tiistai 4. elokuuta 2015

Ekaluokkalaisen kouluvarusteet






Koululaisen tärkein varuste lienee reppu. Mahtoiko ehtiä heinäkuu kierähtää jälkipuoliskolleen, kun postilaatikkoon alkoi tipahdella kuvastoja siitä, millaisia reppuja on tarjolla. Keskellä kesää! Ensimmäistä reppua hypistelimme itseasiassa jo toukokuussa, mutta tuo Lego-ihanuus jätettiin kauppaan, kuten aiemmin kerroinkin: lähes 80 euroa ekaluokkalaisen koulurepusta on liikaa.

Viikko sitten otin isoveikkaa kädestä, hyppäsimme bussiin ja ajoimme kaupunkiin koulureppua etsimään. Ettemme joutuisi valitsemaan jostain jämistä. Päätin, että Cittarista tai Anttilasta olisi repun syytä löytyä. En koe tarpeelliseksi kiertää lapsen kanssa koko kaupunkia läpi ja sekoittaa pientä päätä kymmenillä eri vaihtoehdoilla.

Ensiksi poika katseli tietysti parhaiten tyrkylle aseteltuja hahmoeppuja, mutta kun olin pitänyt hieman etukäteen valmistelemani puheen hahmorepun mahdollisesta nopeasta vanhenemisesta ja kaverien mielipiteen vaikutuksesta siihen, poika kääntyikin ihan itsestään urheilullisten reppuvaihtoehtojen puoleen. Huokasin helpotuksesta. Hahmoreput olivat sitäpaitsi yllättävän pienen näköisiä meidän pitkäksi venähtäneen koulutulokkaamme selässä. Osa niistä taisi ollakin enemmän ns. kerhoreppuja.

Isoveikka valitsi itsestänikin parhaimman näköisen repun kyseisen kaupan valikoimasta. Ja todellakin - odotin vieressä aivan hiljaa hänen omaa mielipidettään. On tässä kuudenvuoden täyspäiväisessä "värikylvyssä" ilmeisesti onnistuttu ;)

Kävimme katsomassa vielä toisen tavaratalon reput ja palasimme sittenkin vielä tämän musta-oranssin Nicks Club repun luo. Sovitimme selkään ja liu'utimme vetskareita, tutkimme taskuja. Heijastimet unohdin tarkistaa ja niitä ei tässä repussa valitettavasti ole (vai mahtaako tuo kirjainten reuna sittenkin olla heijastava?). Täytyy ommella nauhaa ja laittaa joku riippuva heijastin. Onneksi vaatteissa on hyvät heijastimet.

24,95 eur, ei ollenkaan paha hinta koulurepusta. Toivotaan, että kestää. Puhelintasku löytyy, sekä toinen tasku pikkutavaroille. Paikka juomapullolle ja varahanskoille. Vetoketjut voisivat liikkua jouhevamminkin, varsinkin tuo pikkutavaroille tarkoitettu tasku, jossa kangasreuna päällä. Saa nähdä, meneekö heti jumiin malttamattomissa sormissa.

Pojan mielestä samanhenkinen penaali (hienoa, poikani, hienoa!) löytyi samasta kaupasta repun kanssa ja sujautin ostoskoriin myös kontaktimuovia aapisen päällystämistä varten. Nopeista löydöistä innostuneena vein koulutulokkaani vielä kirjakauppaan valitsemaan vähän täytettä penaaliin. Erityisesti halusin hankkia lapselle paksulyijyisen lyijytäytekynän ja sen löysinkin. Lisäksi ostimme tavallisen kynä-kumi-teroitin pakkauksen sekä pienen kinuamisen jälkeen myös maskottikumin, jossa sammakolta saa puristettua silmät päästä...äärettömän hauska ekaluokkalaisen mielestä ja kerää taatusti pisteet kavereiltakin.

