lauantai 17. tammikuuta 2015

Talvitouhuja ja totuttelua










Nyt on aikaa. Tehdä kaikessa rauhassa. Olen huomannut, että päivä on jo pidentynyt ja lapset taas kasvaneet: pimeä ei tule enää kolmelta ja pojat leikkivät tällä hetkellä paremmin yhteen kuin koskaan. Viimeksi mainittu voi toki olla ohimenevä vaihe, mutta nautin joka hetkestä niin kauan, kuin tätä autuutta kestää. Ne oikeasti leikkivät yhdessä :)

Pikkuveikan tämän hetken lempilelu on ylimmässä kuvassa näkyvä lasten kamera, jonka isi toi työmatkalta joskus syksyllä pukinkontiin piilotettavaksi. Kameralla voi kuvata, videokuvata, tehdä yksinkertaista kuvankäsittelyä ja pelata muutamaa peliä. Mahtava lelu. Lasten ottamia kuvia on hauska katsella (miten lapsi huomioi ympäristöään) ja yhdessä saadaan nauraa kuvankäsittelyohjelmalla tehdyille naamanvääristyksille. Mutta: pikkuveikka jäi samantien koukkuun kameran peleihin ja olen jo joutunut rajoittamaan pelaamista. Huokaus.

Arvatkaa mitä? Meillä on päästy luistimille! Viime talvena ei kokeiltu kertaakaan ja hokkarit jalassa jäällä on oltu muutenkin yhteensä vain 3-4 kertaa. Osa teistä ehkä muistaakin, miten isoveikka suuttui, kun jalkaan nyöritetyt luistimet eivät kiidättäneet häntä ensimmäisellä kokeilukerralla tähtipelaajan lailla. Mutta kuulkaas, nyt olikin aivan toinen ääni kellossa kuin pari vuotta sitten.

Luulen, että saan kiittää tästäkin eskaria. Nyt jäälle lähdettin ihan uudella asenteella: kaikkea on harjoiteltava sitkeästi, että oppii. Poissa oli kaikki kiukuttelu ja tuskailu. Olin aivan ihmeissäni. Olimme viime viikonloppuna jäällä molempina päivinä ja jälkimmäisenä päivänä isoveikka luisteli jo ilman tukea. Hitaasti, mutta varmasti. Jopa mailan ja kiekon kanssa. Ja oli niin ylpeä itsestään, että se paistoi kilometrin päähän! Nyt on varmasti mukavampi lähteä eskarin tuleviin luisteluharjoituksiinkin. Hiihtoa on eskarissa muuten jo ensi viikolla, jos sää vain sallii.

Pikkuveikan kanssa teimme lumitöitä ja peuhasimme pihassa torstaina isoveikan ollessa eskarissa. Pikkuveikkahan on päiväkodissa nyt vain kolmena päivänä viikossa ja isoveikka yleensä viitenä. Pienimmäinen on kyllä nautiskellut jakamattomasta huomiosta ja muuttunut tietyllä tavalla takaisin äitin pikku vauvaksi. Alkanut mm. puhua vauvakieltä ja sylitellyt aiempaa enemmän. Ruokapöydässäkin pitää aina välillä pitää äitiä kädestä kiinni ja suukkoja vaihdetaan joka välissä. Aika ihanaa.

Isoveikka on toki antanut äidin kuulla, miltä pikkuveikan lyhyempi päiväkotiviikko hänestä tuntuu. Kolme puokkaria meni hymyssä suin, mutta niiden jälkeinen pidempi päivä muutti pojan kiukkuiseksi kuin ampiainen ja pikkuveikan tiellä olevaksi esteeksi. Keskustelimme asiasta pariin otteeseen ja luulen hänen viimein ymmärtäneen, että eskariin osallistuminen on kuitenkin tärkeä juttu.

Perjantaina isoveikkakin sai pitää vapaapäivän eskarista, sillä kävimme neuvolassa ottamassa influessarokotteet kaikille ja vesirokkorokotteen pikkuveikalle (isoveikka sai jo 6 v neuvolassa). Kun pistokset oli pistelty, halusivat pojat piirtää neuvolan seinän kokoisen liitutaulun täyteen ja ajella mopoilla pitkin käytävää. Neuvola on meillä mieluinen paikka, vaikka rokotukset voisi lasten mielestä tietysti jättää väliin.

Paluumatkalla jäätiin bussista pois leipomon kohdalla ja käytiin leivoskahveilla vapaapäivän kunniaksi. Kotimatka kulki tietysti isojen kivien ja poniaitauksen kautta. Pysähdyttiin komeimpiin kinoksiin kiipeilemään. Ja vielä oli pitkä iltapäivä aikaa köllötellä, lukea Akua ja katsella lastenohjelmia.

