maanantai 13. heinäkuuta 2015

Talven varalle




Ei - nyt ei ole kyse pursuilevasta talvivaatejemmastamme, vaan ihan jostain muusta. Mansikan satokausi on parhaimmillaan ja viime talvesta poiketen aion syödä mansikkaherkkuja myös vuodenvaihteen jälkeen. Ensimmäinen laatikollinen mansikkaa haettiin torilta viime torstaina ja huomenna saadaan toivottavasti lisää.

Viime kesänä mansikan satokausi oli kovin lyhyt ja ehdin tuolloin kiireisenä työläisnaisena saada pakkaseen vain kaksi kiskurihintaista laatikollista tätä punaista kultaa. Eihän se tällä porukalla ja jatkuvalla smoothien ryystämisellä riittänyt kuin joulupukin tuloon saakka. Kaupan pakastealtaan pikkuruiset mansikkapussit hirvittävine hintalappuineen vähentävät väkisinkin muuten niin terveellistä ja suositeltavaa marjankulutusta. Tämä kesän tavoite onkin pakastaa neljä 5 kg:n laatikollista, vähintään. Saa sitten tehdä hyvillä mielin mansikkarahkaa ja -smoothieta viikottain.

Kuten kuvista näkyy, keksimme ottaa mansikoista yli kaiken pitävän isoveikan mukaan putsaus- ja purkituspuuhiin ja hän olikin tuossa hommassa varsin näppärä. Pikkulegojen kokoamisesta on hyötyä monella saralla! Yksi laatikollinen tyhjeni ja pakastusrasiat täyttyivät vauhdilla, vaikka toki nuori laadunvalvojamme pisteli punaposkista Polkaa myös omaan suuhunsa.

Viime päivinä meillä on valmisteltu ja juhlittu pikkuveikan 4 v synttäreitä. Tänään vielä herkuteltiin uudelleen rääppiäisten merkeissä yksien vieraiden kanssa. Myönnetään, että tuli taas touhuttua ja leivottua aika lailla kemujen eteen ja tänään olen tuntenut pientä väsymystä. Otin päikkäritkin pikkuveikan nukkuessa omiaan. Mutta silti on niin ihanaa järjestää juhlia!

Juhlista ja uusien leipomusten resepteistä lisää myöhemmin. Meillä oli tällä kertaa kahvipöydässä mukana suolainen, hymyjä herättänyt retroherkku ;)

Säilötkö/pakastatko talven varalle? Syötkö/syövätkö lapset marjoja? Perheenne suosikkimarja ja mitä siitä valmistatte?

Aurinkoista alkuviikkoa toivotellen,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! -bloggari

8 kommenttia:

  1. Mä tykkään mansikoista, mutta ei niitä ole juuri kaupassa näkynyt vielä. Lapset ei syö :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi tulevan mansikoita pian kauppaan, jos on tullakseen. Vai pitääkö siellä teillä hakea mansikat suoraan tilalta? Nythän se sesonki on parhaimmillaan, ainakin täällä etelässä.

      Meilläkään pikkuveikka ei syö mitään muita marjoja kuin metsämansikoita ja niitäkin on oppinut syömään vasta tänä kesänä. Smoothiessa saan menemään mansikkaa ja joskus mustikkaakin.

      Isoveikka taas rakastaa kaikkia marjoja; mansikat ovat toki ykkösherkku, mutta syö jopa punaisia viinimarjoja suoraan pensaasta. Niin ovat erilaisia nämä veljekset :)

      Poista
  2. Mä niin kuvittelin näkeväni otsikon perusteella uusimmat aleostoksesi. Vaatteita nimenomaan.
    Mä ennen tein tuon mansikkaurakan. Pari vuotta olen jättänyt välistä. Ostan aina kaupasta niitä pakastemarjapussukoita ja luonnonmarjoja on aina jonkin verran pakkasessa.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän jatkossa olla "huijaamatta" ;) Reiman aletilauksesta laitoin äsken pikaisen postauksen, kun tuli melkein huono omatunto tästä :)

      Onhan tässä mansikkarumbassa oma hommansa, mutta jotenkin tuntuu kivalle, kun on pakkasessa marjoja valmiina. Kärsin viime talvena, kun itse pakastettu mansikkasato loppui ennen aikojaan. Nyt olen korjannut tilannetta: eilen putsattiin isoveikan kanssa taas kaksi laatikkoa pakkaseen, joten enää kaksi laatikkoa urakasta jäljellä :)

      Poista
  3. Ihanaa touhua! Nami! Mun mahani ei vaan ole tänä kesänä meinannut kestää mansikkaa ollenkaan eli tosi vähälle on jäänyt. Tyttö ei syö mansikoita. Mustikat ovat ainoat, mitkä meillä menee ja nekin vain piirakassa. Vadelmat maun puolesta, mutta neiti ei tykkää siemenistä... Punaisia viinimarjoja tyttö söi pienenä, mutta nykyään ei. :/ En siis säilö kuin mustikkaa pieniä määriä, kun ei niitä mustikkapiiraita voi olla kuitenkaan joka viikko leipomassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja tänä kesänä uudella tavalla mukavaa, kun keksin pyytää isoveikan avuksi marjojen puhdistukseen :) Pitäisi muistaa monessa muussakin asiassa, että hän on jo iso poika ja osaa yhtä ja toista.

      Taitaa olla aika yleistä, että marjat eivät lapsille maistu, ainakaan sellaisenaan. Onneksi niitä voi kuitenkin piilottaa - vaikka sitten piirakkaan. Vadelman siemenet saa murskattua sauvasekoittimella tai poistettua puristamalla marjat siivilän läpi. Oletko kokeillut mustikoita smoothiena banaanin kanssa? Maustamatonta jukurttia ja maitoa vaan sekaan - valmista on :)

      Poista
  4. Pakastin kanssa viime talveksi mansikoita 15 kg ja pensasmustikoita 10 kg ja niin vaan lähes kaikki hupeni kevääseen mennessä. Pakastin mustikat pieniin minigrip-pusseihin ns. kerta-annoksina ja mansikatkin 0,5 l rasioihin. Muksut söi noita aina iltapalan lisäksi, ja itse pääasiassa rahkan sekaan välipalana.

    Meillä varsinkin nuorempi poika (7v) on semmoinen kasvis-hedelmäsyöjä. Rasiallinen kirsikkatomaatteja menee tuosta vaan, puolikas kurkku ei tee tiukkaakaan, mansikat, vesimeloni, mustikat, banaanit, mandariinit.. kaikki menee. Välillä ei haluais aamu- tai iltapalaks mitään muuta kun esim. tomaatteja :)
    Toisaalta hyvä että tykkää mutta varmaan sitä muutakin olis hyvä suuhunsa laittaa ;)

    * 2 pojan äiti *

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun kommentoit. Tervetuloa mukaan :)

      Löytyihän joku muukin marjojen pakastuksesta innostunut! Fiksua laittaa marjat pakkaseen sopiviksi kerta-annoksiksi.

      Kuulostaapa mukavalta, kun lapsi on noin hyvä syömään vihanneksia ja hedelmiä! Mutta ymmärrän kyllä, että siinä on se toinen puoli: jotain ravitsevampaa olisi välillä hyvä syödä. Tulevaisuuden kannalta on kuitenkin varmasti pelkkää plussaa, että kasvikset maistuvat noin hyvin: niihän sitä sanotaan, että ruokailutottumukset opitaan lapsena.

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)