maanantai 22. kesäkuuta 2015

Juhannuksen kalajuttu


Juhannus ei ollut ollenkaan niin sateinen, kuin pelkäsimme. Toki välillä ripsautti vettäkin, mutta suurimmaksi osaksi saatiin viettää keskikesän juhlaa ihan mukavassa, suomalaisessa kesäsäässä. Ja kun niiltä hyttysiltä täytyy joka tapauksessa suojautua peittävin vaattein ja päähinein, juhannussää oli mökkeilyyn varsin oivallinen. Varsinkin kun käytössä oli suuri, lasitettu terassi.

Vietimme siis juhannusta isovanhempien ja serkkuperheen kanssa mökkimaisemissa.

Jotten tälläkin kertaa uuvuttaisi teitä maratontarinalla Mittumaarin vietostamme, päätin kokeilla vaihteeksi tiivistä luetteloa. Ollos hyvä.

Juhannuksena 2015
 • Heitin tikkaa ja osuin ihmeen hyvin tauluun, vaikka edelliskerrasta onkin vuosia
 • Isoveikka kävi mummin kanssa virvelöimässä ja saaliiksi tuli komea hauki. Poika innostui kovasti kalastamisesta, kun edellisenä viikonloppuna isin kanssa koukkuun tarttui myös suuri hauki.
 • Keitin hauen pään, että saimme leuan muistoksi ja aarteeksi isoveikalle. Kaikkea sitä tuleekin tehtyä.
 • Pikkuveikka suoritti kalapiikillä anatomiatutkimusta lahnanpäälle. Yöks.
 • Lapset kävivät uimassa vaatteet päällä serkkunsa kanssa 
 • Trampoliini oli kovassa käytössä
 • Vihdantuoksuisen saunan lämmittämänä minäkin kävin kastautumassa viileässä järvessä
 • Risujen heittäminen kokkoon oli poikien mielestä jännittävää. Varsinkin havut leimahtivat hienosti.
 • Kokolla herkuteltiin sipseillä ja karkeilla, isoveikalle tuli vuorostaan huono olo, mutta kukaan ei oksentanut.
 • Nukuimme pikkuveikan kanssa päikkärit viereikkäin vierasmajan rauhassa
 • Isoveikka löysi rannasta sisiliskon
 • Reiman testikumpparit olivat kova sana mökkimaastossa. Ne ovat sitäpaitsi lenkkareita nopeammat riisua trampoliinille mennessä.

Tämä juuri alkanut viikko on tiukka. Nyt kysytään taas emännän stressinsietokykyä. Isäntä lensi taas kukonlaulun aikaan maailmalle puoleksi viikoksi. Tietysti juuri nyt. Palaa kotiin sentään juuri ennen pikkuveikan torstaisia kaverisynttäreitä, joiden ohjelmasta ja tarjoilusta minulla ei ole vielä mitään hajua. Jotenkin en vaan ole osannut ajatella viime viikolla elämää juhannuksen jälkeen. Enkä ole sisäistänyt, että olen todellakin luvannut pykätä nelivuotiaalle kaverikekkerit ja ne ovat än yy tee NYT!

Tänään meillä oli kylässä ystäväperhe ja heidänkin kestitsemisensä piti vetää osittain hatusta, kun ei ollut yhtään arkipäivää juhannuksen ja tämän tapaamisen välissä. Eilen haettiin isoveikan kanssa pyörällä pikaiset jääkaapin täydennykset lähikaupasta, jonka valikoima oli juhannuksen jälkeen askeettinen. Mutta olipa ihana tavata lapsuudenystävää ajan kanssa ja jutella kaikessa rauhassa.

Huomenna vien isoveikan keskussairaalaan tutkimukseen. Mummo ja vaari tulevat hoitamaan siksi aikaa pikkuveikkaa ja jäävät poikien riemuksi yökylään. Keskiviikkona täytyy sitten keskittyä 4-vuotiskaverisynttärien loihtimiseen meidän pikkuherralle. Onneksi pojan lempikakku on lähileipomon sacher!

