torstai 3. joulukuuta 2015

Loputon välikausi!


Tänä vuonna välikausi ei tunnu loppuvan ollenkaan. Lumi käy pikaisesti näytillä, että tällaista herkkua olisi luvassa, mutta juuri kun yrität nuolaista hiutaletta kielesi päälle, sulaa hentoinen valkoinen harso pois ja kaikki on taas märkää ja harmaata. Ja kuratippa nenänpäässä.

Kaikki haisee mädäntyvälle lehtimatolle, varsinkin lasten ulkovaatteet. Hyi yök. Toppavaatteet tunnetusti hiutuvat ohuiksi ahkerasta konepesusta ja välikausivaatteet puolestaan kaipaisivat tähän aikaan vuodesta alleen niitä paljon puhuttuja välikerroksia. Niitä, joita kovin harva lapsi tykkää pukea.

Miten teidän lapset pukeutuvat nyt ulos mennessään? Miten huollat vaatteita?

Meillä isoveikka kulkee koulussa pääasiassa Reiman Taag takissa (kuvassa), joka on ns. kevyttoppis ja aivan paras takki tänä talvena. Alavartaloa lämmittää Luhdan kevyttoppahousut, joiden alla on suoraan sisähousut, useimmiten colleget. Näitä on pesty jo useamman kerran koneessa ja välillä pyyhitty kostealla rätillä kuraa pois polvista ja takin helmasta. Jalassa on pääsääntöisesti Reiman välikausikengät ja lämpimät villasekoitesukat, Kuomiakin ollaan käytetty kurasta huolimatta. Viime vuotiset Reimatetec-talvikengät mahtuvat edelleen, mutta niitä ei ole vielä otettu käyttöön.

Lämminvuorikumpparien hankintaa pohdiskelen parhaillaan, että onko niillä riittävästi käyttöä koululaisella vai pärjäämmekö mm. mökkireissuilla peruskumisaappailla ja lämpimillä villasukilla? Päätyvätkö kumpparit koululaisen jalkaan koulupäivinä? Eräänä kaatosateisena päivänä isoveikan aiemmin kumppareissa viihtynyt kaveri oli ostattanut vanhemmillaan goret, kun "kaikilla muillakin on".

Pikkuveikka pyrähtelee pihalla viime vuotisessa mustassa Lassien "rönttähaalarissaan", jonka päälle on päiväkodissa kiskottu vielä varhaiskasvatussuositusten mukaiset kurahousut. Ohuehko toppahaalari on juuri passeli näille keleille ja reilua mitoitusta oleva 110 cm puku mahtuu ylle vielä juuri ja juuri. Mutta haalari ei ole vedenpitävä, mikä olisi toivottavaa tänä vuodenaikana. Jalassa pikkuveikalla on useimmiten Reiman lämminvuorikumpparit ja kotona myös Kuomat. Goreja pienemmälle ei ole varattu tälle talvelle.

Kuopuksen kohdalla harkitsen siirtymistä tätä talvea varten hankittuun tummasävyiseen Reimatec+ haalariin, vaikkei lumen suojaa vielä olekaan, sillä onhan meillä tälle talvelle myös Remun muhkea testihaalari ja kaksiosainen setti. Toisaalta tuntuu hullulta jemmailla sopivan kokoisia ja vedenpitäviä varusteita kaapeissa. Toinen puoli minussa haluaisi kuitenkin säästää talvivaatteet lumikeleille. Mutta entä jos lunta tulee vasta tammikuussa?!?

Tänä vuonna olen ollut kovin laiska pukemaan lapsille aiemmin harrastamiani fleecevälikerroksia, joten siirryimme kevyeen toppaan heti ilmojen viilennyttyä. Käytättekö te välikerroksia näillä keleillä?

Pikaista lumivaippaa kaikkialle toivoen,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! -bloggari

11 kommenttia:

  1. Meillä tyttö saa kulkea yhä viime talven toppahaalarissa (ohueksi kulunut Reimatec, mutta pitää vettä vielä) ja jaloissa on kirpparilta löytyneet goretexit...mutta lunta tai edes pakkasta saisi tulla jo, nimittäin haalarin lahkeet on kutistuneet niin, että kohta nilkat vilkkuu, kääk. Kaapissa oottelee pari upouutta haalari, mutta äiti ei raski laittaa niitä kuraan ja rapaan (no, lapsi voisi myös hermostua, sillä +5 asteen keleillä paksuissa toppavaatteissa tulee armottoman kuumakin). Niin joo ja ton haalarin saa keskimäärin pestä 1-2 kertaa viikkoon (päiväkodissa eivät laita kurahousuja ellei sada, joten parissa päivässä haalariin kertyy aikamoinen kuramäärä...tästäkin syystä uuden haalarin käyttöönotto ei huvita).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan haasteellista aikaa pukemisen kannalta. Edellisvuoden vermeet alkavat käydä auttamatta pieniksi (jolleivat jo ole) ja uusia ei raaskisi pilata lumettomassa kurakelissä.

      Meilläkin pojilla on liian kuuma paksuissa toppavarusteissa lämpöasteilla. Tänään meillä on lämmintä jopa 8 astetta ja välikausivaatteilla + fleecetakilla lähtivät äsken ulos.

      Jännä, miten erilaiset käytännöt päiväkodeissa on. Täällä taas puetaan kurahousut hyvinkin herkästi. Omasta mielestäni liiankin herkästi. Mutta pakko myöntää, että ne näillä keleillä suojaavat mahdollisia toppavaatteita jatkuvalta pesemiseltä.

