näin kesällä tulee yleensäkin mieleen, että pitäisi tutustua enemmän omaan lähiympäristöön.

   Poista
 3. Unohdin mainita Päijänteen kansallispuiston saaret. Ne on suosikeissa myös.
  T

  VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)