Tuleva viikko on ensimmäinen kokonainen arkiviikko ja silloin nähdään, miltä uusi arki alkaa tuntua. Tällä hetkellä alkushokki hermostumisineen on kaikonnut ja uusi arki maistuu takassa yön yli hautuneelta lihapadalta ja ajan kanssa tehdyltä muusilta. Mausteena on enemmän aikaa lasten kanssa, joka toisaalta viipyilee makoisana kielen päällä ja toisaalta kirvelee kuin vahingossa puraistu pippuri. Aina tilanteen mukaan.

Miltä teidän arki maistuu juuri nyt? Oletteko ehtineet jo suksille ja luistimille?

Rentouttavaa viikonlopunjatkoa teille kaikille!

Vahteristonemäntä

12 kommenttia:

  1. Me aloitettiin tän talven luistelut lokakuussa jäähallien yleisövuoroilla. Käytiinköhän 5 kertaa, mutta sitten tuli joulu ja se jotenkin jäi. No, ensi viikolla alkaa eskarissa luistelut. Hiihtämässä on käyty kolme kertaa ja sitä aiotaan kyllä vielä harrastaa, meillä kun ladut lähtee ihan vierestä. Nyt on taas jäistä ja vetistä, mutta ensi viikon sääennuste näyttää taas tuovan pakkasta ja lunta. On kyllä vaihtelevat säät tänä talvena täällä. Ehkä jo pääsisi tuohon läheiselle ulkokentällekin luistelemaan, kun taas tämä märkä jakso loppuu.

    Ja niikuin tiedät, olen edelleen pähkäilyn asteella, jemmata vai ei, ja jos niin mitä ;).

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, jäitä on tosiaan sisätiloissakin ja säästä riippumatta. Me ollaan käyty vain tuossa lähikoulun jäällä ja edellisinä talvina kyläkeskuksen koulun kaukalossa.

      Meilläkin ladut lähtevät melkein vierestä, mutta jotenkin se touhu on jäänyt, kun en ole itse ollenkaan innostunut hiihtämisestä. Onneksi mies voi opettaa poikia suksille.

      Nämä tämän talvet kelit ovat kyllä ihan uskomattomat. Katsoin just säätiedotusta, että mitähän pakkaan pojille huomiseksi päiväkotiin. Huomenna maanantaina on + 1 ja tiistaina - 20. Ei tässä pysy enää perässä...

      Minäkin kattelen shoppia, että pitäiskö kuitenkin ottaa kokoa 140 ja palauttaa ne pienemmät...voi tätä elämää. Eilisen kotimittauksen mukaan isoveikka on jo 129 cm!

      Poista
  2. Ihanaa arkea! :) täälläkin maistuisi lisäaika lasten kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa - jos on väliaikaista ja päättyy kuukausien kuluessa. Pidemmän päälle alkaa kyllä hermostuttaa, jollei töitä ala löytyä. Mutta yritän keskittyä elämään hetkessä ja nauttia.

      Kiva, kun kommentoit :)

      Poista
  3. Uutta arkea opetellaan täälläkin. :)

    Luistelua on neiti ehtinyt harrastaa jo mutamaan kertaan ja koulustakin oltiin luistelemassa pari kertaa tällä viikolla. Mono-ostoksille olisi tarkoitus lähteä lähipäiviä. Melko hyvällä alella saa jo niitäkin, mitä katselin. Kirpparillakin pyörähdin, mutta melko loppuunhiihdettyjä monoja oli tarjolla lähes samaan hintaan, mitä täytyy pulittaa alessa olevista uusista, joten taidan ostaa uudet :D

    Ihan mahtavaa, että teilläkin on päätetty ottaa vesirokkorokotteet :) Meillähän kyseinen rokote otettiin tytölle jo vuoden ikäisenä ja vesirokko kävi kylässä viime keväänä todella lievänä ja helppona versiona. Päästiin kyllä niin helpolla, että kyllä siitä ilosta rokotteen hinnan maksoi ihan mielellään :)

    Rentouttavaa sunnuntaita! Täällä kerätään juuri voimia viikkosiivoukseen, plääh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläkin on tosiaan uuden arjen opetteluvaihe menossa. Toinen toistamme tukien?

      Monoista pyydetään kirpparilla munkin kokemuksen mukaan joskus varsin suolaisia hintoja. Meillä onneksi mahtuu viime talviset isoveikalle ja pikkuveikka peri serkkutytön monot, joten ne ovat kunnossa. Sauvan sen sijaan tarvitaan pienemmälle ja isompi näyttää jo aika huvittavalta 120 cm suksilla, kun pituutta on lähes 130 cm. Pidemmät sukset haussa oman kylän aktiivisen nettikirppiksen kautta. Jospa onnistaisi. Tai sitten kaupan aleen, jollei muuten löydy.

