perjantai 10. tammikuuta 2014

Pyykkipäivä!


Vaatteita pestään jatkuvasti. Usein. Jopa päivittäin. Pyykkipäivä kerran viikossa taitaa olla monille historiaa ja rannassa kiehuva, lipeän katkuinen pyykkipata useimmille täysin tuntematon käsite. Kone pyörittää vaatteemme raikkaiksi - ja raikkaitahan me haluamme olla. Useimmat työikäiset aikuiset vaihtavat vaatteensa joka päivä.

Vauvoilla tulee paljon likapyykkiä ja itsenäistä syömistä harjoitteleva taaperokin sotkee vielä jonkin verran pyydystäessään lautasensa sisältöä suuhunsa. Noin nelivuotiaalla pysyy jo haarukka kädessä, eikä pissavahinkojakaan satu enää jatkuvasti. Silti lasten vaatteita vaihdetaan - usein päivittäin. Vai vaihdetaanko?

Minä olen tehnyt periaatepäätöksen: pojat käyttävät 2 päivää samoja vaatteita. Isoveikka vaihtaa kalsarit ja sukat nykyisin päivittäin, pikkuveikka käyttää vielä vaippoja ja kalsarit odottavat lipastossa aikaa parempaa. Collegehousuja ja farkkuja käytetään vähintään pari päivää, yleensä pidempäänkin. Pyrin siihen, ettei vaatteita pestäisi turhaan. Tahraiset toki laitetaan pesuun päivän päätteeksi.


Pesen vaatepyykkiä noin kahtena tai kolmena päivänä viikossa. Pikkuveikan yöpuvun, unipussin (niistä täytyy muuten tehdä postaus!), lakanan ja muovitetun froteen joudun nykyisin pesemään melko usein, sillä vaippa ei tahdo riittää noin isolla pojalla (2, 5 v ja 15 kg) enää koko yöksi. On erittäin turhauttavaa pyykätä jatkuvasti pissaisia petivaatteita... Poika itsekin sanoo ensimmäiseksi aamulla melkein pahoitellen: "Määkä..." että märkää on taas.

Isoveikan sisävaatteet eivät enää juurikaan likaannu silminnähtävästi. Puuroa löytyy joskus harvoin rinnuksilta tai joku mustikka on pomppinut pyjamalle, mutta usein vaatteet menevät koneeseen melko puhtaina. Mietin, että joskus liiankin puhtaina, turhaan. Pikkuveikan vaatteista voi useammin lukea ruokalistan, vaikka kunnon muovinen ruokalappu nappaakin suurimman osan karkulaisista. Veljekset ovat kuitenkin kovia hikoilemaan ja hikiset vaatteet tuntuu hyvältä pestä, vaikke tuon ikäisten hiki vielä juuri tuoksahdakaan.

Ulkovaatteita eli vedenpitävällä kalvolla varustettuja kuorivaatteita olen viime syksynä pessyt useammin kuin aikaisemmin. Lähinnä siitä syystä, että sain mielestäni luotettavaa tietoa teknisten vaatteiden ominaisuuksien konepesunkestosta, enkä enää pelkää pyörittää niitä koneessa. Sain viime keväänä harmitella pinttyneitä talvihaalareita, jotka eivät lähteneet kausipesussa täysin puhtaiksi, enkä halua saman toistuvan vk-vaatteiden kohdalla. Isoveikan melko lianaran oranssinvk- päiväkotitakin ja pipon pesen aina kolmen päiväkotipäivän jakson päätteeksi ja housut+ hanskat tarpeen mukaan. Mustissa housuissa ei näy lika niin pahasti. Pk:ssa käytettävät sadevaatteet pesen, jos ne ovat kuraiset eli viime aikoina viikottain.


