keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Perhosten metsästäjät ja muutoksen tuska


Tiedättekö miten metsästetään perhosia? Haavilla tietysti, mutta se ympäriinsä huiskiminen vain karkottaa arat luontokappaleet ja turhauttaa pienen metsämiehen. Jos vain istuisi terassilla ihan paikallaan haavin kanssa, jonka pohjalle on pudotettu voikukka? Jospa perhonen lentäisi sitten suoraan haaviin. Tätä isoveikka yritti tässä eräänä päivänä :)

 

Mutta kyllä ne huiskivatkin, pikkuveikka myös. On jännittävää metsästää, vaikkei sitä saalista tälläkään kerralla oikeasti saatu. Onneksi loppukesällä pihassa kukkii kasveja, jotka houkuttelevat poikia kiinnostavia perhosia. Esimerkiksi punatähkä, punahattu ja maustekasvina tunnettu oregano ovat hyviä perhoskasveja.

Metsästetäänkö teillä perhosia tai muita ötököitä?


Pikkuveikalla on päällään Molo Kids pandapaita ja H&M viime kesäiset sortsit. Cars lippis löytyi kolmella eurolla jostain alekorista. Kavatin lenkkarit ovat meidän tähänastisista lenkkareista kestäneet parhaiten päivittäistä käyttöä. Kärjet ovat edelleen ihan ehjät. Asfaltilla potkumopoilua näillä ei tosin ole kokeiltu (sillä leikillä saimme viime kesänä paritkin lenkkarit puhki päivässä).

Mitkä on teidän kestävimmät tai muuten parhaat lenkkarit?

Isoveikalla kirpparilta löytynyt me&i paita ja viime kesäiset me&i sortsit, samat lenkkarit kuin pikkuveikalla ja moneen kertaan blogissa nähty lempparilippis Lego Chima. Lippis kestää kiitettävän hyvin konepesua, mikä on näillä hikipäillä tärkeä ominaisuus. Kannatti maksaa vähän kovempi hinta lippiksestä.

Mutta mitä meille kuuluu nyt, kun toinen työ-/päiväkotiviikko kääntyy kohti loppuaan? Noh...kaikki ei ole mennyt ihan niin upeasti, kuin aluksi hehkutin. Töissä on edelleen mukavaa ja on hienoa saada aikaan, mutta...

Pojat reagoivat. Eilinen päivä taisi olla pohjanoteeraus. Päiväkodin hoitaja kertoi poikia hakiessani, että isoveikka oli häiriköinyt ihan kunnolla ruokailussa ja törmäillyt tahallaan toisiin lapsiin pihalla pyörällä (siellä on sellaisia poljettavia kolmipyöriä, joilla saavat ajella lenkkiä). Tällaista käytöstä eivät ole häneltä ennen nähneet (ja aloitti siis pk:ssa viime elokuussa). Minä toki olen.

Bussimatka kotiin oli superlevoton ja varsin kovaääninen. Lisäksi pysäkiltä kotiin käveltäessä pikkuveikka ulvoi koko matkan ja kohdalle sattunut naapurin täti tarjosi huomaavaisesti kassien kantoapua, kun huomasi ahdinkoni pikkuveikan raahaamisen kanssa. 

Poika jatkoi erotuskakiukutteluaan tietysti vielä kotonakin. Pidin pienemmäistäni pitkään sylissä sisälle päästyämme ja isoveikka sanoi ottavansa tussin ja menevänsä yläkertaan omaan huoneeseen "kirjoittamaan salakirjoitusta vihkoon". 

Hetken päästä havahduin epäilyttävään hiljaisuuteen ja samassa poika tulikin portaat alas ja sanoi kummallisella äänellä: "Äiti, kato..." Isoveikka oli piirtänyt itselleen mustalla tussilla kasvot ja käsivarret täyteen pitkiä viivoja! Työ oli tehty huolella ja hartaasti, kuulemma kylpyhuoneen peilin edessä, että tulee mieluinen. Voi luoja.

