keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Raparperi ansassa




Jos jollain on vielä juhannuksen kahvipöydän herkku hankkimatta ja aikaa leipoa, suosittelen Kinuskissan ohjetta "raparperiansa". Helppoa ja herkullista, eikä tarvita edes vatkainta!

Ja toimii tämä leivonnainen mainiosti juhannustaikojen jälkeenkin. Raparperin varsien sitkistyessä kesän kuluessa täytteeseen voi laittaa vaikkapa omenaa - nam!

RAPARPERIANSA

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g margariinia

Puolikkaaseen pohjataikinasta lisätään:

200 g vaniljajugurttia
1 muna

Täyte:
n. 7 dl raparperipaloja
2 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
½ dl sokeria
2 munaa

Pinnalle:

puolet pohjataikinasta

Tarjoiluun:
4 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja sekoita joukkoon. Jaa seos kahteen osaan. Sekoita toiseen puolikkaaseen vaniljajugurtti ja muna. Kaada se voidellun, korkeareunaisen piirakkavuoan pohjalle.

Leikkaa raparperit paloiksi. Levitä ne pohjan päälle.

Sekoita vaniljarahka, sokeri ja munat keskenään. Kaada seos raparpereiden päälle.

Ripottele pinnalle toinen puolikas pohjataikinasta muruiksi.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia.

Tarjoile jäähtyneenä vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kera.

(http://www.kinuskikissa.fi/raparperiansa/)

Tein tällaiset "ansat" päiväkodin henkilökunnalle kiitokseksi poikien jäädessä kesälomalle ja isoveikan päiväkotiuran samalla päättyessä. Kolmannen ansan viritän huomenna juhannusta ja mökkeilyä varten.

Minä olen tehnyt tätä raparperiansaa jo useana kesänä ja aina se vaan maistuu yhtä hyvälle. Raikasta ja rahkaisaa. Itse tykkään käyttää voita margariinin sijaan ja olen tehnyt tortun usein suurehkoon, irtopohjaiseen kakkuvuokaan, sillä en omista erityisen korkeaa piirakkavuokaa. Eikä haittaa ollenkaan, että ansa on hieman korkeampi, kakkumainen.

Valmis raparperiansa ei ole pinnalta erityisen kaunis, mutta leikattu annospala on houkuttelevan näköinen, kun pohja, raparperi, rahkatäyte ja päällismuru erottuvat kerroksina. Pohdin tänään juhannusostoksilla kaupassa leivontatarvikehyllyn edessä, miten raparperiansan voisi koristella juhlavammaksi. Etsin jotain kivoja vihreitä koristeita, mutten löytänyt mieleisiä. Ehkä pintaan voisi pursottaa kermaruusukkeita ja painaa niihin vaikka pienet orvokinkukat tms. Keksitkö sinä koristeluideaa?

Meillä oli tänään poikien viimeinen päiväkotipäivä. Henkilökunta oli järjestänyt lapsille juhannusohjelmaa köydenvetoineen, pihapeleineen ja pihalla tarjoiltuine juhlaherkkuineen. Poikia hakiessani ilmassa oli yhtä aikaa riemukasta lomanalun tunnelmaa ja toisaalta myös haikeutta, kun isoveikan päiväkotitaival päättyi. Poika kysyikin vähän hämmästyneenä häntä hyvästelleeltä hoitajalta, että eikö ketään eskariryhmän aikuisista tulekaan mukaan kouluun. Ei tule ei. Koulu on sitten ihan uusi maailma uusine aikuisineen. Onneksi kouluun tulee kuitenkin eskarista tuttuja kavereita.

Huomenna meillä siis leivotaan ja pakataan kassit mökkijuhannusta varten. Aatoksi meidän mökkimaisemiin on ennustettu sateista, mutta juhannuspäiväksi sääennuste lupailee ihan mukavaa ja aurinkoista säätä.

Ihanaa keskikesän juhlaa teille kaikille!

Vahteristonemäntä



6 kommenttia:

  1. Meilläkin eilen viimeinen päiväkotipäivä. Se veti pojan vähän vakavaksi. " Nytkö sinne kouluun sitten pitää mennä". En mä ole iso, vaan pieni vielä". " Miksi meillä on niin lyhyt loma, vain 7viikkoa".

    Sanoin että nautitaan nyt lomasta ja kesästä ensin. Ei koulu vielä ala. Ja äidille ja isille saat olla pienikin vielä vaikka monessa asiassa jo iso. Selvästi alkoi vähän jännittää. Päiväkodin loppuminen konkretisoi koulun alun lähestymisen.

    Minulla oli muutenkin haikea olo kun lähdin työpaikaltanikin viimeistä kertaa. Vaihdan elokuussa uuteen paikkaan. Omasta halusta kylläkin. Mutta monellakin tapaa nyt päättyi yksi ajanjakso.

    Mukavaa juhannusta!

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aivan totta: päiväkodin/eskarin päättyminen tekee koulun alkamisesta yhtäkkiä todellisempaa. Onhan tuo koulunalku iso muutos ja jännittää yhtälailla lasta kuin äitiäkin. Onneksi lapsen ei tosiaan tarvitse kasvaa isoksi yhdessä kesässä, vaan vielä on aikaa olla pieni.

      Sinullakin on siis uudet kuviot edessä kesäloman jälkeen. Teillä on perheessä sitten kaksi uutta alkua samaan aikaan, työ ja koulunalku. Onnea uusiin haasteisiin, mutta ensin nautitte kesästä :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Hyvää juhannusta teille :) Toivotaan, että saatais nauttia edes hieman auringosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kinuskikissan ohjeita tykkään hyödyntää ja mielelläni vinkkaan niistä muillekin.

      Poista
  3. Nami, herkun näköistä! Mistähän sitä saisi raparperia tähän hätään? :D Me meinattiin kyllä paistella huomenna mökillä vain muurinpohjalettuja herkuksi. Olivat vain menneet sitten muuttamaan juhannuspäivänkin sääennustetta siihen kurjempaan suuntaan...

    Ihanaa keskikesän juhlaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei tuota raparperiansaa tosiaan tehdä ihan ex tempore, kun vaatii kuitenkin sitä harvemmin kaapista löytyvää raparperia. Toki omenastakin tulee tulee koukuttava ansa ;)

      Tehän voisitte laittaa mökille raparperin kasvamaan? Jollei viljely kiinnosta, niin torilta ainakin saa raparperia ja monissa kaupoissakin on raparperia myynnissä näin sesonkiaikaan.

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)