sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Jouluna 2013


Joulusta jäi tänä vuonna päällimmäisenä mieleen lämmin, märkä ja lumeton sää sekä vielä joulunpyhinäkin vaikuttanut sitkeä vatsatauti. Mutta oli joulu myös lomaa, perheen kiireetöntä yhteistä aikaa ja joulutunnelmaa. Ja tietysti niitä jouluherkkuja.

Yläkuvassa työn alla lanttulaatikko, jonka tein tänä vuonna uudella reseptillä (ohje oli tuossa lanttusosepakkauksessa) ja olin tosi tyytyväinen laatikon makuun. Tykkään tehdä lanttu-ja perunalaatikon itse, mutta lanttulaatikkoon olen jo vuosia kelpuuttanut valmiin lanttusoseen, jolloin ruoka valmistuu uuniin kädenkäänteessä. Kun yleensä sitä on muutakin tekemistä, kuin kuoria ja keitellä lanttuja...


Piparit koristelemme valmiilla sokerikuorrutuksella, jota on putkilosta helppo annostella. Lapsen on tosin melko hankala pursottaa suhteellisen jäykkää kuorrutetta, vaikka lämmitimme tuubia kuumassa vedessä massan pehmentämiseksi.

Isoveikan päällä Poikien tyyliin -blogin joulukalenterin alekoodilla Kuopuksesta löytämäni iki-ihana Metsolan raitapaita, joka oli superedullinen löytö! :)




Ihailin lapsena oranssia paperitähteä isovanhempien ikkunassa. On pitänyt jo monena vuonna hankkia itselle vastaava valkoinen ja nyt toteutin toiveeni. Uusin joulukoristeeni on luonnonvalkoinen Anno-paperitähti Prismasta (siihen piti ostaa lamppu erikseen). Kauniisti se loistaa ikkunassa :)


Pojilla oli tänä vuonna Dumle joulukalenterit. Kalenterissa oli 7 erilaista Dumle-karkkia ja jouluaaton suuren luukun takaa paljastui oikein kunnon suklaapatukka! Oikein hyvä kalenteri mun mielestä, joskin pikkuveikan oli aluksi hieman hankala mussuttaa sitkeää toffeeta, joka tarttui isoksi klöntiksi hampaisiin. Mutta sehän on vain tottumattomuutta ;)


Jouluaattoaamuna koristeltiin kuusi ja katsottiin tietysti joulupukin kuumalinjaa. Kuten omassa lapsuudessakin.


 
Meidän kuusi ei vaihda teemaa joka vuosi, vaan on jo useamman vuoden kantanut oksillaan punaisia ja kullanvärisiä koristeita. Perinteistä. Valkoinen koristevalikoima olisi kyllä myös kiva olemassa - varsinkin tällaisena lumettomana jouluna.

Lapset saivat koristella kuusta, vaikka se tarkoittikin, että pikkuveikka tarttui kiinni punaiseen punosnauhaan ja veti sen mukana kohtalaisen määrän koristeita alas. Ja sitä, että koristepalloja on tiukassa rivissä lasten silmien korkeudella kiinni toisissaan ;)

Tänä vuonna perinteisen kuusenkynttiläsarjan lisäksi kuusipuun oksille kiedottiin pari pientä led-valosarjaa, sillä mökiltä löytynyt kuusiyksilö oli harvinaisen runsas.

Viime vuonna meillä oli aatonaattona torilta viimeisten joukosta sikahinnalla napattu kuusenkuvatus ja joinakin vuosina olen onnistunut löytämään puutarhaliikkeestä upean käpylatvaisen pihdankin. Monena vuonna joulukuusi on tuotu isomummon metsästä.

Toistaiseksi kuuset ovat olleet aitoja, mutta viime vuosina kauppoihin tulleet aidonoloiset muovikuuset saavat jo minutkin harkitsemaan tekokuusen hankintaa. Se on luotettava hoidokki ja helppo ottaa esiin, eikä edes karise. Ei kyllä ole karissut tämä tämän vuotinenkaan puu, kun on haettu suoraan metsästä kotiin. Ei ole koristelun jälkeistä siivousta lukuun ottamatta tarvinnut kertaakaan imuroida kuusen alta :)
 



Isoveikan päiväkodissa askartelemalla tontulla on otsalamppu :)

 
Tonttuja siellä ja tonttuja täällä. Kuten kuvasta näkyy, maisema on täälläkin kaikkea muuta kuin "on hanget korkeat nietokset".

Ystäväni muuten suunnitteli jatkavansa kesken jäänyttä haravointia välipäivinä ;) Onkos muilla suunnitelmia jatkaa syystöitä säiden salliessa? ;)
 

Aattoiltana hämärän laskeutuessa isin piti lähteä hakemaan autotallista isoa pahvilaatikkoa joululahjojen käärepaperien keräämistä varten. Hetken kuluttua terassilla kolisteli - kukapa muu kuin itse joulupukki! Ja taaskaan isi ei ehtinyt nähdä pukkia!


Isoveikalle joulusatu ei enää mennyt läpi ihan täydestä. Hän kommentoi pukilla olevan ihan isin ääni ja mietti ääneen pukin tultua peremmälle, että onko se punanuttu sittenkin isi. Lahjojen jaon ja pukin lähdön jälkeen jouluntaika vei kuitenkin vielä mennessään ja poika selitti autotallireissulta palanneelle isille silmät loistaen joulupukin vierailua.

Pikkuveikkaa pukin tulo jännitti jo etukäteen, mutta lahjat kiinnostivat niin kovasti, että pieni mies lähestyi varovasti pukkia. Ihan syliin asti pikkuveikka ei kuitenkaan uskaltanut. Tänä vuonna poika tiesi jo paperien kätkevän sisäänsä leluja ja meinasi repiä paperit auki ennen kuin lahjat oli jaettu!


