keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Juustokakkua herkuttelijoille

Olen parantumaton herkkusuu ja myös juustokakkujen ylin ystävä. Aiemmin olen leiponut vain hyydytettäviä versioita, mutta nyt päätin kokeilla paistettavaa mallia, kun säännöllisesti seuraamalleni Kinuskissan sivulle tuli superherkullisen näköinen juustokakku!

Ja tämä kakku myös maistui taivaalliselta. Sekä vadelmien kanssa että ilman. Käytin ensimmäistä kertaa vaniljatankoa ja sen käyttö oli yllättävän helppoa. Uskallan toistekin! :) Ohje on mielestäni helpohko, eikä tullut paljon tiskiäkään :) Suosittelen!

 
Yläkuvassa kakkuun tarvittavat ainekset - juu, tämä ei ole mikään "kevyt unelma", vaan ehtaa tavaraa! ;)

Tässä Kinuskikissan ohje:

Amerikkalainen juustokakku 'a la Kinuskissa

Pohja:
200 g täysjyvä-voileipäkeksejä (graham crackers) Käytin digestivekeksejä ja vähensin voin määrän 100 grammaan
150 g voita
4 rkl ruokosokeria
Täyte:
500 g Philadelphia-tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
2 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
1 dl kuohukermaa
¾ dl perunajauhoja
4 munaa

Pinnalle:

200 g vadelmia
tomusokeria

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Peitä myös reunat leivinpaperisuikaleilla. Näin kakku on helpompi irroittaa vuoasta ja siirtää tarjoilulautaselle.
Murskaa voileipäkeksit tehosekoittimella. Sulata voi. Sekoita voisulaan keksimurska ja sokeri. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Notkista tuorejuusto vatkaimella. Lisää kulhoon ranskankerma, sitruunamehu ja ruokosokeri. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi sisältä siemenet ja sekoita muiden aineiden joukkoon. Yhdistä perunajauhot ja kuohukerma. Sekoita kunnes perunajauhot ovat liuenneet kermaan. Lisää seos täytteeseen ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Lisää lopuksi munat joukkoon yksitellen. Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa noin tunti. Uunin pohjalle kannattaa laittaa alumiinifolio, sillä rasvaa saattaa tihkua vuoan raoista paistamisen aikana. Peitä kakun pinta foliolla, kun se on saanut vaaleanruskean sävyn.
Anna kakun jäähtyä. Säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Laita päälle vadelmia ja ripottele pinnalle tomusokeria.
(http://www.kinuskikissa.fi/amerikkalainen-juustokakku-a-la-kinuskikissa?hakusivu=1)


 
Keksivoiseos paineltu leivinpaperoituun irtopohjavuokaan. Tämä oli haasteellisin homma kakun valmistuksessa, varsinkin saada muruinen taikina pysymään suht ylhäällä vuoan reunoilla. Täytteen valmistus oli helppoa: sekoitettiin vain vatkaimella kaikki ainekset keskenään.


Tuhtia kakkua piti paistaa kokonainen tunti. Täyte kohosi jonkin verran, mutta lätsähti hieman uunista oton jälkeen. Onneksi Kinuskissa oli varoittanut tästä kakun ronskista ulkonäöstä etukäteen, muuten olisin voinut säikähtää!

 
Vuoka oli tosi helppo irrottaa leivinpaperin ansiosta. Kannatti siis viritellä ne paperit, vaikka se aika tuskaista olikin :)

 
Ja näin herkullisen näköisen kakusta sai stailaamalla sitä vadelmilla ja tomusokerilla. Mutta kuka tuon puolikkaan jo söi?!? (laitoin sen jemmaan pakkaseen, ilman päällisiä tietysti)

2 kommenttia:

  1. Voiko mikäään näyttää noin hyvältä? :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kannattaa tosiaan kokeilla ohjetta, jos juustokakut miellyttävät :)

    VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)