Miten teidän juhannus sujui? Miten vedetään kaverisynttärit ex tempore? Mitä ohjelmaa 4-vuotiaille?

Kesäistä viikonalkua,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! -bloggari

6 kommenttia:

 1. Hyvä, ettei teille osunut sateita Juhannukseen sen pahemmin :) Täälläkin onneksi oli hetkittäin sateetonta.

  4-vuotiaille tarvittaan oman kokemukseni mukaan ohjattua ohjelmaa ja mielummin koko ajan. Ei sen tarvitse mitään ihmeellistä olla, mutta omillaan nuo alkavat vain levottomiksi riehuaisiksi :D Ongintaa, ulkoleikkejä ja pelejä, johon kaikki voivat osallistua jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä tuntuu sadetta riittävän! Tänäänkin on ollut tosi vaihteleva sää: vuoroin sataa, vuoroin paistaa.

   Samoilla linjoilla ollaan: mitä enemmän ohjelmaa pienillä synttärivierailla on, sitä vähemmän on tilaa tyhmyyksille. Tänään hain kaupasta ongintasaaliit ja rakensin ongen kepistä, narusta ja hiekkaämpäristä. Kiitos vinkeistä: pyrimme olemaan myös pihalla, jos sää suinkin sallii :)

   Poista
 2. meillä riitti ohjelmaksi herkkujen syönti,jätski ja popparit oli hitti sekä onginta.tietenkin sokerihumalaiset lapset leikkivät(riehuivat)sen puolitoista tuntia mitä synttärit kestivät:)Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkut ja herkuttelu ovat tietysti tärkeä osa lasten synttärijuhlia. Viime kerrasta viisastuneena minäkin varasin nyt jäätelöä ja poppareita on tarkoitus poksautella näihinkin bileisiin.

   Meillä on tulossa huomenna viidestä kutsutusta vieraasta vain kaksi, joten kovin massiivista joukkohysteriaa ei pitäisi olla luvassa, vaikka lapset alkaisivatkin riehua. Omat mukaanlukien vain neljä tenavaa samassa tilassa. Haluamme silti järjestää vähän ohjelmaa ja jos tilanne näyttää siltä, että leikit sujuvat kohtuullisen kivasti ilman ohjausta, ohjelman voi aina jättää väliinkin.

   Poista
 3. Tämä on tosi hankala aika järjestää synttäreitä. Kaverit tuppaa olemaan kuka missäkin kun loma-aika on kuumimmillaan. Meillä poika on syntynyt kesäkuun lopussa ja olemmekin ottaneet tavaksi viettää ne kaveribileet jo ennen juhannusta. Tähän saakka porukka on hyvin saatu paikalle. Ulkotilaa on hyödynnetty joka kerta (onneksi on ollut hyvät säät). Ulkona riehuminen ja meteli ei ole niin kamalan tuntuista kuin sisällä. Ja ohjattua ja vapaata menoa on ollut. 4-vuotiaalle järjestettiin ekat kaverikutsut ja sitten joka vuosi tietenkin Kivoja kemuja ja säiden suosimista sinne!
  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juhlat onnistuivat oikein mukavasti, vaikka pieniksi kutistuivatkin.

   Teilläkin on siis aloitettu kaverisynttärit jo 4-vuotiaana. Ulkoleikit ovat varmasti hyvä idea poikien synttärijuhlissa - ulos mahtuu tosiaan ääntä huomattavasti paremmin kuin sisätiloihin. Tänä kesänä säiden suosiminen on kyllä ollut hyvän onnen varassa.

   Tuo onkin hyvä idea, että juhlat kannattaisi järjestää ennen juhannusta, sillä suomalaiset tosiaan aloittavat lomansa tyypillisesti juhannukselta. Täytynee jatkossa tähdätä kemut varmuuden vuoksi jo kesäkuun alkupuolelle tai vaihtoehtoisesti elokuulle. Toisaalta: vain yksi pikkuveikan vieraista ei päässyt tällä kertaa juhliin lomamatkan vuoksi. Synttäripostauksessa kertoilen lisää aiheesta.

   Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)