sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Vihreää serpentiiniä talveen


Päästiinhän mekin viimein sovittamaan tulevan talven toppaa!

Isoveikan kanssa rykäistiin talvivaatesovitukset yhtenä lyhyenä arki-iltana pikaisesti ennen liikuntakerhoon lähtöä kilpaa laskevan auringon kanssa. Viimetalvisten alennusmyyntien aarteet esille - laput irti naks ja ulos kameran eteen. Tehokasta tämä meidän nykyinen ajankäyttö!



Meillä tulevan talven väri on ehdottomasti vihreä. Takki on punaposkisen pojan ihonväriin kauniisti sointuva vaaleanvihreä, joka miellyttää silmääni vuoden takaisesta valinnasta huolimatta edelleen. Henkselihousut ja hanskat ovat ruskeat: päätin välttää kerrankin tuttua ja turvallista mustaa tai taisi tuota ruskeaa olla alessa paremmin jäljelläkin.

Eskarilaisen talviasu on meillä ensimmäistä kertaa kaksiosainen. Reimaa tietysti päästä varpaisiin, muut Reimatecciä paitsi pipo.

Jännä nähdä, tuleeko haalaria vielä ikävä vai oliko yksiosaisen asun aika tämän herran kohdalla tässä. Keväällä kuului valikausihaalarin sisältävä lisääntyvää narinaa ja tänä syksynä en kyseistä vaatekappaletta enää isoveikalle ehdottanutkaan. Hyvin on ainakin välikausi porskuteltu kaksiosaisessa.

Rukkasten ohella (joita en ruvennut erikseen kuvaamaan) kokeilemme ensi kertaa tällaisia hanskamallisia talvikäsineitä. Kengät mustat Reimatecit.

Isoveikka on tällä hetkellä noin 125 (+ 2cm) cm pitkä. Takin ja housujen koko on 128 cm, pipo 54 cm, kengät 34.

Miltäs koko teistä näyttää? Itse yllätyin (jälleen kerran), miten sopivia vaatteet ovat. Eipä olisi ollut haitaksi ottaa jo kokoa 134 cm vai olisiko se kuitenkin ollut vielä liikaa? Ei näiden poikien kasvun perässä pysy millään!


Simppelin takin erilainen leikkaus vinoine tuplavetoketjuineen miellytti silmääni kovin viime talvena (ja onneksi edelleen) ja mm. siksi tämä takki valittiin isoveikan peuhutakiksi tuleville pakkasille. Kiitos vaan hyvästä vinkistä Poikien Tyyliin (+ prinsessan) -blogin Mialle vuosi sitten lokakuussa :)

Takin toinen vetoketju avautuu vain rintaan saakka ja sen kautta voidaan "tuulettaa" esim. kaupassa käydessä liika lämpö ulos. Näppärää arjen toiminnallisuutta.


Kenkien malli on meille viime- ja edellistalvelta tuttu ja toimiva Reimatec nilkkuri, joita  löytyy samantyyppisinä useammalta  eri valmistajalta. Oman kokemukseni mukaan Reimat ovat tilavalestisempiä ja lämpimämpiä kuin vaikkapa Vikingit. Isoveikan mielestä Reimat ovat myös helpommat pukea jalkaan kuin varsin jäykät Vikingit. (Superfit talvikenkiä emme ole kokeilleet, ainakin osa malleista näyttää kovin kapoisille)

Näiden kenkien koko on peräti 34 ja isoveikka käytti kesällä kokoa 32. Koko 33 olisi varmasti riittänyt talveksi, kun jalankasvu on nyt selkeästi hidastunut, mutta näin käy joskus jemmatessa, että reiluilla mennään. Ja parempi näin päin, kuin että olisi ollut varastossa koko 32.

Lisäksi isoveikalle on vaatehuoneen perällä laatikossa Mammuttimarkkinoilta talteen otetut mustat Kuomat numero 33 sekä  viimetalviset lämminvuorikumpparit kokoa 32 (mahtuminen vielä avoinna).  Tykkään Kuomista, vaikka ne eivät kaikkien mielestä olekaan perin tyylikkäät. Käytän noita helposti jalkaan vetäistäviä, lämpimiä, kotimaisia ja varsin kohtuuhintaisia talvisaappaita itsekin talven pihaulkoiluissa. Meillä on itse asiassa koko perheellä Kuomat pulkkamäessä! Mitä sinä muuten pidät Kuomista?

