tiistai 1. joulukuuta 2015

Vielä kerran pojat!

Menevä ja monitahoinen marraskuuni huipentui sukulaisille järjestettyihin isoveikan 7- synttäreihin viime viikonloppuna. Meitä oli noin 15 lähisuvun edustajaa koolla juhlimassa esikoisen isoksi pojaksi kasvamista - 7-vuotias koululainenhan on ihan eri juttu kuin 6-vuotias eskari, vai mitä?

Isoveikka toivoi perheeltä lahjaksi tuota nimenomaista Ninjago legopakkausta, jonka pikkuriikkisistä palasista rakentui jopa aiheesta mitään ymmärtämättömän äidin mielestä yllättävän hieno lohikäärme. Vielä vuosi sitten meillä oltiin aivan Lego Chiman pauloissa, mutta niitä ei tahdo löytää enää juuri mistään ja lelukuvastotkin siirtävät sujuvasti kiinnostuksen kuin itsestään paremmin tarjolla oleviin sarjoihin.

Muita synttärilahjoja olivat jo pidempään toiveissa ollut kitara, Hevisaurus kitara, Star Wars hahmo ja Lego helikopteri ym.

Armahdin itseäni ja jätin tällä kertaa voileipäkakun vääntämisen suosiolla väliin. Sen tilalla oli poikien lempparista Maalahden leivästä tehtyjä simppeleitä lohivoileipiä ja  lähes yhtä helppoja rieskarullia lohitäytteellä. Nakkipiilot ja kaupan pakastealtaan piirakat ja lihapasteijat maistuivat myös. Äitini teki jälleen ihanan mansikkakakun ja itse leivoin kinuskikakun suklaa- ja kinuskitäytteillä.

Isoveikka sairasti kummallista kuumetautia ja oksenteli vielä muutamaa päivää ennen juhlia ja pelkäsin taudin tarttuvan muuhun perheeseen. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt. En osannut kuitenkaan keskittyä juhlien järjestämiseen samalla tavalla kuin yleensä, kun juhlien toteutuminen varmistui vasta edellisenä päivänä.

Mutta hyvin meni näinkin ja päivänsankari nautti tärkeästä päivästään. Sukulaiset saivat tavata toisiaan ja herkutella keskellä marraskuun harmaata pimeyttä.

Molemmilla pojilla oli synttärijuhlissa päällä Lindexin tuoreen malliston suorat juhlahousut, jotka investoin pienellä alella tämän talven juhliin. Tosi hyvän malliset ja laadukkaan tuntuiset housut vyötärösäädöillä. Isoveikan paita on tuttavaperheeltä peritty pojan oma suosikki ja pikkuveikan ruutupaita on puolestaan veljeltä peritty Kinderit.

Jos on marraskuu ollut vauhdikas ja kulunut hetkessä, niin joulukuu menee tunnetusti vieläkin nopeammin. Tänään avattiin ensimmäiset luukut Legon joulukalentereista ja ihmeteltiin, miksei mukana ole ohjeita pikkuruisten pussukoiden sisällön kokoamiseen - kunnes saatiin vinkkiä, että ohjeet ovat kuin ovatkin mukana: jokaisen luukun sisäkannessa. Äiti taitaa nyt olla vähän väsynyt. Eilinen tupla-ajotunti pimeässä ja sateisessa iltapäivässä kammotavassa kaupungin keskustassa vei viimeisetkin mehut.

Pikkuveikka aloitti tänään kokopäivähoidon harjoittelun ja ainakin ensimmäinen päivä meni huomattavasti odotettua paremmin: leikin pyörteissä nautiskelevaa poikaa ei meinannut saada lähtemään kotiin ollenkaan ja päivälepokin oli sujunut juuri suunnitelmien mukaisesti. Pojan jännitys oli poissa. Toivottavasti tämä linja jatkuu. Tuntuu niin hyvältä, että saan ajaa pojan rauhassa sisään kokopäivähoitoon ennen omien opintojeni alkua.

Isoveikka pääsee tulevana perjantaina koululuokan kanssa hienoon itsenäisyysjuhlaan oikein kaupungintalolle. Tiistaina koululla vietetään jo joulujuhlaa, jonne tietysti suuntaamme koko perhe. Ihmeen aikaisin on joulujuhlan aika, kun todistukset jaetaan kuitenkin vasta joulun alla. Päiväkodilla ei ymmärtääkseni ole tänäkään vuonna varsinaista joulujuhlaa ja joulunaloitustapahtumassa olimmekin mukana jo viime viikolla. Jouluvalmistelut ja lahjojen hankkiminen ovat vielä aloittamatta, mutta kyllähän tässä vielä ehtii.

Miten teidän joulukuu on pyörähtänyt käyntiin? Millainen joulukalenteri teiltä löytyy? Oletteko jo aloittaneet jouluvalmistelut tai hankkineet lahjoja? Miten lapset pukeutuvat joulun juhliin?

Iloista ja stressitöntä joulunodotusta toivotellen,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! -bloggari

7 kommenttia:

 1. Meillä myöskin lego kalenteri.viimeiset lahjat hankin tällä viikolla kun vihdoin uskallan tilata verkkokaupoista ilman postin lakon uhkaa.päiväkodin joulutapahtuma on 10 päivä.ihanaa ja raskasta#joulun odotusta näin kaupan tädille☺
  Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanan aikaisessa olet joululahjojen kanssa! :) Minäkin olen kyllä viime päivinä kunnostautunut joulutontun roolissa ja naputellut jo pari lahjatilausta. Kyllä on kätevää, kun ei tarvitse mennä tungokseen ryntäilemään, paitsi ehkä kerran. Onneksi postin lakko loppui!

