perjantai 16. toukokuuta 2014

Kuningas EI ja leijonanpennut

"Äiti menee jäähylle!"


Asuuko teillä kuningas EI? Meillä asuu, on asunut jo jonkin aikaa. Pikkuveikka, heinäkuussa 3 vee, aloittaa päivänsä kieltäytymällä sängystä nousemisesta. Tätä on tietysti edeltänyt mankuva huutelu "Äitiii, äitiii..." että tule nyt hyvä ihminen hakemaan minut pois täältä pinniksestä, onhan kello jo melkein 7. Ja sitten ei kuitenkaan tahdo. EI!

Siitä se EI-päivä taas käynnistyy. Ei saa riisua yöpukua. Ei saa pestä yltäpäältä pissaista poikaa. Ei saa pukea päivävaatteita , eikä ainakaan pestä hampaita. Maitoa ei juoda, vaikka kuinka jano olisi. Puuro on liian kuumaa syötäväksi ja kaikki muutenkin nurin niskoin. Äiti on tyhmä pippeli-komposti ja saa hukkua mutaan.

Kiitos tiedosta. Yllättävän laaja sanavarasto muuten, ottaen huomioon, että herra alkoi puhua ensimmäisiä sanoja vasta 2-vuotispäivän tienoilla.

Tästä minä en osannut haaveilla silloin, kun taputtelin pyöristyvää vauvamasuani. Että niiden oma tahto olisi noin kova ja koetteleva. Ja että kaikki olisi minun vikani. Isoveikan kanssa oli aikanaan aivan samanlaista, mutta kyllä tämä kakkonen on temperamentiltaan potenssiin kolme.

Olennaista olisi tietenkin taito pysyä ulkopuolella lapsen tunnetilasta. Sehän nyt lukee jokaisessa perhelehdessäkin. Ettei alkaisi itse kiukutella lapsen lailla. Miten se tehdään, tietääkö joku? Minä en siihen yleensä pysty. Tai no, pystyn silloin, kun olen saanut viettää edellisen päivän ihan yksikseni. Silloin olen hetkittäin se fiksu aikuinen. Bravo...!

Veljesten "vapputukat" parturireissulta 2.5.


Ja sitten on vielä tämä veljesrakkaus, jonka toinen puoli näyttäytyy nykyisin yhä useammin. Ne riitelevät vähän väliä. Ja kaikesta. Pitäisi aina saada juuri se lelu, joka toisella on kädessä. Toinen haluaa leikkiä yksin ja toinen yhdessä. Toinen nimittelee, toinen suutuu ja huitaisee.  Kohta toinen dramakingeistäni ulisee: "Äitiiii!" ja minun tekisi mieli tyrkätä taistelijat ovesta pihalle: tapelkoon siellä. Mutta ei, on istuttava alas ja selvitettävä tilanne asiallisen kasvattavasti, vaikka pinnan viimeiset rippeet ritisevät liitoksissaan. Grrr...

Kaupankassa hymyilee hyväntahtoisesti veljesten nahistelulle perjantai-illan ruuhkassa: "Pojat on kuin leijonanpennut..." Hymähdän takaisin jotain samantapaista, mutten viitsi sanoa, että aikamoista viidakkoa ja eläintarhaahan tämä tuntuu olevan. Aika useinkin. Ja leijonaemokin murisee.

Syyllisyyskin kalvaa. Miksen minä jaksa noita, omia poikasiani? Kai ne ovat kuitenkin ihan normaaleja tuon ikäisiä? Jos minä en vaan olekaan riittävän hyvä äiti? Toiset ympärillä tuntuvat jaksavan paremmin, ainakin näyttää siltä. Kerhoissa ja kaikkialla, tiedättehän. Kyllä minussa jotain vikaa täytyy olla! (kieltämättä siitä voisi olla apua, että pääsisi välillä tuulettamaan päätään työpaikalle, mutta tähänhän on tulossa pian muutos!)

On ilta ja makaan olohuoneessa jumppa-alustalla venytellen kirpparitavaroiden lattialla laputtamisesta kipeytynyttä selkääni. Pojat tulevat luokse ja asettuvat pinoksi päälleni makaamaan, isoveikka alle ja pikkuveikka päälimmäiseksi. Ovat ihmeen hiljaa ja paikallaan. Niin lämpimiä ja ihania. Osa minua.

Pinon sorruttua isoveikka tulee vielä uudelleen vatsani päälle ja moiskauttaa suukon poskelle ja sanoo "Äiti on paras". Poika, joka ei edes tykkää suukottelusta. Mutta äiti tykkää ja poika tietää sen. Oikein tunnen, kuinka pinnani kasvaa taas.

Mistä te saatte voimia lapsiperheen arkeen? Paljonko tarvitsette omaa aikaa? Kuinka paljon harrastatte liikuntaa viikossa?

Avatkaa mitä? Minä lähetän tänään miesväen mökille viikonlopuksi! :) Valkkari on kylmässä ja viime vuoden valokuvakirja odottaa tekijäänsä. Huomenna käyn MLL kirpparilla ja shoppailen muutenkin kaikessa rauhassa. Nukun pitkään ja kuuntelen hiljaisuutta. Sunnuntaina kukkoköörin kotiuduttua teemme koko perhe retken Hiidenvuorelle, jossa kävimme viime keväänäkin.