Kotona käytettävät ulkovaatteet pyörivät pesukoneessa tilanteen mukaan eli silloin, kun itseäni alkaa inhottaa hiekkaisten vaatteiden pukeminen pikkuveikalle. Syksyllä vk-vaatteita pestiin yleensä noin kerran-pari viikossa. Olen tullut laiskaksi vaatteiden huuhtelun ja harjaamisen kanssa: harjaan vaatteet ulkona lasten päällä ennen sisälle menoa, mutten sitten enää viitsi huuhdella niitä letkun päässä olevan harjan kanssa kuraeteisessä. Pesukone on niin helppo ratkaisu ja tulee kunnolla puhdasta. Aikaisemmin käytin enemmän kuraeteistä. Toppavaatteista pyyhin kuran märällä siivousliinalla tarpeen mukaan, sillä niitä en halua ohentaa koneessa turhaan.

Isoveikka ei käytä kotona kuravaatteita lainkaan, pikkuveikalla käytän joskus kurahousuja, kun haluan säästää haalaria pahimmilta marrasmönjiltä. Sadetakit ovat osoittautuneet aika turhiksi, kun Reimatec ajaa saman asian ilman muovipussioloa.

Pesuaineena käytän hajusteetonta ja ihoystävällistä Erisan-jauhetta, jota minulla on valkoiselle ja värilliselle pyykille omansa. Huuhteluainetta en ole koskaan tarvinnut, enkä tykkää ajatuksesta, että vaatteeseen jäisi jotakin ylimääräistä pesun jälkeen. Yleensä mittaan koneelliseen mukaan mitallisen Vanishia tahroja varten. Vanishin käytön olen oppinut blogeista ja se on kyllä kätevä aine, kun mustikkakin lähtee ilman erityistä tahran käsittelyä. Kaapissa on silti vielä Beckmannia, jota hieron esimerkiksi sen oranssin päiväkotitakin mustuneeseen rintamukseen, että saan taatusti puhdasta. Aikamoista varmistelua...


Monesti sujautan mukaan vielä Dr Beckmann-värin ja liankerääjäliinan, jos pyykin mukana on uusia hankintoja tai keskenään kovin erivärisiä vaatteita. Mustia ja valkoisia en kyllä uskalla pestä sekaisin liinasta huolimatta. Tämän "taikaliinan" käytön aloitin, kun pilasin uudet oranssit Metsolan kaaritaskuhousut pesemällä ne mustan paidan kanssa samassa koneessa. Kuvitelkaa! Metsolan froteet tuntuvat imevän pyykistä väriä kaikkein helpoiten. Onko muilla samoja kokemuksia?

Pesen 60 asteessa lakanat, pyyhkeet ja Marimekko- sekä Metsola-vaatteet, jotka kestävät/vaativat kuumaa vettä. 40 asteen puuvillaohjelmalla pesen suurimman osan muusta pyykistä. 40 asteen hienopesuohjelmassa pyöritän tekniset alusasut ja liivit. Millaisia pesuohjelmia te käytätte yleensä?

Käännän housut ja paidat yleensä nurin ennen pesua, jotta vaate pysyisi pidempään siistin näköisenä. Vähän työlästä, mutta yritän jaksaa väännellä. Ainakin niitä ihanimpia lastenvaatteita ;)

Kuivatan pyykin kesällä ulkona parvekkeella siivellisellä telineellä ja parilla narulla. Minusta pyykistä tulee raikasta vain ulkona. Syksyllä ja keväällä kuivaus tapahtuu ainakin osittain sisällä yläkerran kylpyhuoneessa telineellä seuraavalla kaavalla: päivä parvekkeella ja päivä kylppärissä. Pyykki kuivuu kohtuullisessa ajassa ja silti saa sen ihanan ulkoilman raikkauden. Jossain vaiheessa talvea pyykkien ulkoiluttamiseen kyllä yleensä kyllästyy...Talvella pyykit saavat kuivua suosiolla sisällä. Lakanat ja pyyhkeet yritän kuivata ulkona talvellakin tuoksun vuoksi.