En ole hankkinut enää erillisiä kaupunkikenkiä pojille, sillä päiväkotielämän alettua nuo yhteiset shoppailureissut ja vastaavat ovat kovin harvassa ja niistä selvitään mainiosti arkivermein. Aiemmin minulla oli tapana etsiä kirpparilta siistit, nahkaiset Tepsut poikien talvisiksi kaupunkipopoiksi.

Olen ymmärtänyt, että noiden ihanien, villavuoristen, kotimaisten lastenkenkien valmistus olisi loppumassa, mikä on kyllä iso harmi. Eipä ole kyllä kyseisten kenkien kokohaarukkakaan riittänyt isoveikallle enää pariin talveen. Pikkuveikalle riittää onneksi isoveikalta perittyjä Tepsuja vielä vähäksi aikaa.




Haalarimallisissa ruskeissa Reimatec toppahousuissa on jalkalenksut ja nepparikiristys lahkeensuissa. Lumilukko lahkeen sisäpuolella pitää kosteuden ja kökkäreet ulkopuolella. Painettu logoheijastin on tyylikäs yksityiskohta ja varmasti ommeltua heijastinkolmiota (joita eiemmin käytettiin) kestävämpi/kuluessaan siistimpi ratkaisu.



Reiman vaatteissa tykkään mm. suojaavasta ja hyvin istuvasta kauluksesta. Kaulus ei hankaa leukaa, mutta silti kylmälle herkkä kaula on kunnolla suojattuna. Huput ovat lisäksi riittävän reiluja isokokoiseenkin pipopäähän ja lisäksi huolellisesti muotoiltuja.

Meillä on tykästytty Reiman tarralla säädettäviin fleecekaulureihin, jotka eivät taatusti kutita herkkäihoisintakaan käyttäjää ja materiaali sopii hyvin hikoilevalle lapselle (eikä tarvitse pukea pään yli vetämällä). Kaulureita on vuosien varrella kertynyt jo useammassa värissä (osa periytynyt pikkuveikalle) ja isoveikan tulevan pakkaskauden uusi kaulansuojaaja on musta Angry Birds kauluri.

Tämä värikäs pipo on sisältä lyhyempi kuin rennosti roikkuva ulkopuoli antaa ymmärtää, joten pipo pysyy napakasti päässä, eikä "uppoa" tai valu silmille niin herkästi.  Aivan ihana väriyhdistelmä mun mielestä.

Tämän pipon lisäksi isoveikalle löytyy ruskea korvaläpällinen pipo, jossa on keltainen tupsu. Tuosta piposta kuvia myöhemmin. Toki viime talvisetkin pipot mahtuvat suureksi osaksi edelleen, mutta villapipo tuppaa nyppyyntymään niskapuolelta aikalailla yhden talven aikana.



Tähän takkiin hankittiin kahdet housut, joista toiset ovat nämä omat lempparini herkullisine kuvioineen. Taitavat esittää valoviivoja pimeässä, mutta voivat ne kauempaa katsoen olla vaikka serpentiiniä tai mitä kukakin niissä haluaakaan nähdä.

Suoralahkeisissa housuissa ei ole lenksuja vaan lumilukot ja nepparisäätö. Housut ovat vyötärömalliset ja vähän kieltämättä jännitän, miten lumi pysyy poissa vesselin selästä mäenlaskussa ja muissa talvipeuhuissa. Mutta nythän tulee sitten sekin testattua.

Samoin tiukkaan testiin pääsee tuo varsin vaalea ja aranoloinen vihreä sävy takissa. Saatiin ryönättyä takin hihoihin jotain likaa jo lyhyessä sovitussessiossamme...Mutta talvestahan on tietysti tulossa sellainen postikorttitalvi valkoisine hankineen ja sinitaivaineen, eikös?


 Vihreän ystävän lempparikokonaisuus :)

(Oikeasti meillä ei saa kiipeillä korkealla rinteessä olevan terassin kaiteilla. Isoveikka oli ihan ihmeissään, kun pyysin häntä kapuamaan kaiteelle kuvauksen aikana.)