Mitä muuta penaaliin vielä tarvitaan? Saako koululta enää värikyniä ja viivotinta? Täytyypä tarkistaa asia.

Kotimatkalla bussissa ajankulu suhisi korvissani ja kuvittelin ensimmäistä kouluaamua ja symbolista pojan otteen irtoamista kädestäni - nyt se sitten lähtee maailmaan. Pala muljahtaa kurkussani. On tämä iso askel - meille molemmille. Kuinka nopeasti äidit keskimäärin tottuvat esikoisensa koulunalkuun? Muistelen, että päiväkodin aloitukseen luvattiin tottuvan noin kahdessa viikossa. Taisin minä siihen standardiin yltää, niukin naukin.

Palasimme tänään isännän kanssa Turku-Naantali reissulta kotiin ja pojat kotiutuivat isovanhempien luota. Mahtava lomareissu, jota sääkin - uskomatonta kyllä - suosi. Taisimme sitäpaitsi tuoda Naantalin auringon mukanamme, sillä nyt tännekin on luvattu viimein kesäisiä päiviä ja jopa hellettä. Meillä on lähipäivinä tiedossa rentoa kotoilua, mukavia vierailijoita sekä perhepuistoreissu ystäväperheen kanssa. Ja jospa tänä kesänä päästäisiin vielä toisenkin kerran rantapäivän viettoon!

Miten teidän elokuu on käynnistynyt?

Lämpiä päiviä kaikille,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! -bloggari

10 kommenttia:

  1. Meillä isompi on lomareissulla ja ollaan reilu viikko Minin kanssa kolmistaan siis :) Väsyttää ja mitään ei saa aikaiseksi :D Aika perus.

    Repuista piti itsekin postata, mutta reissurepusta oli jäänyt kameraan aika huono kuva. Täytyy katsoa jos saisi käsiteltyä tai otettua paremman, kun reissaaja kotiutuu :)

    Tiedätkö, ostakaa huopaa ja heijastinkangasta. Meillä kerhossa askartelivat tosi hienot heijastimet. Huovasta leikattiin muotoon (vaikka tähti tms) ja sitten heijastin siihen päälle. Toimii hyvin repussa! Ja kun tekee useamman, niin ei haittaa jos joku hukkuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin ihan erilaista, kun vain toinen lapsista on kotona? Meillä isoveikka oli muutaman päivän mökillä ennenkuin pikkuveikka lähti toiseen mummolaan meidän vanhempien reissun ajaksi. Kyllä ihmeteltiin hiljaista ja rauhallista menoa yhden lapsen kanssa!

      Tuo huopaheijastin kuulostaakin kivalta idealta :)

      Poista
  2. Hienolta näyttää koulutarvikkeet! Ja tsemppiä päällystystouhuihin! ;) Itsekin täällä jo odottelen taas kauhulla :D

    Elokuu on lähtenyt käyntiin hienosti. Neiti on kotiutunut mökiltä ja viettää päivät mummon kanssa. Taitavat päästä uimaankin, kun on luvattu niin lämmintä. Ensi viikolla se sitten taas alkaa. Ihan virallinen arki koko perheellä. Hui kauhistus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Toivotaan, että reppu myös kestää käyttöä ja toimii.

      Tsemppiä arjen- ja koulunalkuun teillekin. Kohta niitä kirjoja tosiaan taas päällystetään. Mahdankohan enää osatakaan?!?

      Poista
  3. Tuo on ihan isoveikan näköinen reppu. Hyvä valinta varmaan. Me kierrettiin monta kauppaa ja mieli muuttui monesti. Lopulta poika oli ihan hermona että otetaan vaan joku. Hän sitten ihastui hot Wheels reppuun joka on hyvin kimalteleva. Mielestäni taskuja saisi olla enemmän mutta mennään nyt sillä kunnes tulee kyllästyminen tai vetskari hajoaa tms. Kimallus mua kans vähän arveluttaa... Vaikea miettiä mikä on hyvä repun koko kun ei ole kokemusta ekaluokkalaisen äitinä olemisesta. Kontaktimuovia en ole muistanut ostaa. Hyvä kun muistutit.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin munkin mielestä! Poika on harjaantunut valitsemaan itselleen sopia värejä :)

      Älä välitä kimalluksesta: jos reppu on pojalle mieluinen, se on hyvä. Hotwheels on mieluinen teema myös meidän pojille.

