perjantai 26. kesäkuuta 2015

4 v kaverisynttäritNyt on suorastaan huono omatunto siitä, miten helpolla rykäisin kasaan nämä pikkuveikan ensimmäiset kaverisynttärit verrattuna isoveikan marraskuisiin kuusivuotiskemuihin. Kattauksen ja koristelun spiderman-teema johtuu yksinkertaisesti siitä, että hämähäkkimiesaiheisen, Tiimarin loppuunmyyntialesta jemmatun juhlatarvikesetin löysin sopivasti vaatehuoneen perältä.

En  edes leiponut mitään näitä juhlia varten ja se oli itseasiassa juuri oikea ratkaisu: pienille vieraille maistuivat lähinnä keksit ja jäätelöpuikot. Kaupasta haettua sacherkakkua söi vain päivänsankari itse, jonka suosikkileivonnainen kyseinen suklaakakku on. Munavoipiirakat ovat omien poikieni herkkua, mutta juuri ennen juhlia iltaruuan syöneitä juhlavieraita ne eivät kiinnostaneet.

Menu oli seuraavanlainen:
 • Sacherkakku
 • Jäätelöpuikot
 • Karnevaalikeksit ja suklaatäytekeksit
 • Jättivaahtokarkit
 • Popcorn
 • Pienet karjalanpiirakat ja munavoi
 • Punaista ja vihreää mehua

Vierasjoukko kutistui lopulta viidestä kahteen lapseen yhden lomamatkalla olevan ja kahden vieraaseen paikkaan tulemista liikaa ujostelevan päiväkotikaverin vuoksi. Ajankohta ei siis ollutkaan ongelma, kuten pelkäsin. Lupasin jo kutsussa, että pienet vieraat saavat ottaa mukaan vanhemman tueksi ja turvaksi, jos kovasti jännittää, sillä onhan nelivuotias vielä kovin pieni kyläilemään yksin vieraassa paikassa. Mutta kai se menee niin, että ei sitten haluta tulla vanhemman kanssakaan, jos ei yksin uskaltauduta. Onneksi pikkuveikka ei kokenut pieniä juhliaan mitenkään suppeiksi: tärkeintä oli saada kaksi parasta päiväkotikaveria meille leikkimään ja herkutella.

Nelivuotias sankari sai kavereiltaan lahjaksi legopakkauksen ja kivoja kesäleluja. Kovasti olivat mieluisia nämä kaverilahjat. Olimme etukäteen keskustelleet lahjan merkityksestä ja siitä, miten jokaista (myös itselle ei niin mieluista) lahjaa arvostetaan ja suhtaudutaan positiivisesti. Kivasti nuoriherra osasikin ottaa vieraat lahjoineen vastaan ja kiittää.

Isoveikkaa juhlat tuntuivat jännittävän päivänsankaria enemmän, mutta hyvin hänkin malttoi käyttäytyä varsinaisen juhla-ajan, vaikka muuten h-hetken odottelu olikin aikamoista riehumista. Itse juhlat olivat kuulemma isoveikan mielestä vähän tylsät: ilmeisesti siksi, että  suunniteltu ohjelma ei oikein toiminut pienille vieraille, eikä poika saanut siten kilpailuhenkeä aikaiseksi.

Ensimmäiseksi ohjelmanumeroksi oli kaavailtu yksinkertaista temppurataa, jossa ryömitään tuolien ali/kiivetään yli, roikutaan renkaissa ja heitetään angry-pehmoja pahvilaatikkoon. Kumpikaan vieraista ei uskaltautunut kokeilemaan mitään radan vaiheista, vaikka pieni isäntä näytti mallia ja isoveikka yritti rohkaista omalla esimerkillään. Vieraina olevat lapset halusivat leikkiä autoilla, koko ajan. Isäntäväen mielestä hieman hämmentävää, mutta aivan ymmärrettävää: uudessa kyläpaikassa lasta kiinnostavat aina itselle uudet lelut.