Nyt saa talvi tulla! Meillä tosiaankin odotetaan jo kovasti mäenlaskuun pääsyä ja muita talven rientoja. Miten teillä: ovatko lapset "talvi-ihmisiä"?

Pikkuveikan sovittelukuvia on luvassa  hieman myöhemmin, sillä hän on ollut viime päivinä kovassa flunssassa. Kuumetta ei ole ollut onneksi kuin yhtenä päivänä, mutta kovin tuo pieni on reppana lähteneen äänensä, kovan yskänsä ja vuolaana valuvan nenänsä kanssa.

Perjantaina vietin elämäni ensimmäisen tilapäisen hoitovapaan ja olin sairaan lapsen vuoksi pois töistä. Hassu tunne, kun kotiäitinä ollessa lapsen sairaspäivä tuntui tuplatyölle ja nyt töissä käydessä sairaan lapsen kotona hoitaminen tuntui melkein vapaapäivälle. Tarkennan: riippuu tietysti sairauden asteesta yms.

Mutta mikä se punainen hiha oli siinä ensimmäisessä kuvassa?  Se on isoveikan talvitakki nro 2 (joka on tarkoitettu lähinnä siistimmäksi takiksi), josta lisää myöhemmin ;)

Tarkoitus on siis isoveikan osalta pärjätä kahdella takilla ja kolmilla housuilla (kuvissa olevien lisäksi mustat, kevyttopat marketista). Varmasti nuo varusteet riittävät mainiosti, mutta äidillä on silti hieman "alaston" olo, kun viime talvena oli kuitenkin 2 haalaria ja takki+housut...

Talven kääntyessä välillä lämpöasteiden puolelle voimme tarvittaessa käyttää myös eräässä aiemmassa postauksessa esiteltyjä Reiman juhlamalliston irroitettavilla tikkivuorilla varustettuja asuja välikerrosten kera. No kyllä me sitten kai pärjätään ;)

Kauden kuumin kysymys - heti ykköshaalarin tai -takin valinnan jälkeen - kuuluukin: paljonko toppaa tarvitaan talveksi? Millaisella setillä teillä mennään?

Voimaa alkavaan viikkoon! Sää näyttää nyt kylmenevän, meille on luvattu loppuviikosta jopa räntää! Meinaako se talvi sieltä nyt sitten tulla?

Vahteristonemäntä


P.S. reimashopista voi tilata postikuluitta 31.10.2014 saakka!

9 kommenttia:

  1. Kiva setti! :) Meillä taisi tolla eskarilla olla vk-haalari viimeksi 4veenä, mutta toppahaalaria pidän vielä ihan selviönä, ja niin pitää poikakin. On toki 2-osainenkin setti, ja saa toki sitäkin käyttää pääasiallisena settinä jos haluaa - katotaan mihin hän kallistuu (ite kyllä veikkaan haalaria, kun hän on kysellyt minkä haalarin hän talvelle saa käyttöön). Meillä on pojat kyllä jo odotelleet talvea, eskarilainen erityisesti on puhunut jo keväästä asti lumesta :D

    Kyllä mä sanoisin että kaksi settiä periaatteessa riittää talvelle, mutta itellä kyllä helposti lipsuu. Nyt taitaa olla eskarilaisella 2 haalaria ja takki kaksilla toppahousuilla. 4veellä on, hmm, 3 haalaria :D ja takki+housut. Plus rönttäsetit. 10v tyttärellä on untuvatakki ja tekninen takki ja rönttätakki ja kasa erikuntoisia toppahousuja. Kuulostaa paljolta, mutta ei ne sentäs kaikki uusia ole, vanhoja mahtuu vielä. Kenkätilanne vaatii päivitystä joidenkin osalta, aletutka on viritetty...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.

      Hyvin on teillä talvi hallussa :) Mitä tarkoitat rönttätakeilla/-haalareilla? Sisarusten vanhoja? Kirpparilta?

