sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Siemennäkkäri - vaikkapa viimehetken lahjavinkiksi


Taatelikakut ja suklaarasiat eivät taida olla kovin trendikkäitä jouluviemisiä. Itsetehtyä pitäisi kuitenkin olla. Mitä sitä keksisi? Osta kaupasta siemennäkkäriainespussi ja ryhdy toimeen! Tämä sopii useimmille allergikoille kuin myös linjojaan tarkkaileville.

Helppoa. Jauhohyllystä (ainakin S-marketissa) löytyvän Risenta siemennäkkärisainespussin lisäksi tarvitaan vain keitettyä vettä, rypsiöljyä ja sormisuolaa (tai yrttejä).


Siemenseos sekoitetaan kuumaan veteen ja sekaan lorautetaan muutama ruokalusikallinen öljyä. Annetaan tekeytyä noin 10 minuuttia.


Paksu puuromainen taikina jaetaan kahdelle leivinpaperoidulle pellille ja painellaan toisen leivinpaperin kanssa litteäksi kuin näkkileipä. Taikina ei ihme kyllä tartu ollenkaan leivinpaperiin. Pinnalle ripotellaan maun mukaan sormisuolaa tai yrttejä.

Paistetaan pussin ohjeen mukaan lähes tunti miedolla lämmöllä. Minä paistoin ensimmäistä näkkärilevyä liikaa jolloin reunat tummuivat turhan paljon ja maku muuttui hieman palaneeksi. Kannattaa tarkkailla paistoa loppuvaiheessa.


Tältä näkkärilevy näyttää valmiina.


Näkkäri lohkotaan käsin paloiksi (veitsi murensi liikaa) ja säilytetään tiiviissä purkissa. Minä pakkasin näkkärit foliovuokaan ja kiedoin sellofaaniin - näistä siemennäkkäreistä tuli nimittäin pikkuveikan päivähoitajien vähän erilainen joulumuistaminen.

Maistiaisia jätimme toki itsellekin. Me muut tykkäsimme siemennäkkäristä paitsi isoveikka. Aion ostaa tätä tuotetta toistekin ja tehdä näkkäriä omalle perheelle. Hyvää ja terveellistä! Tässä tuotteessa on muuten mukana myös nyt niin kovin trendikkäitä chia-siemeniä.

Minä urakoin tänään perheen joululahjat paketteihin. Miesväki on kuusenhaussa mökillä. Flunssa sahaa. Taidan tilata huomenna lääkäriajan, jollei aamulla ole parempi vointi.

Onko lahjat hankittu? Teetkö itse joululahjoja? Oletko maistanut siemennäkkäriä?

Joulunodotusterveisin,

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista! -bloggari

4 kommenttia:

  1. Oho, onpa tuossa pitkä paistoaika! Melkeen sanoisin, että helpommalla pääsee kun itse sotkee aineet (tai riippuu ehkä ohjeesta, mut ainakin sillä mun ohjeella), ei tarvi turvotella ja paistoaika on puolet tuosta :) Toki siinä pitää sitten olla useampaa laatua siemeniä, mut ei se haittaa, kun käytän niitä muutenkin ja riittää moneen satsiin.

    Onpa kyllä sitkeessä tuo tauti! Onko muut jo parantuneet? Nyt pikaparantumista sinne, että pääset nauttimaan joulusta!

    Täällä lapset odottaa jouluaattoa malttamattomina, mutta onneksi on aktiviteettia! Varmaan seuraavat pari päivää menee Angry birdsien parissa :)

    VastaaPoista
  2. Luulen, että tuo ohjeen mukainen 55 min. paistoaika on aika maksimi. Toista levyä paistoin noin 40 minuuttia ja hyvää tuli.

    Mun pitikin linkittää tähän sun siemennäkkäriohje, mutta se unohtui. Tottahan tällaista kannattaa tehdä itse alusta asti, jos siemenille on muutenkin paljon käyttöä. Mitä muuta teet siemenistä? Sämpylöihin ainakin?

    Sitkeä on tauti joo. Isäntä on edelleen ihan yhtä röhäinen ja lapset vähän vähemmän. Itsellääni on tänään parempi päivä kuin eilen, mutta ilta vasta näyttää todellisen voinnin. Aamu oli kuitenkin parempi kuin aamut tähän saakka, joten ehkä tämä tästä hiljalleen alkaa helpottaa?

    Terkkarissa olivat sitä mieltä, että ei kannata vaivautua paikan päälle näillä oireilla, kun aamulla sinne soitin. Tämä on hyvin todennäköisesti viruksen aiheuttama keuhkoputken tulehdus ja voi kestää hyvinkin 2-3 vko. Ja siitä on vasta viikko lusittuna! Viikko vielä katsellaan kotihoidolla ja sitten vasta lääkäriin. Sain sentään vinkkejä tehokkaista yskänlääkkeistä, joita muka saa ilman reseptiäkin. Tokkopa ovat yhtä tehokkaita, mitä olen tähän saakka ryystänyt yötä vasten (isännän vanhaa kolmioyskänlääkettä), mutta joka on valitettavasti nyt loppu. Kyllä on nykyään vaikea päästä julkiselle lääkärille!

    Ihanaa Angry Birds seikkailua teille joulua odotellessa!

    VastaaPoista
  3. Tiedätkö, mua aina vähän arveluttaa itsetehdyt syötävät lahjat esim. töistä perheiltä. Mistä minä tiedän miten hygieenisiä ovat olleet niitä tehdessään. Ehkä turhaa, mutta silti. Tutuilta otan itsetehdytkin mielelläni vastaan. Enkä kavahda suklaarasiaakaan.

    Itse teemme kortit, mutta harvemmin lahjoja tulee tehtyä. Joskus anopille olen vienyt pipareita tai kakkua tms.

    Meillä kans sitkeää flunssaa. Poika on varmaan kolme viikkoa yskinyt, minä n.kaksi viikkoa ja mies liittyi yskäkuoroon noin viikko sitten. Muuten vointimme on suht. siedettävä, mutta yskitään kovasti.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti. Niin minuakin hieman epäilyttäisi. Esimerkiksi joskus myyjäisistä ostamani leivonnainen "tuntuu" erilaiselta syödä kuin itse tehty. Vaikka eihän siinä tosiaan (välttämättä) mitään järkeä olekaan, mutta tämä ei olekaan ns. järjen asia.

      Teilläkin :( Nyt on tosiaan liikkeellä sitkeää yskää, joka voi kestää kuulemma kolmekin viikkoa. Pikaista paranemista teillekin!

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)