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Vahteristonemäntä

7 kommenttia:

  1. Ihanaa omaa aikaa! :)

    Pippeli-komposti! :D

    Kuulostaa kovin tutulle. Minun mielestäni uhmaikä on vanhemmalle sata kertaa vaikeampaa kuin vauvaikä. Oman pinnan kanssa saa toisinaan todella tehdä töitä (ja silti se katkeaa)... Kiitos siis vertaistuesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi :)

      On tämä välillä aikamoista rämpimistä. Mutta tällaisena aamuna, kun miesväki on ollut kaksi yötä mökillä, tuntuu taas ihan toisenlaiselta :)

      Koitetaan jaksaa!

      Poista
  2. Lapsuushan on täynnä kamalia ja hankalia vaiheita. Äitiys siinä ei ole kovin ruusuista. Vauvavuosi on ihan hirveen sitova ja raskas. Sitten pian tulee uhmaikä joka voi hyvin kestää pari vuotta. Välillä kiukutellaan ja tapellaan ihan vaan muuten. Sitten tuleekin jo 6v-uhma, eli joidenkin psykologien mukaan "pieni murrosikä". Sitten kouluikä erilaisine vaiheineen ja huolineen. Kunnes onkin rämmitty murrosikään joka on tunnetusti mukavaa aikaa vanhemmille. Ja sekin voi kestää vuosia. Huh. Sitten kun lapset muuttaa kotoa pois, saattaa jo vähän helpottaa. Mitä nyt välillä silti aina huolestuttaa miten ne pärjäävät.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih...Eräs ystäväni väitti joskus, että _joillakin_ lapsilla olisi 5-11 vuoden välissä mahdollisesti joku seesteisempi jakso ;)

      Luulen, että on kuitenkin parempi olla odottamalla aikaa parempaa, vaan keskittyä arjen pieniin iloihin - onneksi niitäkin on! :)

      Poista
  3. Meillä on ollut niin helpot vauvat, että puheet vauvavuoden raskaudesta ei kyllä osu yhtään. Esikoisen kohdalla olin aivan ihmeissäni, että onko tämä normaalia, kun ei tämä mun mielestä mitään vaikeaa ja raskasta ole.

    Uhma, blaah. Se on paljon hankalampi asia. Meillä aamut alkavat 2,5-vuotiaan EI-sanoilla. Ei saa ottaa yökkäriä pois. En halua tuota mekkoa, en halua tuota paitaa, en halua noita housuja. Itse pitää saada valita vaatteet. Ok, annetaan sitten valita, vaikka aika mauttomia yhdistelmiä onkin. Mutta suostuuko sitten pukemaan ne itse valitut vaatteet päälle? Ei. Tai ainakaan aikuinen ei saa auttaa, silloinkaan kun on itse yrittänyt 15 minuuttia niitä päälle eikä onnistu.

    Riitojen suhteen meillä on parempi vaihe ollut nyt pari viikkoa meneillään. Sitä ennen oli jatkuvaa taistelua. Ajattelin, että ovat kai kyllästyneet toisiinsa, kun ovat hoidossa yhdessä ja kotona yhdessä: ei vaan enää jaksa toisen pärstää. Mutta sitten kun tappelevat, niin se on ihan fyysistä taistelua. Huidotaan ja potkitaan ja tönitään. Huh huh.

    Mähän menin töihin vuosi sitten ja silloin oli lapsilla päällä vaihe, jolloin tappelivat enemmän. Jatkuvaa nahistelua jokaikisestä asiasta. SIlloin oli itselläkin sellainen olo, että NYT on tilanne niin, että olen parempi äiti, jos välillä käyn töissä. Vähän oli syyllisyys siitä ajatuksesta, mutta niin se vaan oli.

    Silti äitiys on aivan huippua. Ja nuo lapset niin ihania. Tällaista tämä on. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, olen kuullut helpoistakin vauvoista. Meillä ei ollut. Uhmakin oli vanhemmille helpompaa kuin vauvavuosi. Lapset on ihanan erilaisia ja vaiheet on erilailla rankkoja ja ihania.

      -T-

      Poista
    2. Minä olen puolestani kokenut sekä helpon että hankalan vauva-ajan. Isoveikka oli tosi tyytyväinen vauva, joka nukkui täydet yöt parikuisesta ja lisäksi vielä 2-4 h päikkärit, söi hyvin ja pötkötteli hymyilevänä lattialla lelujensa keskellä. Pikkuveikka puolestaan...no päinvastoin. Koliikki-itkuinen kuopuksemme nukkui 15-30 min pätkissä päivät, eivätkä yötkään olleet kokonaisia pitkään aikaan. Tätä herraa piti kanniskella ja viihdyttää; silti hän oli tyytyväinen vain syödessä, jota seurasi aina kuitenkin vatsavaivat ja tyytymättömyys. Kaikenlaista kokeiltiin ja allergiatestejäkin tehtiin. Onneksi se oli kuitenkin ohimenevä vaihe!

      Kuulostaa niin tutuille nuo teidän 2,5 vuotiaan aamut ja lasten keskinäinen tappelu. Samassa veneessä ollaan! :)

      Minä olen jo nyt lähes varma siitä, että tulen olemaan parempi äiti pojille, kun käyn välillä töissä tekemässä jotain ihan muuta ja olen vietän aikaani myös aikuisten parissa. Varmasti tunnen siitä vielä huonoa omatuntoakin, mutta sekin kuulunee asiaan. Kumpa me äidit armahtaisimme itseämme vähän enemmän :)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)