      Minäkin mietin tuota repun kokoa. Ei kai kirjoja vielä montaa ole? Toisaalta liikuntavaatteet vievät aikalailla tilaa.

      Poista
  4. Mä vielä mietin pitääkö se reppu uusia vai ei - onhan tässä vielä aikaa, heh :D Täällä ainakin antavat koulusta kaikki vehkeet, että omia ei tarvi viedä ollenkaan. Itse asiassa aikaisemmin ainakin suositus taisi olla että mitään lelumaisia kamoja ei saisi viedä, kun tulee sitten levottomuutta.

    Mä olen jo niin paatunut, kun kolmas aloittaa koulutaipaleensa, että ei tunnu missään :D Ja siitä on niin älyttömän kauan, kun esikoinen koulunsa aloitti, että en muista yhtään miltä tuntui! :O Jätkä menee kasille, huhhuh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos entinen reppu on kunnossa ja koko riittää, niin mikäs siinä. Meillä isoveikan eskarireppu hajosi ripustuslenksusta ekan kerran varmaan parin viikon kuluttua käyttöönotosta ja parsin sitä useamman kerran kokoon. Lopulta vaihdoimme repun kesken eskarivuotta kotoa löytyneeseen toiseen reppuun.

      Voin kuvitella, että lelumaiset koulutarvikkeet eivät ainakaan paranna keskittymistä opetukseen. Sanoinkin jo siellä kaupassa isoveikalle, että tuota silmiä pullistelevaa ötökkää ei sitten otetaan mukaan kouluun.

      Täällä kunta on vetänyt koulun jakamat tarvikkeet ihan minimiin ja sama homma oli päiväkodissakin: piirustuspaperikinkin saivat paikallisilta yrityksiltä. Muistaakseni koululaisen värikynät pitää hankkia itse jne.

      Sulla onkin helpompaa, kun et ole ensimmäistä kertaa saattelemassa lasta kouluun, vaan on jo kokemusta asiasta. Täällä on pientä kriisinpoikasta ilmassa ja huomaan halivani isoveikkaa tavallista enemmän: mun ensimmäinen vauva lähtee kohta maailmaan!

      Poista
  5. Meidän koululaisella on ollut oma viivotin ja värikynät koulussa. Onko teidän koululaisella pitkä koulumatka? Meidän koululaisella on todettu repussa lantio-/rinnan korkeudella kulkeva vyö tarpeelliseksi kun kävellen (ja juosten) kilometrin koulumatkaansa kulkee. Meidän elokuu on käynnistynyt junioriurheilun merkeissä vauhdikkaasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota juuri jäin miettimään, että valitsemastamme repusta tosiaan puuttuu se rinnan kohdalla kulkeva tukihihna, jollainen löytyy yleensä laadukkaammista repuista. Toisaalta isoveikan koulumatka on vain noin 200 m, joten repun laadulla ei ehkä ole niin suurta merkitystä. Onhan se tietysti ikävää, jos repun olkaimet eivät pysy tukevasti hartioilla ilman sitä rinta-/lantionauhaa. Nähtäväksi jää.

      Tuota minäkin muistelen, että omat värikynät pitäisi ainakin hankkia. Monessa kunnassa on koulujen (ja päiväkotien) määrärahat vedetty niin tiukille, että ihme kun vielä aapisen saa maksutta.

      Mukavaa elokuunalkua junioriurheilun parissa :)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)