perjantai 20. joulukuuta 2013

Vatsatautia (+alevinkki)


Oksennustauti. Edes sitä sanaa ei haluaisi kuulla. Varsinkaan lapsiperheessä, jossa pienet eivät vielä osaa ennakoida vatsan nurinpäin kääntymistä mitenkään ja hätääntyvät helposti oksentamisesta.

Maanantai-iltana pikkuveikka oksensi autossa, kuten jo kerroinkin. Kaikki märkänä turvaistuinta ja uutta, keltaista, untuvatakkia myöten. Sen jälkeen on ruuat pysyneet vatsassa, mitä nyt ruokahalu ollut hieman kadoksissa ja vatsa sekaisin silloin tällöin. Myös isoveikka on aika ajoin valitellut vatsakipua, mutta ruoka on maistunut normaalisti.

Eilen aloin sitten itse oirehtia. Päivällä ei ruoka oikein maistunut (mikä on todella harvinaista minulle), pipareita leipoessamme en ottanut makupaloja taikinasta poikien lailla ja iltaruokaa tehdessäni normaalisti herkulliset tuoksut alkoivatkin yököttää. Sitten alkoi kiertää vatsassa. Ilta oli aikamoista vatsantyhjennystä, huh. Oksentamiseen ei vaan koskaan totu. Yöksi pahin oli ohi, mutta vointi vielä niin epävakaa, että nukuin pienissä pätkissä ja valvoin horrostaen. Luojan kiitos, tänään on enää vatsa sekaisin ja heikko olo. Kyllä tämä tästä.

Nyt sitten odotellaan, kuka on seuraava. Toivon hartaasti, että pikkuveikka olisi jo sairastanut tämän saman taudin lievänä versiona ja isoveikka pysyisi terveenä. Joulukin on ihan pian ja valmistelut suureksi osaksi tekemättä...

Sää meinasi jo muuttua jouluiseksi, kun aamulla taivaalta leijaili valkoisia hiutaleita, mutta päivän mittaan kaikki on sulanut pois ja maa on jälleen musta. Jostain syystä tämä "musta joulu" ei harmita enää ollenkaan niin paljon. Tärkeintä on kuitenkin olla terveenä!

Viikonloppuna on ohjelmassa mm. lanttu- ja perunalaatikoiden paisto. Kinkun taidan paistaa aatonaattona. Kuusi haetaan mökiltä sunnuntaina, se on jo valmiiksi katsottu. Osa lahjoistakin odottaa vielä kääreitään, samoin kuin siivous ja sillikaviaari. Mutta en aio ottaa stressiä: joulu tulee kyllä joka vuosi! :)

Oletteko säästyneet vatsataudilta? Joko on valmista joulun tulla vai iskeekö viime hetken stressi? Alennusmyynnit ovat alkaneet joissakin verkkokaupoissa, oletko tehnyt löytöjä?

Vinkki: reimashopissa on alkanut ale! Haalareita, takkeja ja kenkiä alennuksella. Myös niitä keltaisia ;)

Mukavaa viikonloppua ja joulunalusaikaa! :)

Vahteristonemäntä

p.s ei se "keltainen jaffa" ole nykykäsityksen mukaan enää mikään vatsalääke, mutta muuten oksennustaudissa on syytä hörppiä runsaasti nesteitä

8 kommenttia:

  1. Voi ei, voi ei! Tuo on kyllä niin kamala tauti. Meidän porukalla oli puolitoista vuotta sitten keväällä tosi raju vatsatauti, oksennusvaihekin kesti yli vuorokauden ja sen jälkeen ripulia vielä viikon... Kyllä meinasi seinät kaatua päälle, varsinkin kun mies oli vielä työreissussa silloin ja koitin selvitä lasten ja itseni kanssa...

    Joulu saa puolestani tulla, nyt kun se kuusikin on ja lahjoista puuttuu enää pari! :) Ruuat saamme mummoloista. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tää on kyllä perustaudeista niitä kamalimpia. Onneksi meillä mies ehti just tulla reissusta kotiin ennenkuin aloin oksentaa! Yksin lasten kanssa olis ollu vitsit vähissä. Tauti oli onneksi nopea, pidempiä versioita on sairastettu meilläkin ja niitä ei halua muistella...

      Teillä on joulu hyvällä mallilla :) Mukavaa joulunodotusta!

      Poista
  2. Voi yrjö sentään :( Pikaista paranemista ja peukut pystyssä ettei enää kukaan muu sairastu!
    Meillä on kamat kasassa ja aamusella lähdetään ajelemaan Rukalle :) Siellä saankin ottaa aika rennosti, kun ruokapuoli on pitkälti siskon miehen harteilla! Saan keskittyä lasten kanssa touhuamiseen! :)

    Ihanaista joulun aikaa toivon teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Jospa tämä tauti olisi nyt ollut tässä tällä kertaa.

      Oikein mukavaa Rukan-reissua ja hauskaa joulua teille, nautiskelkaa! :)

      Poista
  3. Meillä tuon ihanuuden sairastin tyhjennyksellä vain minä, Nuutti oli jonkun aikaa huono syömään ja tavallista väsyneempi, mutta Nooa ja miekkonen säästyivät. Meidän äitien kuuluu kärsiä.. :)
    Mukavaa joulunodotus viikonloppua teille ja pikaista toipumista sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Jospa tämä olikin "äitien vatsatauti"? Toivotaan niin. Vaikka eihän tuo kivaa ole kenellekään. Aikuisen on vaan "helpompi" sairastaa.

      Mukavaa viikonloppua ja joulunaikaa teillekin! :)

      Poista
  4. Paranemisia sinne ja mukavaa joulua! Minä odottelen innolla blogien alepostauksia. Että mitä te sitten hankittekaan aleista... Metsolan alesta himoitsen sitä musta vihreä -raidallista paitaa, mutta jäin pohtimaan onko ale vielä riittävän hyvä. Ja paraneeko se tarpeeksi ennen kuin koot loppuu?

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :)

      Metsolan raidat on kyllä houkuttelevia. Sehän se onkin ikuinen ongelma, että missä vaiheessa alea tehdä tilaus, että kokee vielä säästäneensä, mutta saa haluamansa koon.

      Mukavaa joulua myös sinulle! :)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)