      Kääks. Nyt tuli uskon puute, että pärjätäänkö me sittenkään ilman haalaria tai ylipäätään noilla kahdella takilla, joista toinen on sitäpaitsi untuva eli aivan liian kuuma tuolle lapselle peuhaamiseen. Mutta onhan toki tuo ohuella tikkivuorilla varustettu punainen "jokasääntakki", jota käytetään parhaillaan. Mutta ei meillä ole mitään rönttäsettejäkään...! (tähyilee hermostuneena kirpparin suuntaan) :O

      Poista
    2. No äläs nyt panikoi - meillä on vaan vähän kertynyt pojille liikaakin ;) Rönttäsetit on just isommilta jääneitä ohentuneita jne toppia, joilla ei ole niin väliä. Ite en tykkää vaikkapa nuotiolle tai muihin sotkuhommiin laittaa niitä parempia toppia.

      Poista
    3. Ja kuitenkin panikoin ;) Kyllä meilläkin sais puuhommia, mökkeilyä ja muuta ryönäilyä varten olla "the rönttäasu". Olen tullut siihen tulokseen.

      Pikkuveikalle on jos jonkinmoista kokonaisuutta (joista lisää, kunhan ehdin pidellä kameraa pojan nenänpyyhkimiseltä), mutta tää esikko on nyt jäänyt jotenkin vähälle näissä talvikamppeissa. Tai siis tilanne on luonnottoman kohtuullinen :D

      Poista
  2. Räntää sataa kuulemma, mies sanoi kun lähti töihin. Mä olisin voinut vielä syksyn pitää :)

    Hyvältä näyttää setit ja sopii varmasti alennusmyynteihin asti ainakin, uskon että koko talven :)

    Meillä on liikaa talveksi, mutta eiköhän kaikkia käytetä. Vähän lapsen iästä riippuen (ja talvesta!) pari-kolme-neljä :D settiä. Pienemmän kans ainakin itse pärjään parilla + kauppatakilla millä ei tuu autoillessa kuuma. Isompi sotkee enempi ja meillä ei oo esim. kuivausrumpua niin se on tosi vaikee saada kuivaksi, ei ihan milloin tahansa pysty ulkovaatteita siis pesemäänkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä tosiaan yllätyin, miten sopivat nuo talvitamineet on. Olisin toivonut hieman enemmän kasvunvaraa niihin...

      Mutta kuten sanoit, alesta voi tarvittaessa ostaa lisää. Hyvä huomio.

      Hyvä pointti tuo toppavaatteiden kuivaus. Ei meilläkään ole kuivausrumpua...vitsit, tässä alkaa oikeasti tuntua, että kaksi settiä ei riitä sitten kuitenkaan (kun toinen on liian kuuma peuhuun)! Viime vuonnakin isoveikalla oli kaksi haalaria ja takki+housut setti. Onko mun matematiikka aivan ruosteessa...? :D

      Poista
  3. Meillä on eskarilaisella yksi haalari ja yksi käytettynä ostettu rymyhaalari kylmille ja lumettomille keleille. Lisäksi toppatakki ja -housut. Eli pääasiassa sitä yhtä haalaria käytetään. Takki ja housut on yleensä siistimpänä asuna.

    Kuomat pakkasille (ostamatta vielä), viime talviset superfit Goret ainakin alkutalven märille, uudet reimatec-kengät ja Viking talvikumpparit.

    Kivalta näyttää nuo setit. Ei tosiaan ois varmaan 134-senttinenkään ollut kovin jätti.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläkin on talvivarustetilanne hallussa hyvissä ajoin. Kuomia onneksi saa kaupoista vielä talven tultuakin.

      Niin, just tuo sunkin mainitsema rymyhaalari meiltä taitaa puuttua, kuten tässä edellä jo hermoilin. Vois tsekata parit kirpparit tässä lähiaikoina (ai missähän välissä?)

      On tämä lasten kasvu aina vaan yhtä ihmeellistä, vaikka luulisi siihen jo tottuneen tässä vuosien varrella. Ei uskoisi, että isoveikka oli syntyessään alle kolmikiloinen ruipelo, kun nyt on tuollainen jässikkä! Pitääköhän mun siis jemmata seuraavaksi talveksi ekaluokkalaiselle kokoa 140?!? Jestas sentään :)

      Poista
  4. Ja sitä rymyhaalaria käytetään pahimpien kelien lisäksi mökillä ja nuotioretkillä. Ja varahaalarina jos toinen on pesussa.
    Joo. Kuomien kans ei tarvi kiirehtiä.
    -T-

    VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)