maanantai 24. kesäkuuta 2013

Lapsiperheen kesätuotteet


Kesällä on lämmintä (toivottavasti), paistaa aurinko, hellepäiviäkin yleensä osuu kohdalle ja erinäiset hyönteislajit himoitsevat vertamme. Kesään pitää siis varautua eri tavoin kuin talveen. Lapsiperheen kesään erityisesti, että kaikilla olisi mukavaa.

Tärkein on varmasti mukava ja suojaava hattu. Kuvassa tämän kesän Villervallan lierihatut. Pikkuveikka on pitänyt omaansa lähes päivittäin, mutta kuva-addikti isoveikka kelpuuttaa äidin mielestä herkullisen vihreän kotsansa päähän perin harvoin. Tylsä kuin mikä! Hien ja hyttysaineen tahrima, vesipesukieltoinen Salama-lippis on paaaaljon ihanampi...

Meillä pysyy onneksi hatut hyvin päässä, eikä niistä tarvitse (tällä hetkellä?) tapella. Ehkä se johtuu siitä, että me vanhemmatkin suojaamme päämme auringossa. Ettei iho pala ja ettei tule huono olo. Olen kerran kokenut oikein rapsakan auringonpistoksen ja se ei ollut mikään miellyttävä juttu. Ja pienemmästäkin aurigossa oleilusta pää paljaana tulee herkästi huono olo. Herkkä mikä herkkä.



Kesällä pidetään niukkaa ja kevyttä vaatetusta, joten ihokin pitää suojata. Apteekista hankkimani Eucerin 50-suojakertoiminen suihkutettava voide on toiminut hyvin, mutta jäi mökille, joten hankin tilalle niin ikään apteekista Oriolan Muumi-aurinkosuojasuihkeen. Kesäinen "aurinkopakkaus" oli varsin myyvä ja parin euron lisähinnalla sai paketin kosteuspyyhkeitä ja Muumi-kellukkeet. Mainoksen uhri, tiedetään ;)

Voide on vielä testaamatta; viime aikoina on suojauduttu lähinnä vaatetuksella ja punapigmenttistä isoveikkaa lukuunottamatta perheen iho kestää jo paremmin aurinkoa kuin aivan alkukesästä.




Aiemmin esittelemäni UV-vaatteet (uimavaatteet) ovat näppäriä lapsiperheen kesässä. Ei tarvi lotrata litratolkulla rasvaa ja vaatia lasta pysymään kauaa paikallaan rasvattavana. Ainoana miinuksena se, että märissä vaatteissa tulee nopeasti kylmä, varsinkin tuulisella säällä. Kaipaisin vielä ohuempaa ja nopeammin kuivuvaa materiaalia. Vaatteet Reiman mallistosta.


Ohvipurkin jokainen varmasti tunnistaa ja nyt on markkinoilla hajutonta Free:täkin herkkänenille, joihin itsekin lukeudun. Ohvin haju ei lähde vaatteista kunnolla pesussakaan! Free näyttäisi toimivan ihan yhtä hyvin hyttysten karkottamiseen eli keskinkertaisesti. Eikä vaikuttaisi ärsyttävän lastenkaan ihoa.

Mutta eipä sitä aina tule laitettua noita hyttyssuoja-aineita. Ja sitten kutittaa. Ja raavitaan. Oikein verille asti. Ta-daa! Taas löytyi uusi suosikkituote: Etono, apteekista jälleen. Huulirasvamaista puikkoa levitetään kutiavaan kohtaan pureman päälle ja parissa sekunnissa kutina lakkaa. Oikeasti. Ainakin hyttysenpistoihin toimii tosi hyvin. Kokemukseni mukaan parempi kuin kortisoni.  Isoveikka oikein pyytää laittamaan tätä ainetta paukamiin, kun kutisee. Itse käytän myös säännöllisesti ja mieskin on oppinut käyttämään. Pikkuveikka ei jostain syystä kutise tai ei ainakaan raavi. Ovatko pienimmät jotenkin immuuneja? Puremia siitä kyllä löytyy vaikka muille jakaa.

 
 
Lämpimässä on kiva juosta paljasjaloin - jos maasto ja herkät jalkapohjat antavat myöten. Kunnon sandaalit kuitenkin tarvitaan, sillä lenkkareissa pikkuvarpaat hautuvat liikaa helteellä. Kuvassa pikkuveikan nahkaiset Tepsut (Seribon Oy, Hollola)-sandaalit, kirpparilta. Ovat kaikesta päätellen tosi mukavat jalassa, sillä poika pitäisi näitä aina. Tepsun kengät ovat muutenkin olleet laadukkaita ja toimivia, kirjoittelen niistä varmaan myöhemmin ihan erikseen.