   Tsemppiä kaupan tädin joulunodotukseen - se on varmasti vaativaa, kun kuitenkin suuri osa myynnistä tehdään juuri joulun alla.

   Poista
 2. Täällä on taidettu nyt viimeisenä parina vuotena jakaa todistukset vasta tammikuussa. Joulujuhlia ei varsinaisesti ole ollut (muistaakseni, heh) myöskään viime vuosina vanhemmille, vaan koululaiset ovat juhlineet omalla porukalla ja kirkkoon on saanut mennä sitten vanhemmatkin. Minusta ihan hyvä noin, kun huonosti sinne koululle mahtuu kaikkien koululaisten vanhemmat. Me karataan lomalle jo 19. päivä, kun koulua taitaisi olla 23. päivään virallisesti. Lahjat on paketoitu ja sitten vaan miettimään taas, että miten ne saa piilossa kuljetettua kohteeseeen :P
  Meillä ei mitään pukuja tai kauluspaitoja olla juuri harrastettu, juhlissa päällä on pojilla jotain siistimpää farkkua/canvasta ja joku kiva paita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitten näköjään kovin erilaisia käytäntöjä koulujen todistusten jaossa: tammikuinen totaripäivä kuulostaa kieltämättä aika eksoottiselle, mutta mikäs siinä. Omassa lapsuudessa todistus saatiin joulujuhlassa, johon syyslukukausi päättyi. Nykyisin on monesti erikseen juhla ja todistustenjako.

   Meillä on toistaiseksi niin pieni koulu, että kaikki vanhemmat ilmeisesti mahtuvat koulun liikuntasaliin. Seuraavana jouluna tilanne onkin jo toinen,kun kaikkia luokkia tulee kaksi. Saa nähdä, mitä sitten tekevät joulujuhlan suhteen.

   Teillä joulureissu senkun lähenee ja valmistelutkin ovat jo hyvällä mallilla :) Voisiko lahjoja laittaa suljettuun mustaan jätesäkkiin? Olisivat ainakin piilossa.

   Poista
 3. Joulukalenterin tulo Lekmeriltä meni aika tiukille, mutta ehti viime tingassa :D Joulua en ole kyllä muuten miettinyt vielä yhtään. PAri hassua lahjaa olen hankkinut, mutta muuten ei kyllä tunnu jouluiselta vielä yhtään. Joulujuhlista ei ole tullut vielä mitään tietoa. Meillä on kans koulun sali niin ahdas, etteivät sinne mahdu kaikkien lasten vanhemmat yhtäaikaa. Muistaakseni juhlia on vähän porrastettu ja en nyt muista, onko tällä kertaa meidän vuoro :D Todistuksia mun käsittääkseni ei tänäkään jouluna tule ollenkaan, vaan infoa koulunkäynnistä saa arviointikeskustelussa. Ensi maanantaina oltain tytön kanssa menossa opettajaa tapaamaan.
  Mukavaa joulun odotusta teille! Onneksi isoveikan mysteeritauti meni ohi nopsaan. Kyllä tuollaiset vaan säikäyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arviointikeskustelu paperisen todistuksen suhteen kuulostaa toisaalta uudelta ja hämmentävältä, mutta lopulta tosi hyvältä idealta. Enemmänhän siinä saa tietoa lapsen osaamisesta, kun muutamalla eri sarakkeisiin sijoitetulla ruksilla (vai millaisia ne nykyisin ovat?).

   Vähän harmillista, että joulujuhlia joudutaan porrastamaan ja kaikki eivät mahdu joka vuosi, mutta kai se on sama tilanne aikalailla joka puolella. Jos lunta olisi kunnolla, joulujuhla voisi olla tunnelmallinen myös ulkona ja muistelen, että tällaisia on jossain päin joskus järjestettykin.

   Lasten tavallisesta poikkeavat sairastelut ovat aina huolestuttavia, jos niistä tavallisistakin nuhakuumeista ja oksennustaudeista saa äitinä olla sydän syrjällään. Itsellä tuli tuosta kummallisesta kuumetaudista niin vahvasti mieleen ne isoveikan huimauskohtaukset ja ajattelin, että taasko se jatkuu. Onneksi oli tällä kertaa vain ohimenevää, rajuoireista kuumetautia. Voihan olla, että aistiherkkyys tekee tässäkin oman lisänsä.

   Kiitos, mukavaa joulunodotusta ja lunta myös teille :)

   Poista
 4. No jopas on tosiaan erilaisia ja kummallisiakin käytäntöjä kouluissa. Meillä joulujuhla on lauantaina 19.12.klo 10 ja siitä alkaa pitkä joululoma (myös minulla) joka kestää loppiaiseen saakka.

  Meilläkään ei kai tule todistusta, koska kouluvuosi on jaettu kolmeen lukukauteen: syksy-, talvi-, ja kevätlukukauteen. Syyslukukauden lopussa lokakuun lopulla oli vanhempien ja opettajan kesken arviointikeskustelu. Nyt meneillään oleva talvilukukausi loppuu joskus helmikuussa. Lieneekö silloin taas arviointikeskustelu. En tiedä edes milloin saa ekan todistuksen.

  -T-

  VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)