      Meillä on tosiaan vesirokkorokotteista ollut resepti joskus vuosia sitten, mutta sitten asia vain on jäänyt. Pojat ovat säästyneet taudilta, ehkä pitkän kotihoidon tai vain hyvän tuurin vuoksi. Päiväkodissa oli syksyllä varoitus vesirokosta ja silloin aktivoiduin asian suhteen. Olen kyllä tyytyväinen ratkaisuuni. Otitteko te 1 vai 2 annosta rokotetta? Meidän neuvola suositteli yhtä ja suostuin siihen. Jäi kyllä vähän mietityttämään, että suojaako se sitten lopulta tarpeeksi ja olisiko kahdesta annoksesta muka ollut jotain haittaa?

      Toivottavasti sait voimia siivoukseen. Täällä on menty tämä päivä vain pakollisia kuvioita pyörittäen, sillä isoveikka oksenteli viime yönä parin tunnin ajan ja itse valvoin tietysti vielä sen jälkeenkin kuunnellen lapsen vointia. Aamulla poika oli kuitenkin aivan terve, ruokahalu kunnossa ja leikkikin maistui. Hieman väsynyt toki. Kädet kyynärpäitä myöten ristissä, ettei tartu meihin muihin. Tänään olen lähinnä pyörittänyt pyykkikonetta...

      Poista
  4. Meillä arki rullaa vaihtelevasti. Tuli vähän ikävä yllätys vastaan ja heittää taas pakkaa sekaisin. Ja kiirettä tiedossa siis taas hetkeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih. Toivottavasti tilanne hellittää pian. Voimia!

      Poista
  5. Meillä on kans ollut ongelmia saada eskarilainen luistimille. Käytiin viime viikolla "luistelemassa" ja mietin sen jälkeen, että mitenkähän eskarissa luistelun kanssa käy kun ei pysy pystyssä ilman tukea. Mutta eikö mitä! Tällä viikolla oli siis eskassa luistelua, ja jätkä ei ollut tarvinnut tukea ollenkaan! Oli pakko käydä yksi ilta itse toteamassa asia, ja ihan totta - poika pysyy pystyssä ja hommassa on jo liu'un tyylistäkin, ja vauhti on jo melkoinen! Että joku taika sillä eskarilla on! Tulevalla viikolla olisi hiihtoa, mutta sääennusteet lupaa sellaisia pakkasia, että eivät välttämättä suksille pääse kuin ehkä maanantaina (pakkasraja kai 12 eskarilaisilla, koulussa 15).

    Lokoisaa sunnuntaita! Mä olen vaan lököillyt tämän lapsivapaan - lomien jälkeen normijärjestys tuntuu aina vähän rankalta alkuun, mutta nopeasti siihen sitten tottuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hienolta. Eikö ole ihmeellistä, miten nopeasti tuon ikäinen oppii asioita? Yhtäkkiä uusi taito todellakin vain loksahtaa paikoilleen.

      Eskarilla on ainakin se "taika", että siellä on yritettävä parhaansa ja samalla saa mallia muilta vertaisilta. Omalle veljelle/vanhemmille voi näyttää heikkoutensa toisin kuin muille lapsille.

      Kuten tuossa edellä jo vastailinkin, tämä sunnuntai ei ollut ihan sellainen lekottelupäivä kuin olisi voinut toivoa. Isoveikka tosiaan oksenteli viime yön ja nyt jännätään, kuka meistä on seuraava :(

      Tsemppiä arkeen paluuseen sullekin. Onneksi sait välillä lapsivapaan viikonlopun ja ehdit hieman huilata :)

      Poista
  6. Me olimme lauantaina lasten kanssa luistelemassa kaikkien kolmen kanssa. Nuorimmainen (3v) oli todella sinnikäs ja tunnin jaksoi harjoitella pystyssä pysymistä ja pystyyn nousemista kaatumisen jälkeen. Muistan kyllä kolmen vuoden taakse, kun Isoveli (nyt 8v) kävi luistimien kanssa jäällä ja totesi, ettei osaa ja siinä se. Seuraavana vuonna pikkuveli (nyt 6v) tuli mukaan ja isoveljen piti opetella luistelu ihan siksi, kun pikkuveli osasi sen häntä paremmin ja sehän ei tietenkään käy. Ja kyllä hän sen oppikin, niin että eskarissa sitten osasi homman. Viime vuonna molemmat pojat luistelivat jo ihan ongelmitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun kommentoit. Lämpimästi tervetuloa mukaan! :)

      Mukava kuulla teidän lasten luistelu-uran alkutaipaleesta. Noinhan se taitaa joskus mennä, että pienempi sisarus tietämättään kannustaa isompaa parempiin suorituksiin tai yllyttää kokeilemaan uusia juttuja. Ja hyvä niin.

      3-vuotiailla on tosiaan uskomaton sinnikkyys :)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)