Toinen aktiviteetti sai vieraatkin lopulta mukaan, muttei mitenkään riemusta kiljuen. Onginnan saaliit taisivat houkuttaa siinä määrin, että kannatti jättää hetkeksi autoleikit sivuun ja tulla kokeilemaan kalaonnea. Koukkuun tarttuneet pikkuautot, tarrat ja tikkarit sai lopuksi pujottaa omalla nimellä varustettuun, pieneen pussukkaan ja viedä kotiin. Kumma, miten nuo pussukat ja niiden sisällöt onnistutaan joka kerta sotkemaan, vaikka äiti on kuinka yrittänyt organisoida...

Puolitoista tuntia kului todella vauhdilla, sillä vieraat viihdyttivät itse itseään, eikä minkäänlaista riehumista tai sokerihumalassa häsläämistä ilmennyt. Kotiinlähtöaikaan pelattiin hetki sählyä pihalla. Juhlat olisivat saaneet kestää aivan hyvin pari tuntia, sillä ulkoiluun ja leikkiin ylipäätään ei jäänyt tarpeeksi aikaa. Päätimme juhlien kestoksi 1,5 h, sillä ajattelimme pienien vieraiden väsyvän nopeammin kuin eskari-ikäisten, mutta näin pienellä juhlijajoukolla kekkerit eivät väsyttäneet ketään liiaksi. Ihmeen kevyet kaverisynttärit, täytyy sanoa.

Silti on ihan mahtavaa, että viikonloppu on edessä, sillä tämä viikko on ollut varsin toiminnan- ja vierailujentäyteinen. Viikonloppuna ollaan kotosalla ilman sen suurempia suunnitelmia ja haetaan ilmeisesti halkokuorma isomummilta.

Aurinkoista ja mahdollisimman lämmintä viikonloppua toivotellen,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! -bloggari

2 kommenttia:

 1. Ihanat synttärit! :) Ja ihan mahtavaa, että kaverit olivat rauhallisia, eivätkä vaatineet ohjelmaa :D

  Meillähän oli neidillä ekat kaverisynttärit 5-vuotiaana. Muistaakseni paikalla oli 5 neitosta meidän neidin lisäksi ja heistä vain yksi olisi halunnut leikkiä nukeilla kaikessa rauhassa. Muut pomppivat minua vasten kuin koiranpennut ja vaativat kivaa tekemistä (vaikka olin ohjemlaa varannut, en tajunnut, että leikit suoritetaan sekunnissa). Herkkupöydässä meno meni villiksi ja jutut vaativat suomi-vessa-suomi -sanakirjaa :D Tänä vuonna kaverisynttärit skipattiin toukokuun ollessa muutenkin täyteen buukattu, eikä siitä oikeastaan noussut edes meteliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulta on selvästi otettu luulot pois lastenjuhlien järjestäjänä heti alkuunsa :D Tuo skippaaminen kuulostaa kieltämättä houkuttelevalta, samoin ulkoistaminen voisi joskus olla hyvä idea.

   Joo, nämä pikkuveikan juhlat tuntuivatkin kyllä vähän alien-meiningiltä: oli melkein liian helppoa ollakseen totta. Kerkisin jopa juoda juhlissa teetä ja napsia makupaloja herkkupöydästä. Onneksi minulla on kokemus myös kaksista isoveikan kaverisynttäreistä tätä ennen, etten saa aivan virheellistä kuvaa lastenjuhlista ;)

   Ei meillä kyllä muistaakseni ihan mahdottomaksi mennyt viime marraskuussakaan isoveikan 6 v kekkereillä, vaikka kaikki kutsutut (7 hlö?) saapuivat kemuihin. Mutta silloin kyllä tarvittiin kahden aikuisen välitön läsnäolo ja huomio jatkuvine ohjelmineen, eikä kukaan lapsista malttanut keskittyä leluihin. Ja hei, meillähän oli silloin disko, jossa tuli telkkarista musiikkivideoita - liimaa muuten aika näppärästi ipanat saman asian ääreen. Televisio- lastenvahdeista parhain! ;)

   Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)