Lasten ulkovaatteita kuivatan myös kuivauskaapissa, koska usein vaatteet  on saatava nopeasti takaisin käyttökuntoon. Vanha kuivauskaappi on edellisten asukkaiden peruja ja on kyllä myös toimiva "naulakko" märille ja hiekkaisille ulkovaatteille. Siellä ne saavat orsilla kuivua ilmavasti.

En silitä tällä hetkellä mitään vaatteita. Mies silittää omat kauluspaitansa. Töissä ollessa silitin työvaatteeni. Isoveikan vauva-aikana silitin usein hänen kaikki vaatteensa, kun halusin kaiken olevan täydellistä ;) (ja minulla oli vain aikaa, kun poika veteli 2-4 h päikkäreitä!) Enkä tiennyt tuolloin blogeista mitään ;)

Kuinka usein sinä peset lasten sisä-/ulkovaatteita?
Hajusteilla vai ilman? Huuhteluainetta? Tahrat? Kuivaus?

Mukavaa alkavaa viikonloppua! :)

Vahteristonemäntä

12 kommenttia:

  1. mää pesen surutta 20 asteen pesussa niitä kuraisia ja huuhdeltuja ulkovaatteita jokatoinen päivä, sitten kun näyttää ettei lika irtoa, niin sappisaippuaa ja isompi lämpötila seuraavaan koneelliseen :) kolmen kuraisen kaverin jälkiä pyykätessä niin vaan on helpompaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta. Kovin monen kamppeita ei kyllä viitsi alkaa erikseen pyyhkimään tai suihkuttelemaan. Hyvä vinkki tuo 20 asteessa pesu koneessa :)

      Poista
    2. isommilla meillä hörppää aina lahkeet vettä ja on housut märät, ja ne monesti ulkoilee kolmesti päivässä ja pienin vähän vähemmän ja yllättävästi kuivemmilla kamoilla. että illalla saattaa roikkua 7 housut, 5 takkia ja pari haalaria kuivamassa suihkun luona. trlaalla :D en tiedä meniskö ne kosteussuojat pilalle jos aina laittaisi 40 astetta lämpöä?

      Poista
    3. No, on teillä tosiaan kuivateltavaa!

      Jäin miettimään, että minkälainen kenkä/saapas-housu-yhdistelmä niillä isommilla sitten on käytössä, jos aina hörppää vettä?

      Selvittelin tässä taannoin teknisten vaatteiden pesuasioita ja sain sellaisen kuvan, että kyllä ne kosteussuojat kestävät enemmän pesuja kuin me yleensä kuvittelemme. Mutta ihan joka päivä niitä ei kuitenkaan suositella pestävän 40 asteessa, vaan mielummin pyyhkiminen tai huuhtelu ja harjaus. Niinhän käyttöohjeessakin (pesulapussa) lukee, ainakin Reimalla.

      Poista
  2. Sisävaatteet vaihdan pääsääntöisesti joka päivä. Housut saattavat olla kaksi päivää peräkkäin samat. Kotioloissa eri, mutta päiväkodissa kun hikoilee, könyää lattioilla, käy lasten vessassa (mitä roiskeita voi siellä ollakaan) jne. niin haluan tietää, että aamulla on puhdasta päällä. Näkyvää likaa ei tarvitse olla, että laitan sisävaatteita pyykkikoriin.

    Toppavaatteiden pesua yritän minimoida, kun ajattelen että lämpöarvo voi kärsiä. Kuravaatteita pesen tarpeen mukaan koneessa, niin myös vk-vaatteita. Samoin pipot ja hanskat. Villapipoja käytetään vain pakkasilla, joten eivät kuraannu ja niitä en halua jatkuvasti koneessa pyörittää.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kommentista! Tärkeä pointti tuo päiväkotinäkökulma; eihän kaikki lika tosiaan ole näkyvää.

      Meillä tuli käytettyä villapipoja tällä talvikaudella jo ennen varsinaisia talvisäitä ja niitä on joutunut pesemään. Kyllä ne tosiaan nuhraantuu, vaikka pesisi ohjeiden mukaan villaohjelmalla.