Onneksi en suuttunut. Tuijotin ensin vain epäuskoisena seeprakuvioitua esikoistani ja sitten lähdettiin äkkiä naamapesulle - kasvoista väri olisi kaikkein tärkeintä saada irti. Kiitos päiväkodissa levitetyn aurinkovoiteen tai kasvojen erilaisen ihotyypin, tussiviirut lähtivät naamasta kiitettävästi. Käsivarsia sain sen sijaan hangata rasvallakin ja silti nuori kapinalliseni näytti edelleen aika hurjalle. Onneksi viirut vaalenivat seuraavaksi päiväksi. Isoveikka nautti selvästi saamastaan huomiosta - sitähän raukka hakikin.

Ilta oli muutenkin yhtä hulabaloota ja poikien oli vaikea keskittyä syömään ja iltatouhuihin. Isäntä tietenkin sopivasti yön yli työreissussa. Mutta minä en raivostunut, en edes kunnolla hermostunut. Näin pitkästä aikaa tilanteen ulkopuolelta: pojat reagoivat muuttuneeseen arkeen ja äidin poissaoloon. Ymmärsin, tuin ja lohdutin. Olin läsnä. Minäkö?!? 

Kyllä tuolla töihin paluulla on ihmeellinen vaikutus. Nyt taidan ymmärtää, mitä jotkut äidit tarkoittivat, kun sanoivat, että olivat töihin palaamisen jälkeen parempia äitejä lapsilleen.

Toki silti epäilen, että tämä on itsellä nyt sellaista alkuhuumaa, joka loppuu ennemmin tai myöhemmin työn alkaessa maistumaan puulta. Mutta nautin olostani niin kauan, kuin tätä kestää :)

Mukavaa loppuviikkoa, ensi viikolla onkin jo juhannusviikko! Onko teillä jo juhannussuunnitelmat valmiina? Me lähdetään perinteisen mökkijuhannuksen viettoon isovanhempien luo.

Vahteristonemäntä

10 kommenttia:

  1. Tsemppiä sinne! Meillä on toi kiukuttelu jokapäiväistä niin siihen on itse ehkä jollain tapaa jo väsynyt. Mä todellakin odotan sitä, et pääsisin esim pariks päiväks johonkin huilaamaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Tsemppiä myö sulle. Olisiko se parin päivän miniloma jotenkin järjestettävissä? Tekis varmasti hyvää.

      Poista
  2. Meillä on myöskin haavi, sekä ötököiden tutkimispurkki suurennuslasilla. Kiukuttelua on aina -välillä enemmän, välillä vähemmän. Tiedä sitten mistä lopulta johtuu. Toki teillä on varmasti nyt mukana paljon muutosahdistusta, mikä kiukuttaa. Tsemppiä.

    Sinä tulit mieleeni tänään käydessäni Marimekko outletissa Tammistossa. Siellä oli kivoja t-paitoja lapsille kympillä. Harmikseni vain meille sopivaa kokoa ei ollut. Lisäksi oli pitkähihaisia trikoopaitoja edullisesti, mutta suurin koko oli niissä 104, joten ei meille. Sitten teinkin löydön: Puna-valkoruudullista Tarmo-mallistoa oli sortseja ja t-paitoja 5e/kpl. Ja nyt löytyi kokojakin! Sinun pitäisi tehdä joskus retki Vantaan Tammistoon, kun saisit samalla reissulla Reima Outletin ja Marimekko Outletin ja ehkä voisit tykätä Nanso Outletistakin...

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teillä on sellainen ötökkäpurkki! Kattelin kerran sellaista kaupassa ja teki mieli ostaa. Isoveikka taatusti tykkäisi.

      Joo, kiukuttelu kuuluu (melkein) jokaiseen päivään, mutta sen ilmenemismuodot ja taso vaihtelevat. Lto oli sitä mieltä, että isoveikka on ahdistunut pikkuveikan tultua samaan pk ryhmään: samaa perässä kulkevaa ja joka leikkiin tunkevaa nappulaa on kestettävä nyt aamusta iltaan. Kuulostaa hyvinkin mahdolliselta. Onneksi elokuussa eskari muuttaa kuvion.