 
"Mä oon raksamies - vaikka moni saa puuronsa helpommalla..." Meillä lasten tärkeä kesävaruste ovat myös kuulosuojaimet. Lasten kokoiset kuulosuojaimet on hankittu rautakaupasta molemmille jo vauvoina. Molemmat pojat ovat herkkiä äänille ja vähän väliä linnunlaulua peittää vahteristonmäen ikuisella raksalla moottorisahan ääni tai ruohonleikkurin ja trimmerin pärinä. Pojat haluavat itse suojaimet korvilleen ja osaavat hakea ne, kun aletaan metelihommiin.


Helle hellii, mutta myös ahdistaa. Lastakin. Silloin pitää päästä veteen, vaikkei juuri sillä hetkellä uimarantaan ehdittäisikään. Onneksi on pumpattava kahluuallas. Olen ottanut tavaksi peittää altaan yöksi lakanalla, niin vesi pysyy puhtaampana. Mutta kyllä sitä allasta saa silti muutaman päivän välein pestä ja vettä vaihtaa. Lakana pitää kuitenkin kärpäset ja muut kutsumattomat vieraat pois vedestä.

Pikkuveikka ei ole vielä uskaltautunut isoveikan rajuihin vesileikkeihin mukaan ja viihtyykin paremmin vadissa tai terassille tuodussa kylpyammeessaan. Ehkä tuo altaan korkea reuna tuntuu hankalalta ja allas ansalta, josta on vaikea päästä pois, jos leikki käy liian hurjaksi.

 
Nesteytys. Se on tärkeää pienillekin. Vesi menee pojille - onneksi- ihmeen hyvin. Varsinkin, kun sitä saa juoda kivasta pullosta. Ja pullo on ulkona kätevämpi kuin muki: juoma ei kaadu eikä likaannu. Lataan pullot aina aamusta täyteen, kun lähdetään ulos. Leikkien lomassa käyvät yleensä ihan muistuttamattakin hörppimässä pulloistaan (mutta totuuden nimessä: kyllä ne pillimehut painivat silti ihan eri sarjassa!).

Isoveikan ilme oli mieleenpainuva, kun terassin kaiteelle jemmattuun mehumukiin oli kerran hukkunut useampikin kärpänen. Sen jälkeen ei tarvinnut pullon paremmuutta selitellä.
 


Oma kesätuotteeni - riippumatto. Aah, niin rentouttava ja hyvä selälle. Matosta on hyvä valvoa altaassa polskijoita ja ottaa samalla rennosti. Teoriassa. Käytännössä pikkuveikka on huolissaan, jos äiti on makuulla ja käy vähän väliä pienillä, veden viilentämillä käsillään tarkistamassa, että äiti on varmasti kunnossa ja hereillä...

Mitä kesätuotteita te käytätte? Uusia ideoita vai vanhassa vara parempi?

9 kommenttia:

  1. Toi etono on kyllä tärkeä ja onkohan meillä nuo smaat sandaalit, Naperon? Postasinkin niistä vasta..


    Ja, niin ja heips. Kiva Blogi, hauskaa juttua !

    VastaaPoista
  2. ...eiku noihan olikin Tepsut , mut ihanat on ja varmana hyvät jalassa. meidänkin sandaalit kesälle löytyi kirppikseltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Tepsutpa hyvinkin. Tehtaanmyymälä on Hollolassa, josta tekee joskus löytöjä kuten myös Lahden seudun kirppiksiltä, joista pongailen Tepsuja. Säilyvät usein varsin hyväkuntoisina toiselle ja jopa kolmannelle käyttäjälle.

      Kirppikset on kivoja! :)

      Poista
  3. Blogi jossa on painia, traktoreita ja laatikot munien päällä?! Mä niin alan lukea tätä! Pitää muistaa liittyä kunhan olen tietskarilla. Kännykällä ei vissiin pysty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin ja kesätuotteet: vesipyssy, lierihattu, laastari

      Poista
    2. Kiva, että löysit tänne ja tykkäsit! :) Mukaan vaan!

      Unohdin listasta vesipyssyt ja laastarit...ne on toki tärkeitä! Ja laastareissa tärkeitä on oikeat kuviot ;)

      Poista
  4. Loistavat varusteet! Eipä tuohon listaan ole paljon lisäämistä. Meidän tyttö tarvis kuulosuojaimet, pojalta löytyy jo. Elämänmakuisia kuvia!

    VastaaPoista
  5. Kiitos! :) Elämänmakuista elämää tämä lasten kanssa touhuaminen tosiaan on. Milloin suolaista, milloin makeaa...ja joskus ihan irvistyttää! ;)

    VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)