      Poista
  2. Meillä ei lapset tarkene vk-vermeillä parissa asteessa, enkä itsekään. Ja lisäksi välikerrosten pukemisesta ei tykkää kukaan. Toppaa on siis käytetty vaikkei pysyvää lunta olekaan. Aika rapaisiahan ne sitten on, mutta en ole silti jatkuvaan ollut pesemässä, kun samannäköiset olisivat jo seuraavana päivänä, joten mitä väliä? Ja tenkisiä tietty käytetään, ei tosiaan märälle kelille kiinnosta laittaa vettä pitämätöntä vaatetta. Nyt on ollut niin märkää, että Vikingin thermokumpparit on olleet pääasialliset jalkineet, ja koululainenkin niistä tykkää, onhan ne helpot sujauttaa jalkaan, eikä tarvi minkään tarrojen tai vetskarien kanssa pelata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin: mitä väliä, vaikka ovatkin kuraisia. Kotona joo ja päiväkodissakin aika sama, mutta minua suoraan sanoen hävettää laittaa poika kouluun ihan kuraisissa kamppeissa. Vaikka siellä varmaan muut ovat ihan yhtä kuraisia, viimeistään iltapäivällä. Osa myös ilmeisesti pesee lastensa ulkovaatteita ihan jatkuvasti. Ja koulusta palaavat tytöt on ihan uskomattoman puhtaita (keskimäärin) poikiin verrattuna!

      Oliskohan se nyt meilläkin niiden Viikkarin saappaiden paikka. Vuosi sitten niitä jo harkitsin. Olis ainakin mustat ;)

      Poista
  3. Koululaisen eniten käytetty asu on viime aikoina ollut taikina Taag, housuina vk-reimatec ja jalassa Reiman vk-kengät tai kumpparit. Vk-reimatec myös käsineinä. Välillä on myös fleece ja vk-takki kun Taag on pesussa. Talvipipoja ei olla käytetty kun on tosiaan märkää ja kuraista. Nyt on semmonen vähän trikoota paksumpi velourpipo eniten käytetty.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takkina Taag. Ei taikina. :)

      Poista
    2. Hyvillä varusteilla pärjää säässä kuin säässä :)

      Taag on kyllä tämän talven paras hankinta! Harmi, ettei niitä saa enää irtovuorisina haalareita (Vacalis), hommaisin heti pikkuveikalle. Mahtaako löytyä enää kiinteävuorisenakaan. Onneksi pienemmällekin on Taag-takki.

      Poista
  4. Meillä ollaan tällä hetkellä liikenteessä yhdistelmällä Molon toppatakki, Reiman ulkoiluleggarit, joissa alla siis housukerros (leggarit). Jalassa on useimmiten olleet nyt Crocsin karvavuorellinen saapikas. Myös Reiman lämminvuorisaapas on ollut käytössä, eikä saappaista ole tullut narinaa. Ilmeisesti muillakin on saappaita käytössä, kun koulun piha on näillä keleillä melkoinen kuravellitehdas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että kumpparien käyttö sujuu ilman vastalauseita. Ehkä munkin pitää vaan hankkia koululaiselle kunnon talvikumpparit.

      Kuraantuuko teillä housupolvet/takamus/takin helma koulupäivän aikana? Meillä näyttää välillä siltä, kuin joku olisi kävellyt polvillaan kynnöspellolla ja laskenut kyljellään kuraista rinnettä alas. Ehkä onkin. Ainakin kotimatka pitää jostain syystä tehdä pellonlaitaa myöten, vaikka vieressä on kevyenliikenteenväylä. Seikkailu se on pienikin seikkailu!

      Poista
  5. Meillä käytetään kuomia vain pakkasella, jos on lunta.
    Sateella ja suojasäällä 6v ja pikkukoululaisella on nokian ja tretornin lämminvuori saappaat käytössä. Pakkasella talvigoret tai sorel/ adidaksen vastaavat kengät.
    Isommista koululaisista yhdellä on välikausigoretex kengät joka säässä. Jos huomaan sadesäällä lähdön niin joutuu laittaa mustat vikingthermo saappaat jalkaansa. ( Kuomat ja sorelit odottaa talvea, jos sitten vielä ovat sopivat. )
    Pojat pelaavat koulussa jalkapalloa, joten mieluusti jättävät saappaat eteiseen jos itse saisivat asian päättää.
    6v on ohuesti topattu haalari päiväkodilla (toppatakki muulloin) ja koululaisilla on pesuissa ohentuneita toppatakkeja ja vkhousuja. Pakkasella toppaa ja lumen tultua lapsille on sitten niitä uusimpia ja siistimpiä hankintoja varattuna. Silloin saa niitä kuomiakin käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevyellä tai käytössä ohentuneella topalla ja välikausihousuilla mennään siis teilläkin. Se taitaakin olla järkevin yhdistelmä tähän pitkäksi venähtäneeseen välikauteen.

      Pakkaskengäthän ne Kuomat oikeasti ovatkin, mutta se ovat myös konepestävät verrattuna moniin gorekenkiin. Siksi (plus helpon puettavuuden vuoksi) olemme käyttäneet niitä toisinaan myös huonoilla keleillä.

      Meilläkin koululainen kokee saappaat turhan raskaiksi kenkiin verrattuna. Lisäksi pojalla tulee kumppareissa usein jalat kipeiksi, aivan kuten itselläni lapsena. Vaikka on villasekoitesukat+villasukat. Pienemmän veljen mielestä taas on aivan sama, onko jalassa kengät vai kumisaappaat.

      Taidankin kokeilla seuraavaksi Vikingin kevyttä talvikumpparimallia. Nokialla on myös kivanoloinen talvikumpparimalli tälle talvelle. Vai pitäisikö sittenkin hommata jotkut kalossitalvisaappaat vaikka Reimalta?

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)