      Ooh! Kuulostaa tosiaan siltä, että mun pitää tehdä joskus pyhiinvaellus Tammistoon. Kaikki herkut yhdellä kertaa! Onpa edullista Marimekkoa (valuttaa kuolaa). Kiva, että teit löytöjä, vaikkei ensin meinannut olla kokoja.

      Olit oikeassa, Nanso on myös mun merkki :) Verkkokaupasta on tullut tilailtua yhtä sun toista itselle.

      Poista
  3. Tsemppiä teille!

    Meillä poika aloittaa eskarin syksyllä ja sen myötä tulee päiväkodin vaihto. Taitaa muutokset jännittää kun on käytös muuttunut, vilkkautta on aina löytynyt varmaan kolmen edestä mutta nyt tahtoo vain puhua vauvakieltä ja muutenkin keksii aivan päättömiä juttuja kuten esim. viiksien piirtäminen, hiusten leikkaaminen ja ihan nyrkkitappeluihin joutunut.

    Meillä on kiinnostaa kaikki ötökät kun sai sellaisen purkin jonka kannessa on suurennuslasi minä en niinkään ötököistä välitä.

    Meillä pihalla asfalttia joten kesäkenkiä kuluu, laskin että pojalla on 6 paria ja kaikissa kunnon kulumaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei...tämä saattaakin olla ihan vaan ikäkausisekoilua, kun kerran muillakin on samaa. Ja kyllähän teidänkin poika voi reagoida myös edessä olevaan muutokseen. Tuon ikäinen ymmärtää jo jännittää tulevia juttujakin. Tsemppiä teillekin!

      Asfaltti tuntuu tosiaan olevan kenkien surma, mutta toisaalta se mahdollistaa monta kivaa puuhaa katuliiduilla piirtämisestä skeittailuun. Isoveikka on kateellinen kaverilleen, joka pääsee suoraan omasta pihasta asfaltoidulle, päättyvälle tielle pyöräilemään. Meillä pitää ylittää ensin vilkasliikenteinen tie, että pääsee turvallisesti jalkakäytävälle pyöräilemään, potkulautailemaan tms. ja mukaan tarvitaan aina aikuinen.

      Harkitsemme asfalttia osaan pihasta, mutta se on vasta ajatuksen asteella. Asfaltointi ei ole ihan halpaa puuhaa. Varsinkaan, jos tarvitaan pieni määrä ja pienet koneet.

      Poista
  4. Nämä kiukut, vilkkaudet, vauvakielet, typerät temput yms. muuten kuuluu ihan eskariin menevien ikään. Eli kehitysvaihe. Meillä kans kotona yksi sellainen.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää :) Onkohan olemassa joku ikävaihe, jota vanhemman kannattaisi odottaa? ;) Tuntuu, että joka ikävaiheessa on omat haasteensa! Mutta eihän elämän kai kuulukaan olla helppoa :)

      Poista
    2. Mä olen jonkun joskus kuullut sanovan, että 9-vuotiaat on helppoja. Omakohtaista kokemusta ei ole siitä... Joidenkin mielestä 4-vuotiaat on helppoja, mutta muistelen meillä olleen silloinkin jos jonkinmoista haastetta. Eli katellaan sitten se 9-vuotisikä ja rauhassa yritetään kestää nää kaikki 6-vuotisikään kuuluvat kiukut ja uhmat. Jotkut psykologit sanovat 6 vuoden ikää "pieneksi murrosiäksi". Tunteet sahaavat ja uhmaa on. Mutta teidän isompihan täyttää vasta loppuvuodesta 6. Meillä jo kesäkuussa. Mutta jospa teidän esikoinen on varhaiskypsä ja lisäksi oireilee päiväkotielämän muutosta tosiaan.

      -T-

      Poista
    3. Joo, ei meillä ainakaan 4 v ikä ollut helppo, päinvastoin. 5,5 vuottakin tuntuu olevan helpompaa kuin 4 v.

      Varhaiskypsä tää meidän "esiteini" tosiaan on, monessakin mielessä. Sitä seesteistä 9 v ikää odotellen ;)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)