Lahjoja tuli aivan valtavasti. Pojat repivät papereita auki ihan hurjina. Tavarahysteria iski taas. Mutta toisaalta oli niin ihanaa nähdä lasten riemu! :) Ensi vuonna voisi silti yrittää hankkia hieman vähemmän lahjoja, kun lahjoja tulee kuitenkin myös sukulaisilta.


Pikkuveikka sai mm. Fisher Pricen perinteisen kassakoneen, Reinot, junarataosia, legoja, palapelejä ja kirjoja. Plaston suuri aurakuorma-auto tuntui olevan mieluisin lahja ja sillä huristeltiin (ilman auraa) pitkin alakertaa.


Isoveikka sai joululahjaksi mm. Star Wars legon, Chima-legoja, Dinojuna dominon, Dinosaurus-pelin, palapelejä, kirjoja ja pingviini-rooliasun. Pehmotiikeri tuntui kuitenkin olevan se kaikkein ihanin lahja! :)

Poikien tonttuasut ovat Zalekuan ja ne on hankittu cittarista joulun alla. Ihanan pehmeää velouria. Asut kävivät jo ensimmäisessä pesussakin ja säilyivät moitteettomina. Kokolappujen mukaan pukujen pitäisi mahtua seuraavana joulunakin meidän tonttujen päälle - se jää nähtäväksi :)



Pukin tuomat Cars-suklaakolikot olivat poikien tämän joulun ykkösherkku. Myös käpykakku ja kuorrutetut joulupiparit maistuivat. Aattoiltana olohuoneen pöydälle avattu suklaarasia sai veljesten silmät melkein pullistumaan päästä epäuskosta: saako tuosta syödä niin paljon kuin jaksaa? ;)


Aattoilta ja joulupäivä kului leppoisasti kotosalla uusilla leluilla leikkiessä. Pikkuveikka rakasti heti uutta tunnelin kautta ja vuoren yli kulkevaa Brio junarataansa. Kahdeksikkorata riitti hyvin, eikä kokonaisuutta ole vielä ollut tarpeen liittää vanhaan junarataamme. Nyt rataosia pitäisi olla sellainen määrä, että molemmat pojat voivat tarvittaessa rakentaa omat ratansa ;)


Lopulta (aikalailla normaaliin nukkumaanmenoaikaan) pojat väsähtivät leikkimään uusilla leluillaan ja päälle puettiin joulupukin tuomat uudet pyjamat: isoveikalla Maxomorran dinot (kuva yllä) ja pikkuveljellä Hatleyn monsteriautot (kuva alla). Molemmat uusia tuotteita meille ja oikein ihanan pehmoisia ovat! :) Eikä tullut edes riitaa siitä, että toinen olisi saanut "hienomman" pyjaman.

Kiinnitämme joulukortit perinteisesti kodinhoitohuoneen oveen, josta niitä on kiva katsella ja ihastella. Lapset tykkäävät kun kaikkein mieluisimmat kortit (yleensä ne valokuvakortit, joissa hymyilee tuttuja lapsia) ovat sopivalla korkeudella heille :)

 

Lasten mentyä nukkumaan vanhemmat herkuttelivat vielä sillikaviaarilla, mädillä ja kylmä- ja lämminsavulohella. Seuraksi hyvää perunaa ja valkoviiniä. Joulumusiikkia taustalla. Se kauan odotettu ja ihana joulurauha :)

Sillikaviaaria olen tehnyt jo monena jouluna äitini reseptin mukaan. Siihen tulee kevytsuolattua sillifilettä, maustekurkkua, keitettyä kananmunaa, sipulia, majoneesia ja tilliä. Joulun kalapöytä on meille vähintään yhtä tärkeä kuin kinkku ja laatikot. Samalle aterialle kalapöytää ja kinkkua ei tosin kannata yrittää mahduttaa. Jotain sitä oppii vuosien varrella ;)

Minä olen ollut ilmeisesti tänä vuonna tosi kiltti, sillä sain joululahjaksi pitkään haaveilemani järjestelmäkameran (Canon EOS 600D). Nyt on sitten kovat paineet opetella käyttämään muitakin kuin automaattiasetuksia ;) Eilen tein ensimmäiset koekuvaukset sisällä, mutta kuvat ovat vielä kamerassa. Uuden kamerankin vuoksi toivon nyt entistä kiihkeämmin pakkasta ja lunta! :)

Tapanina ja välipäivinä sukuloituamme olemme nyt asettuneet takaisin kotiin viettämään rauhallisia välipäiviä ennen uudenvuoden juhlintaa. Sää on tunnetusti suosinut lähinnä sisäleikkejä, joten onneksi on uusia leluja ja pelejä, joita näpräillä. Lapset ovat olleet tosi iloisia, kun ollaan pelattu koko perhe yhdessä pelejä tai kasattu palapelejä :)

Raketit ja uudenvuoden herkut on jo hankittu - on tämä loppuvuosi yhtä juhlahumua! :)

Mitenkäs teidän joulunvietto sujui? Tuliko paljon paketteja? Joko uudenvuodenjuhla on suunniteltu?

Vahteristonemäntä

2 kommenttia:

  1. Hei! Tiedätkö mistä pukki on saanut noita Cars-suklaakolikoita? Olen löytänyt niitä vain Viking Linen laivalta, poikani tykkää niistä tosi paljon.Löytyyköhän niitä maista?

    T: Eräs isi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laivalta ovat meidänkin suklaakolikot. Olivat kyllä joulun ehdoton hitti! :)

      Maista en ole niitä löytänyt. Voiskohan joku kauppa tilata niitä valikoimiinsa?

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)