      Kotona tulee puettua lapset sään mukaan, mutta päiväkotiin laitan herkästi vuodenajan mukaiset vaatteet, mikä on sinänsä vähän hassua.

      Poista
  3. Pyykkiä on! Huh huh.

    Meillä pestään hajusteettomilla pesuaineilla tai Ecoballs -pesupallolla, joka on jonkin verran ekologisempi vaihtoehtoa. Hajupesuaineet ja huuhteluaineet ovat ehdoton ei, jotenkin en yhtään siedä niiden hajuja,.

    Vanishia on meillä edelleen Buzzador-kampanja peruja, mutta tahrojen kanssa on viime aikoina tullut käännyttyä sappisaippuan puoleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla linjoilla siis ollaan :) Mulla meinaa happi loppua kaupan pesuainehyllyn luona niiden hajusteiden takia, vaikken varsinaisesti (kai) hajusteyliherkkä olekaan. Tuoksuton on paras.

      Vanishista on tullut mun luottotuote viime aikoina blogien kautta. Sappisaippuaa löytyy myös kaapista.

      Poista
  4. Meillä pestään pyykkiä päivittäin. Poikien vaatteet menee vaihtoon vähintään kerran päivässä,toi eskarilainenkin on niin sottainen syöjä ettei samoja vaatteita voi toista päivää (yleensä) käyttää. Alusvaatteet vaihdetaan päivittäin sekä vajaa 3-vuotiaalla että eskarilaisella,sukat myös. Pienempi käyttää vielä yövaippaa,useimmiten on täysin kuiva aamulla mutta mä mukavuudenhalussani olen pitkittänyt luopumista ;)
    Lisäksi mä vaihdan paidan ja alusvaatteet+sukat päivittäin,kuten 17-v esikoinenkin. Lisäksi hänen tallivaatteet,pyyhkeet,lakanat...Ja kone kiittää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Että pyykkirumba se pyörii teilläkin :)

      Meillä isoveikka on ollut alusta asti tosi siisti syödä, mutta tää pikkukaveri on toista maata siinäkin suhteessa. En edes suunnittele ruokalapusta luopumista vielä ainakaan vuoteen! ;)

      Aikaisin olet saanut teidän pienemmän kuivaksi. Nostan hattua. Minä elättelen toivoa, että pääsisimme pikkuveikan päivävaipasta ennen 3 v synttäreitä. Yövaipasta pääsemistä en uskalla edes ajatella ;) mutta viime päivinä on taas hieman edistytty pottailussa, joten kyllä se tästä, aikanaan.

      Poista
    2. Mä meinasin jo masentua ton kuivaksi oppimisen kanssa...Esikoinen oppi kuivaksi 2-vuotiaana (yövaippa pois 2 v 3 kk),keskimmäinen ykskaks 2 v 8 kk vanhana ja tää nuorin kieltäytyi kotona potallemenosta ihan vallan vielä 2 kk sitten (täyttää siis ens kuussa 3).Päiväkodissa on pottaillut aina iloisesti,muttei kotona...kunnes ennen joulua homma muuttui kertalaakista :) Onneksi,mä aloin jo olemaan kyllästynyt vaippojen raahaamiseen - ja rahaahan niihinkin menee vaikkei enää tarvittu kuin muutamia päivässä.

      Poista
    3. Kiva kuulla. Jospa meilläkin sitten kohta. Isoveikka oppi kuivaksi 2 v 4 kk tosi nopsaan.

      Pikkuveikalla tilanne on nyt se, että kakalla käy sujuvasti potalla, mutta pissat tekisi mielellään vaippaan. Yövaippa on aina ihan läpimärkä. Mutta toivossa eletään! :)

      Joo, ei ne vaipat ilmaisia ole ja roskistakin ne täyttää. Kyllä sitä hetkeä odottaa, että vaipat saa unohtaa.

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)