tiistai 6. toukokuuta 2014

Muutoksen tuulessa

Vaahterantaimia puskee tähän aikaan vuodesta joka kolosta.

Arvatkaa mitä! Minä sain töitä!!! Ja tämä ei ole mikään väsyneen kotiäidin sekopäinen vitsi, vaan täyttä totta. Ratkaiseva puhelu tuli eilen. Viiden kotiäitivuoden jälkeen joku sittenkin huoli meikäläisen töihin! Tuntuupa mukavalle. Melkein pyörryttää.

Vuosi sitten irtisanouduin entisestä työpaikastani kesken hoitovapaan, sillä tiesin, etten pystyisi lapsiperheen arjessa kulkemaan 80 km työmatkoja. Niin kauas on työpaikka näissä viime vuosien käänteissä jäänyt. Halusin myös ryhtyä työnhakijaksi nykyisellä asuinpaikkakunnallani ja jollei työnhaku heti tärppäisi, saisin ainakin ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Onhan se kuitenkin eri asia kuin pelkkä kotihoidontuki.

Kolmen kuukauden karenssihan siitä rapsahti, kun itse sanoin itseni irti. Loppukesällä sain viimein päivärahaa. Töitä vain oli todella nihkeästi tarjolla ja vähäiset hakemukset saivat tylyn vastauksen, jos sitäkään. Monesta paikasta ei tosiaan kuulunut yhtään mitään. Kevätpuolella työpaikkailmoituksia oli hieman runsaammin ja olin itsekin aktiivisempi hakemusten täyttelijä.  Aina kuitenkin vastattiin: " Kiitoksia mielenkiinnosta, mutta..." Alkoi olla jo pienoinen hätä, että eikö niitä töitä löydy ollenkaan!

Mutta nyt, yhtäkkiä kuitenkin, tärppäsi. Työ alkaa kesäkuun alussa ja kestää vain vuoden loppuun, mutta eihän nykyisillä työmarkkinoilla mikään ole enää ikuista. Ihan mukava ponnahduslauta takaisin työemään, uskoisin, jonka jälkeen on paremmat mahdollisuudet saada lisää töitä kuin kotoa käsin hakiessa. Näin ainakin toivon.

Vaahterat avaavat nuppujaan.

Tänään onkin sitten "kesälomani" ensimmäinen päivä. Sen kesäloman, jota ei ole ollut sitten vuoden 2008,  jolloin oli kesä ennen isoveikan syntymää.  Kotiäidillä, hoitovapaalla olevalla tai työttömällä ei ole lomaa. Nyt, kun tiedän, milloin työttömyys päättyy, koen olevani lomalla tämän loppuajan ennen töiden alkamista.

Ja voi, että minulla on lomasuunnitelmia! Nyt täytyy toteuttaa kaikki ne jutut lasten kanssa, joita olen suunnitellut näinä kotivuosina toteuttavani ja jotka ovat jääneet rutiineissa tarpomisen varjoon. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen koko päivän metsäretki runsaine eväineen. Kirjastokin on edelleen näyttämättä pojille! Emme ole pitäneet koskaan edes pyjamapäivää eikä...Voi luoja, lista on loputon!

Kun tätä elämänvaihetta ei enää jatkukaan maailman tappiin asti, osaan ehkä nauttia arjen pienistä, kiireettömistä hetkistä lasten kanssa aiempaa paremmin. Heittäytyä mukaan hetkeen sen sijaan, että suorittaisin kotitöitä päivästä toiseen ja vilkuilisin konetta koko ajan toisella silmällä. Olen ollut viime aikoina toisinaan aika heikosti läsnä, myönnetään.

Isoveikka totesi uutisen kuultuaan, että nyt hänkin saa sitten olla päiväkodissa neljään saakka, kuten kaikki muutkin :) Tässä kohtaa olen hyvin onnellinen, että poika ehdittiin ajaa hyvin sisään päivähoitoarkeen ennen tositilannetta, viiden hoitopäivän viikkoa. Hänellä on positiivinen kokemus päiväkodista ja hoitoviikon päivittyminen kolmipäiväisestä viisipäiväiseksi ei liene kohtuuttoman suuri muutos.

Pikkuveikan takin kuosissa on päiväkoti ja äidin konttori!

Pikkuveikan tilanne puolestaan saa sydämeni lyömään lisäkierroksia. Soitin samantien päivähoitotoimistoon, jonka jonossa pikkuveikka on ollut taustajäsenenä kohta vuodenpäivät.   Toki lupasivat yrittää järjestää pienimmäiseni samaan päiväkotiin isoveikan kanssa, mutta siihenkin on varauduttava, että kuopus aloittaa päivähoitouransa ensin päiväkodin viereisessä vararyhmiksessä, jossa päivänsä viettävät perhepäivähoito- ja ryhmislapset oman hoitajansa ollessa lomalla tai sairaana. Päiväkotiryhmät ovat aina tupaten täynnä, sehän ei ole mikään yllätys tänä päivänä. Isoveikan ryhmässäkin on  yksi lapsi yli sallitun määrän, mutta jospa tuleva kesä tasaisi tilannetta ja pikkuveikalle löytyisi joku rako.

Oli hoitopaikka kumpi tahansa, niin muutos on rajumpi kuin jo lähes 5-vuotiaaksi ehtineellä isoveikalla viime syksynä. Minun viimeinen vauvani täyttää kesällä vasta kolme (kuitenkin _jo_ kolme...) ja on vielä vaipoissakin. Poika on myös enemmän kiinni minussa kuin isoveikka on koskaan ollut. Äidin työ alkaa sitäpaitsi ihan muutaman viikon päästä, joten kovin pitkää harjoittelujaksoa päivähoidossa tähän ei kyllä saada hyvällä tahdollakaan mahtumaan. Kaikki nivelet ristiin, että pieni pääsee samaan päiväkotiin pian eskarin aloittavan isoveikan kanssa! Isoveikan hakureissuilla tutuksi tullut piha tuttuine kasvoineen helpottaisi kummasti uutta elämänvaihetta. Huolestunut huokaus.

Uusi arki ja töissä/päivähoitopaikassa kulkeminen ovat haasteita täynnä. Päälimmäisenä mielessä pyörii, että meillä on tosiaan vain yksi auto, jota minä en aja. Näen jo itseni suhaamassa myöhästelevien bussien kanssa puoliksi puetut ja ulvovat tenavat käsipuolessa syyspimeillä. Mutta koitan olla ajattelematta sitä vielä.  Kesäaamut ja -illat ovat sentään valoisia! ;) Ja julkinen liikenne kuitenkin toimii näillä kulmilla kiitettävästi, vaikka asutaankin melkein maalla. Asioilla on tapana järjestyä, sanoisi äitini tähän. Niin kai.

Mutta milloin ehdin laittaa ruokaa? Siivota? Pestä pyykkiä? Nukkuakin jossain välissä...? Ja ennen kaikkea: shoppailla? ;) Ehtiihän muutkin. Vai ehtiikö? Varmasti meillä laittaa Saarioisten äidit ruokaa nykyistä useammin ja pyykkikone pyörii jatkossa yösähköllä. Kiirettä tulee silti pitämään, kun astun ruuhkavuosien oravanpyörään. Kaikki vinkit arjen hallinnasta otetaan ilolla vastaan :)

Entä blogi? Miten käy Toivottoman Oivallista! -tarinointien? Tuleeko toivottoman oivallisesta oivallisen toivotonta? Ei tule. Lupaan jatkaa blogia, sillä kirjoittaminen on intohimoni ja siitä saan runsaasti energiaa. Ja tarvitseehan työssäkäyvä äitikin harrastuksen, vai mitä? Blogista on tullut minulle jokapäiväinen ilon aihe  ja teistä lukijoista tärkeä yhteisö. Nykyisen kaltaista joka toinen tai kolmas päivä postaustahtia tuskin ehdin työläisäitinä toteuttaa, mutta säännöllisesti haluan edelleen kanssanne pähkäillä kauden kuumimpia lastenvaateuutuuksia ja lapsiperheen arjen kiemuroita. Uusia näkövinkkeleitä on ainakin luvassa!

Siis avoimin mielin kohti uutta elämänvaihetta (vaikka hirvittääkin)!

Vahteristonemäntä


10 kommenttia:

  1. Vau, onnea hirmuisesti!!! Ja kyllä kaikki siitä lutviutuu, pitää vaan luottaa siihen, vaikka jännäähän se tietysti on kaikille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kaikesta on selvitty tähänkin saakka, joten eiköhän tästäkin!

      Poista
  2. MAHTAVAA! ONNEA! :) Kylläpä tuli oikein hymy itsellekin näin aamulla, kun tätä luin. :)

    Ja samalla muistan niin hyvin vuoden takaa (mitä, joko siitä on vuosi?!) nuo tutut tunteet siitä, miten yhtäkkiä onkin kiire nauttia kaikesta lasten kanssa ja tehdä niitä juttuja, mitä aina aikoi.

    Onhan tämä härdelliä tämä työssäkäyvän äidin arki, se on pakko myöntää. Älytöntä kiirettä välillä. Mutta toisaalta tässä oppii luovimaan, oppii priorisoimaan ja hetken päästä kaikki ei enää tunnukaan niin sekamelskalta kuin ennen. Tai aina välillä kyllä tuntuu. :)

    Ja onneksi on kuitenkin illat lasten kanssa ja viikonloput ja loma-ajat ja yöt. Ja ne vauhdikkaat aamut. :)

    Hienoa! Ja vielä kerran onnea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Onhan tämä ihan upea juttu ja varmasti positiivinen käänne, kunhan saa ensin arjen rullaamaan.

      Muistan, että sulla tämä kuvio oli tosiaan noin vuosi sitten. Mielenkiinnolla lueskelin silloin, miten teidän arki käynnistyi, kun tiesin saman olevan jossain vaiheessa edessä itselläkin.

      Kiitos rohkaisusta, ehkä tämä tästä!

      Poista
  3. Onnea tosi paljon! 3 vuotta on tosi hyvä ikä aloittaa päiväkodissa. Ja kyllä arki lähtee sujumaan,shoppaillakin kerkee (kokemusta on). Kotitöistä ja ruuan laitosta olen laskenut rimaa ja priorisoinut asioita. Ei muuta kuin haasteita päin.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos :)

      Niinhän ne (te) asiantuntijat sanovat, että kolmevuotias on sopivan ikäinen päiväkotiin.

      Kyllä tuo pikkuveikka selvästi lapsiseuraa kaipaa ja nauttii kovasti kerhoilusta ja leikkimisestä toisten lasten kanssa päiväkodin pihalla isoveikkaa haettaessa. Uskon, että kaikki menee ihan kivasti, jos vaan saadaan kuopus samaan taloon esikoisen kanssa.

      Mulla ei ole ollut rima onneksi kovin korkealla huushollihommien kanssa enää pikkuveikan syntymän jälkeen, joten riman edelleen laskeminen työn vuoksi ei ole varmasti suuri katastrofi. Ja eihän koti edes likaannu niin paljoa, jollei siellä touhuta 24/7! Eikä kaikkia päivän aterioitakaan tarvitse enää laittaa kotona, kun syödään töissä/päivähoidossa. Joten ei niitä kaikkia kotitöitä tarvitse tehdä iltaisin/viikonloppuisin, joita tähän saakka on tehnyt pääosin päiväsaikaan.

      Kiitos tsemppauksesta!

      Poista
  4. Oikein paljon onnea uudesta työpaikasta! Ei muuta kun haasteita kohti! :) Arjessa ei tosiaan ehdi juurikaan siivoilla, kokkailla, bloggailla, shoppailla tai pyykkäillä - onneksi on siis viikonloput! Muita vinkkejä ei ole, kuin että muista varastaa sitä omaa aikaa, edes pieni hetki joka ikisestä päivästä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Viikonloput tulevat saamaan ihan uuden merkityksen, arvaan. Toisaalta viikko rytmittyy selkeämmin kuin tähän saakka. Yritän muitaa nipistää sen oman hetkenikin.

      Kyllä tästä muutoksesta selvitään, olettehan te muutkin selvinneet :)

      Poista
  5. Tsemppiä tulevaan ja onnea työstä! Missä päin Suomea te asutte? Siis vaikka ilmansuunta ;) Ei tarvii paikkakuntaa kertoa :)

    Onko teillä ollut isoveli siis päiväkodissa nyt kun sä kotona? Kuulisin mielelläni kokemuksia siitä vaikka postauksen muodossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) On tämä kyllä onnenpotku, että sain töitä tässä yt-neuvottelujen sumassa.

      Asumme Päijät-Hämeessä. Isoveikka aloitti päiväkodissa 3 päivänä viikossa viime syksynä vajaa 5-vuotiaana ja minä jatkoin pikkuveikan kanssa kotona.

      Meille tämä oli ehdottomasti hyvä ratkaisu: isoveikka sai päiväkodista mm.motorista harjoitusta (toimintaterapeutin suositus) ja ikäistä seuraa, jota ei naapurustosta löydy. Olen kertoillut tilanteesta joissakin postauksissa, mutta voin toki tehdä vielä jonkun yhteenvedon.

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)